Παρασκευή 8 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ
Νέα καταδίκη των ΗΠΑ για τον αποκλεισμό της Κούβας

Ο ΥΠΕΞ της Κούβας στο βήμα του ΟΗΕ
Ο ΥΠΕΞ της Κούβας στο βήμα του ΟΗΕ
Για άλλη μια χρονιά, το ψήφισμα που κατέθεσε η Κούβα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για την άρση του χρηματοπιστωτικού, εμπορικού και οικονομικού αποκλεισμού από τις ΗΠΑ συνάντησε τη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των χωρών του κόσμου. 187 χώρες ψήφισαν υπέρ, 3 κατά (οι ΗΠΑ, Ισραήλ και Βραζιλία) και απείχαν 2 (Ουκρανία, Κολομβία).

Το ψήφισμα αυτό κατατίθεται τα τελευταία 27 χρόνια από την κουβανική κυβέρνηση, που με εμπεριστατωμένο τρόπο καταγγέλλει τον απάνθρωπο αποκλεισμό ενάντια σε κάθε έννοια διεθνούς δικαίου. Χτες, ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια, στην ομιλία του υπογράμμισε ότι η ζημιά που έχει προκληθεί στη χώρα ξεπερνάει τα 138.843.400.000 δολάρια, επηρεάζοντας μια σειρά από τομείς και τον ευαίσθητο τομέα της Υγείας, αφού δεν μπορεί να αγοράσει φάρμακα ή εξαρτήματα προερχόμενα από τις ΗΠΑ, ή οποιοδήποτε προϊόν και από τρίτη χώρα, αν περιέχει τμήματα πάνω από 10% που έχουν παραχθεί σε αυτές.

Η κυβέρνηση Τραμπ με τις αλλεπάλληλες κυρώσεις έχει επιδεινώσει σημαντικά την κατάσταση των Κουβανών, ειδικά με τις τελευταίες, που αφορούν τα εμβάσματα που μπορούν να στέλνονται από τις ΗΠΑ ή τους περιορισμούς στα ταξίδια.

Η ΕΕ τα τελευταία χρόνια έχει διαφοροποιήσει την τακτική της απέναντι στην Κούβα, χωρίς να αλλάζει ο στόχος, που είναι οι λαϊκές κατακτήσεις που έχει προσφέρει ο σοσιαλισμός στον κουβανικό λαό.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org