Παρασκευή 8 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Αναστέλλει την έναρξη λειτουργίας 38 πανεπιστημιακών Τμημάτων

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Την αναστολή της έναρξης λειτουργίας 38 νέων πανεπιστημιακών Τμημάτων που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε υπογράψει την ίδρυσή τους, αλλά η λειτουργία τους θα ξεκινούσε τα επόμενα χρόνια, ανακοίνωσε χτες η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Πρόκειται για Τμήματα με διάφορα επιστημονικά αντικείμενα, που θα λειτουργούσαν στα Πανεπιστήμια Γεωπονικό, Διεθνές, Αθηνών, Μεσογειακό, Ιόνιο, Δυτικής Αττικής, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ιωαννίνων, Πατρών και Πελοποννήσου.

Το υπουργείο Παιδείας καταλογίζει στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι ίδρυσε τα Τμήματα για «ψηφοθηρικούς λόγους», χωρίς τον απαιτούμενο σχεδιασμό, προσθέτοντας ότι «ορισμένα από τα νέα αυτά Τμήματα αντιμετωπίζουν προβλήματα σε υποδομές και προσωπικό, χωρίς να μπορεί να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη και εύρυθμη λειτουργία τους». Ιδιαίτερα επιμένει το υπουργείο Παιδείας ότι δεν είχε προηγηθεί της ίδρυσής τους γνωμοδότηση της ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) και προσθέτει ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει τις επόμενες βδομάδες νέο πλαίσιο για την ΑΔΙΠ, δίνοντάς της επιπλέον αρμοδιότητες και καλώντας τη να γνωμοδοτήσει για κάθε ίδρυση νέου Τμήματος από εδώ και στο εξής. Ωστόσο, η ΑΔΙΠ έχει δώσει δείγματα γραφής χρόνια τώρα με τις «αξιολογήσεις» όλων των Τμημάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης, όπου οι κατευθύνσεις της ήταν για στενότερη σύνδεσή τους με την αγορά και τις απαιτήσεις των επιχειρήσεων.

Προκλητικά η κυβέρνηση επιχειρηματολογεί ότι όλα τα παραπάνω γίνονται για το συμφέρον των φοιτητών και την αναβάθμιση της Εκπαίδευσης, την ώρα που και τα υπάρχοντα Τμήματα που λειτουργούν στα πανεπιστήμια στενάζουν από την υποχρηματοδότηση, τις ελλείψεις υποδομών και προσωπικού, την ανύπαρκτη φοιτητική μέριμνα, την υποβάθμιση των πτυχίων κ.ο.κ.

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Με αφορμή την αναστολή της έναρξης λειτουργίας των πανεπιστημιακών Τμημάτων που ανακοινώθηκε, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει σε ανακοίνωσή του:

«Την ώρα που χιλιάδες φοιτητές βγαίνουν στο δρόμο, διεκδικώντας το δικαίωμά τους για δωρεάν φοιτητική μέριμνα, για πτυχία που δεν θα είναι κουρελόχαρτα, για την υπεράσπιση του ασύλου, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ επιδίδονται σε άλλον έναν προσχηματικό καβγά. Η ανακοίνωση της υπουργού Παιδείας για την αναστολή 38 πανεπιστημιακών Τμημάτων, που ίδρυσε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και θα λειτουργούσαν από το 2020, δεν μπορεί να κρύψει τη συμφωνία ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ στα κριτήρια αξιολόγησης των ΑΕΙ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε με τις κατ' όνομα "πανεπιστημιοποιήσεις" των πρώην ΤΕΙ και την ίδρυση νέων Τμημάτων, έχοντας σταθερά το βλέμμα στην αγορά, στα ζητούμενα του ΣΕΒ, των μεγάλων επιχειρήσεων. Με αυτά τα κριτήρια επιλέχθηκε το αντικείμενο και η διασπορά των Τμημάτων, προχώρησαν οι συγχωνεύσεις, τα κλεισίματα και οι ιδρύσεις. Με τα ίδια κριτήρια, σήμερα, η κυβέρνηση της ΝΔ δεσμεύεται προς τους εργοδότες - βιομήχανους να αξιολογήσει εκ νέου τα Τμήματα, παλιά και νέα.

Στο όνομα της ανάπτυξης ο ΣΥΡΙΖΑ ίδρυσε ως πρώην κυβέρνηση τα νέα Τμήματα, κλείνοντας μάλιστα το μάτι στις ορέξεις των μεγάλων επιχειρήσεων σε περιφερειακό επίπεδο. Στο όνομα της ανάπτυξης σήμερα και η ΝΔ αναστέλλει προσωρινά τη λειτουργία αυτών των Τμημάτων, για να εξασφαλίσει ότι ανταποκρίνονται στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό στους όρους κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας των μεγάλων επιχειρήσεων. Και οι δύο, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, πίνουν νερό στο όνομα του "αυτοδιοίκητου" των ΑΕΙ, δηλαδή στην εξασφάλιση εκείνων των όρων ώστε με μεγαλύτερη ευελιξία να συνάπτουν εμπορικές συμφωνίες με τους εκπροσώπους της αγοράς.

Ούτε το άνοιγμα ούτε το κλείσιμο Τμημάτων σηματοδοτεί αντίστοιχα διεύρυνση ή συρρίκνωση της δημόσιας Παιδείας. Οταν την ίδια στιγμή γενικεύεται η αύξηση των διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά, όταν η υπουργός Παιδείας της ΝΔ εγκαινιάζει το πρώτο προπτυχιακό πρόγραμμα με δίδακτρα, που ίδρυσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν βλέπουν απέναντί τους φοιτητές, αλλά πελάτες που αγοράζουν εκπαιδευτικά προϊόντα στην κατ' όνομα "δημόσια" Ανώτατη Εκπαίδευση.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εξαρχής αντιτάχθηκε στην ίδρυση και διασπορά Τμημάτων με γνώμονα την εμπορική τους αξία, την πέρασή τους στην αγορά. Αντιτάχθηκε στα κλεισίματα και συγχωνεύσεις Τμημάτων, που είχαν ως αποτέλεσμα να πληρώνουν για άλλη μια φορά το μάρμαρο των σχεδιασμών των βιομηχάνων και των κυβερνήσεών τους οι φοιτητές και οι οικογένειές τους. Η μόνη λύση είναι μια πραγματικά Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, όπου το κάθε πανεπιστημιακό Τμήμα, μέσα από αναβαθμισμένες σπουδές, θα υπηρετεί ένα αντικειμενικά καθορισμένο επιστημονικό αντικείμενο, σε συνδυασμό με τις διευρυμένες σύγχρονες λαϊκές ανάγκες».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org