Παρασκευή 8 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Συνεχίζουν τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες

Πληθαίνουν οι αποφάσεις για την Πανελλαδική Συνάντηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Σε μια ακόμα δυναμική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας προχώρησαν χτες φοιτητικοί σύλλογοι, συνεχίζοντας τις πολύμορφες δράσεις διεκδίκησης σπουδών με δικαιώματα, στοχεύοντας στην πολιτική που βάζει διαρκώς νέα εμπόδια στις σπουδές και απαντώντας ενιαία στην υποχρηματοδότηση και στο νέο κύμα επίθεσης που ετοιμάζει η ΝΔ, συνεχίζοντας την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Απαίτησαν λύσεις στην εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις σπουδές και στις σχολές τους, με έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό και αύξηση της χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών στον νέο προϋπολογισμό, μέτρα για τη στέγαση, τη φοιτητική μέριμνα, ικανοποίηση των αιτήσεων για μετεγγραφές. Δήλωσαν πως ο νόμος για το άσυλο θα μείνει στα χαρτιά και ότι με τους αγώνες τους θα μπουν εμπόδια στο να φτάσουν μέχρι τη Βουλή οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Με αποφάσεις των Συλλόγων Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Νηπιαγωγών, Δασκάλων, Τουρκικών Σπουδών, Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, ΝΦΕΕΜΠ, Τοπογράφων του ΕΜΠ, ΣΕΤ, ΣΕΤΠ, ΣΔΟΚΕ, ΣΕΥΠ, και φοιτητικών συλλόγων του Γεωπονικού, συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στα Προπύλαια και πορεύτηκαν προς το Σύνταγμα. «ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ τσακίζουν τις σπουδές μας, οργάνωση κι αγώνας οι επιλογές μας», «σίτιση και στέγαση, δωρεάν σπουδές, δεν είναι πελάτες οι φοιτητές», φώναζαν στην πορεία, ενώ συνθήματα συμπόρευσης με τους εργαζόμενους κυριάρχησαν όταν πέρασαν από το υπουργείο Εργασίας όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένοι εργαζόμενοι σε δημόσιες δομές και ιδρύματα Πρόνοιας.

Η χτεσινή κινητοποίηση αποτέλεσε συνέχεια του μεγάλου πανελλαδικού φοιτητικού συλλαλητηρίου στις 31 Οκτώβρη και αγωνιστικού πλαισίου, στο οποίο κατέληξε η πανελλαδική σύσκεψη που έγινε την ίδια μέρα στην Αθήνα με τη συμμετοχή 73 φοιτητικών συλλόγων από όλη τη χώρα. Οι φοιτητές ανανέωσαν το ραντεβού στις σχολές, στις συνελεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και στην προετοιμασία του τριήμερου γιορτασμού του Πολυτεχνείου, για να στείλουν οι φοιτητικοί σύλλογοι, ακόμη μια φορά, ηχηρό μήνυμα εναντίωσης στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, στις επεμβάσεις, στην εμπλοκή της χώρας μας.

Στη Θεσσαλονίκη

Κινητοποίηση στην πρυτανεία του ΑΠΘ για τις μετεγγραφές και τη φοιτητική μέριμνα πραγματοποίησαν χθες φοιτητές με αποφάσεις των Συλλόγων Βιολογικού, Γεωλογικού, Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής, Δασολογίας, Χημικών Μηχανικών, Αγγλικού, Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, ΤΕΦΑΑ καθώς και οικότροφοι φοιτητές των Εστιών Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης συναντήθηκαν με τον πρύτανη του ΑΠΘ, ο οποίος σε ό,τι αφορά τις μετεγγραφές δήλωσε ότι θα εφαρμόσει τον νόμο που θέτει τον ποσοτικό περιορισμό του 15% επί των εισακτέων ανά τμήμα, ενώ σε ό,τι αφορά τη φοιτητική μέριμνα παρέπεμψε στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

Την Κυριακή η Πανελλαδική Συνάντηση του ΜΑΣ

Στο μεταξύ, πληθαίνουν οι αποφάσεις φοιτητικών συλλόγων που δίνουν δυναμικό «παρών» στον αγώνα για σύγχρονες σπουδές και που συμμετέχουν και οργανώνουν την Πανελλαδική Συνάντηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών την Κυριακή 10 Νοέμβρη, στο ΤΕΙ Πειραιά. Μέχρι χτες, 49 Σύλλογοι και 9 Επιτροπές - συνελεύσεις ετών είχαν πάρει σχετικές αποφάσεις. Οι σύλλογοι ανά περιοχή έχουν ως εξής:

Αθήνα: Πανεπιστημίου Πειραιά, Φιλοσοφικής, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Τουρκικών Σπουδών, Νοσηλευτικής και ΕΜΜΕ του ΕΚΠΑ, Τοπογράφων του ΕΜΠ, ΝΦΕΕΜΠ, Καλών Τεχνών, ΣΕΤ, ΣΕΤΠ, ΣΚΟΔΕ του ΠαΔΑ και η Επιτροπή Αγώνα Ιατρικής.

Θεσσαλονίκη: Κτηνιατρικής, Γεωλογικού, Βιολογικού, Ψυχολογίας, Αγγλικής Φιλολογίας, ΜΜΕ, Χημικών Μηχανικών, ΤΕΦΑΑ, Φαρμακευτικής και Εστίας του ΑΠΘ. Επίσης οι Συνελεύσεις - Επιτροπές Ετών: Συνέλευση φοιτητών ΠΑΜΑΚ, Επιτροπές Α' έτους Φαρμακευτικής, Α' έτους Φυσικού.

Πάτρα: Μαθηματικού, Φαρμακευτικής, Φυσικού, Μηχανολόγων - Μηχανικών, Η/Υ, ΣΔΟ, ΣΤΕΦ και ΣΟΦΕΠ Πατρών και Τηλεπικοινωνιών Τρίπολης.

Θεσσαλία: Μηχανολόγων Μηχανικών, Γεωπονίας - Φυτικής Παραγωγής και Ειδικής Αγωγής Βόλου, Εστίας Λάρισας, ΣΤΕΦ και ΣΕΥΠ Λάρισας και η Επιτροπή α' έτους Φυτικής Παραγωγής.

Κρήτη: Φυσικού και Επιστήμης Υπολογιστών Ηρακλείου και Εστίας Χανίων.

Ιωάννινα: Νηπιαγωγών, Μαθηματικού, Μηχανικών Η/Υ, ΒΕΤ, Ιστορικού - Αρχαιολογικού και οι Συνελεύσεις - Επιτροπές Ετών: Α' και Β' έτους Φιλολογίας, Α' έτους Μηχανικών Επιστήμης Υλικών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ