Παρασκευή 8 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ
Επεσαν οι υπογραφές για «εκμετάλλευση» του «Αφροδίτη»

Στέλεχος της αμερικανικής «Noble Energy» χαρακτήρισε «συναρπαστική» την περίοδο για την ανάπτυξη της Ενέργειας σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Η κυπριακή κυβέρνηση υπέγραψε χτες με τις εταιρείες «Noble Energy» (αμερικανική), «Shell» (βρετανική) και «Delek» (ισραηλινή) συμβόλαιο για την έναρξη παραγωγής φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Αφροδίτη» («οικόπεδο» 12) το 2025. Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, «το ενεργειακό μας πρόγραμμα περνά στην επόμενή του φάση», μετά την έρευνα και την ανακάλυψη, ξεκινά πλέον η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που εντοπίστηκαν. Οι υπογραφές έπεσαν παρουσία των πρέσβεων ΗΠΑ, Βρετανίας και Ισραήλ, με επισημάνσεις για το πόσο «συναρπαστική» είναι αυτή η περίοδος όσον αφορά όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, την ανάπτυξη του φυσικού αερίου που υπάρχει σε αυτήν και το πολλά υποσχόμενο μέλλον που έχει ειδικά ο τομέας της Ενέργειας, όπως ανέφερε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της «Noble Energy», Κιθ Ελιοτ.

Η συμφωνία προβλέπει μεταφορά φυσικού αερίου από το «Αφροδίτη» μέχρι τον τερματικό σταθμό υγροποίησης στο Ιντκου της Αιγύπτου, μέσω απευθείας υποθαλάσσιου αγωγού. Από εκεί θα εξάγεται ως υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στην Ευρώπη και άλλες διεθνείς αγορές.

Η συμφωνία προβλέπει (προς το παρόν) εκμετάλλευση του «Αφροδίτη» για την επόμενη 25ετία. Εκτιμάται ότι θα αποφέρει στην Κυπριακή Δημοκρατία 9,3 δισεκατομμύρια δολάρια συνολικά για μια περίοδο 18 ετών. Βέβαια, πίσω από τις μεγαλόστομες υποσχέσεις για «ανάπτυξη προς όφελος όλων» και «δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» κ.τ.λ. γίνεται μια τεράστια προσπάθεια να κρυφτεί η όξυνση σκληρών αντιλαϊκών ανταγωνισμών γύρω από το αέριο της περιοχής και όχι μόνο.

Και ενώ χτες περίσσευαν τα «πανηγύρια» για την «αξιοποίηση του "Αφροδίτη"», πέρασε στα ψιλά η νέα πρόκληση των ΗΠΑ, που επιμένουν να «καταδικάζουν» μεν κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή (με την οποία εντείνουν ένα σκληρό παζάρι σε πολλά μέτωπα), αλλά την ίδια στιγμή δεν σταματούν να «αλείφουν βούτυρο στο ψωμί» της προκλητικότητάς της. Ετσι, από την Αθήνα, όπου είχε σειρά συναντήσεων, ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ, μίλησε μεν για «παράνομες» γεωτρήσεις που κάνει η Τουρκία, προσδιόρισε δε τις αντίστοιχες περιοχές ως «περιοχές που η Κύπρος θεωρεί ότι αποτελούν μέρος της ΑΟΖ της». Μάλιστα, ο Πάλμερ εξέφρασε ανησυχία και για το ενδεχόμενο η Τουρκία να διευρύνει τις γεωτρήσεις «σε περιοχές που η Ελλάδα θεωρεί μέρος της υφαλοκρηπίδας της ή της ΑΟΖ της, όπως στο Αιγαίο», πριμοδοτώντας και πάλι την επιθετικότητα της Τουρκίας, η οποία αμφισβητεί ευθέως ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα με το επιχείρημα ακριβώς ότι εκείνη «θεωρεί δικές της» περιοχές που ανήκουν σε Ελλάδα και Κύπρο.

Πάντως, ο Πάλμερ δεν παρέλειψε να καλέσει κι αυτός σε ένταση του παζαριού, αναφέροντας ότι «η επίλυση του Κυπριακού θα βοηθήσει στην εμπέδωση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή», εκφράζοντας προσδοκίες και για θετικά αποτελέσματα στην άτυπη συνάντηση που θα γίνει στις 25/11 στο Βερολίνο, ανάμεσα στον γγ του ΟΗΕ, Α. Γκουτέρες, και τους Ν. Αναστασιάδη και Μ. Ακιντζί.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ