Τετάρτη 23 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2020
Συνεχίζεται η λεηλασία του λαού για να εξασφαλίζονται κέρδη και προνόμια στο κεφάλαιο

Από τη χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής
Στις αρμόδιες Επιτροπές συζητείται από χτες το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020, με το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ προαναγγέλλει τη συνέχιση των θυσιών για την εργατική τάξη, συνολικά για τα λαϊκά στρώματα, μέσα από την περαιτέρω φορολογική αφαίμαξη, νέες αντεργατικές ανατροπές, παραπέρα ιδιωτικοποιήσεις κ.ο.κ., για να εξασφαλίσει τη ρευστότητα και τα προνόμια που θέλει το κεφάλαιο. Η διαδικασία ολοκληρώνεται σήμερα με την ομιλία του υπουργού Οικονομικών.

Στο προσχέδιο γίνεται εκτεταμένη αναφορά στα «επιτεύγματα» της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνοντας ότι έστρωσε το δρόμο στη σημερινή. Στη σελίδα 7, π.χ., γίνεται λόγος για την «έξοδο από τα μνημόνια» και τη σταδιακή μετάβαση «σε μια περίοδο ευνοϊκότερων οικονομικών συνθηκών» για το κεφάλαιο, ενώ στη σελίδα 11 αναφέρεται ότι η «αύξηση αποθεμάτων στην οικονομία», δηλαδή το λεγόμενο «μαξιλαράκι» που ζήτησε το κεφάλαιο και είναι πληρωμένο και αυτό με το «αίμα» του λαού, «μεταξύ τρίτου τριμήνου 2018 και πρώτου τριμήνου 2019 εκτιμάται ότι ευνοεί την περαιτέρω ανάκαμψη των επενδύσεων».

Τις σελίδες που αναφέρονται στο «θετικό έργο» του ΣΥΡΙΖΑ απαρίθμησε με καμάρι η γενική εισηγήτριά του, Κ. Παπανάτσιου, μιλώντας στην Επιτροπή, ενώ κόμπασε για «την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων» στο «μοντέλο ΣΥΡΙΖΑ».

Χαρακτηριστική ήταν και η τοποθέτηση του ειδικού αγορητή του ΣΥΡΙΖΑ, Ευ. Τσακαλώτου. Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε με νόημα ότι δεν είναι σοφή η διαρκής χρησιμοποίηση «ενός σλόγκαν: Μείωση των φόρων, αύξηση των επενδύσεων, αύξηση της ανάπτυξης», διότι έχει σημασία και το «πώς θα εμπλακεί στη συζήτηση για την ανάπτυξη όλη η κοινωνία», με άλλα λόγια πώς η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα θα νιώθουν και δικό τους το στόχο του κεφαλαίου για την ανάπτυξη και κερδοφορία του.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης έκανε σαφές ότι «για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης το πρώτο είναι να πετύχει μια ισχυρή επενδυτική ανάκαμψη», σημειώνοντας πως με τα όσα προβλέπει ο προϋπολογισμός με τη μείωση της φορολογίας στο φόρο επιχειρήσεων και διανεμόμενων κερδών, σε συνδυασμό με την υλοποίηση των δεσμεύσεων του πρωθυπουργού για περαιτέρω μειώσεις, «η Ελλάδα θα έχει έναν από τους ανταγωνιστικότερους φόρους επιχειρήσεων στον ΟΟΣΑ». Παράλληλα, στην κοινή τους πάντα βάση, έκανε «κριτική» στον ΣΥΡΙΖΑ για το ότι «δεν πέτυχε τους στόχους που είχε θέσει για τις επενδύσεις».

Τα παίρνετε από το λαό για να τα δώσετε στις επιχειρήσεις

«Ο προϋπολογισμός σας, όπως και αυτοί των προηγούμενων κυβερνήσεων, αποτελεί εργαλείο αναδιανομής του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου προς όφελος του σχεδιασμού και των προτεραιοτήτων των επιχειρηματικών ομίλων», τόνισε ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος. Παράλληλα, θύμισε ότι «στη δεδομένη φάση, όλοι οι κρατικοί προϋπολογισμοί των κρατών - μελών της ΕΕ είναι ενταγμένοι στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πειθαρχίας και πρέπει να εξασφαλίζουν "πλεονασματικότητα" για να ευνοείται το κεφάλαιο».

Δίνοντας το βασικό στίγμα του κρατικού προϋπολογισμού όπως φαίνεται από το προσχέδιο, σημείωσε ότι αυτό είναι πως «τα παίρνετε από το λαό για να τα δώσετε στους επιχειρηματίες». Στην πρόβλεψη για 1,2 δισ. ευρώ παρεμβάσεις που αναφέρονται στον προϋπολογισμό, σημείωσε, πάνω από το 50%, δηλαδή 635 εκατ. ευρώ, είναι προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, με τη μείωση του φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων από το 28% στο 24% και του φόρου στα κέρδη των μερισμάτων από το 10% στο 5%.

Για το σκέλος των εσόδων ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε πως προέρχονται κυρίως από την αύξηση των έμμεσων φόρων, που είναι και οι πιο αντιλαϊκοί, με το ποσοστό τους στο σύνολο των φορολογικών εσόδων του προϋπολογισμού από 54,5% το 2019 να αυξάνεται στο 55% για το 2020. Παράλληλα δε με την αύξηση της φορολογίας των λαϊκών στρωμάτων, προβλέπεται μείωση των εσόδων από τους φόρους των επιχειρήσεων, «αν και το 2019 ήταν έτος καπιταλιστικής ανάπτυξης, άρα και αύξησης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Ετσι, οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις όχι μόνο θα έχουν περισσότερα κέρδη, αλλά θα πληρώσουν και λιγότερους φόρους», υπογράμμισε.

Οσον αφορά το σκέλος των κοινωνικών δαπανών, στην καλύτερη περίπτωση φαίνεται να παγώνουν, «αν δεν μειωθούν για το 2020», ενώ είναι πάντα υπό τη δαμόκλειο σπάθη του «κόφτη» σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι των ματωμένων πρωτογενών πλεονασμάτων.

Κλείνοντας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ ανέδειξε την ανάγκη «να μπουν εμπόδια από το εργατικό - λαϊκό κίνημα σε αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική και στην κλιμάκωσή της, για να υπάρξει αποκατάσταση απωλειών», με βασικό ζητούμενο «να δημιουργηθούν όλες εκείνες οι απαραίτητες συνθήκες και προϋποθέσεις για συνολικότερες ρήξεις και ανατροπές σε επίπεδο εξουσίας και κράτους, για μια οικονομία που θα έχει στο επίκεντρό της την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών».

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Δ. Μανωλάκου, σημείωσε ότι το 92,5% των φορολογικών βαρών επιβαρύνουν τα λαϊκά στρώματα και μόλις το 7,5% τους επιχειρηματικούς ομίλους. Εξάλλου, «οι κεντρικοί άξονες της οικονομικής πολιτικής που ξεδιπλώνει η κυβέρνηση της ΝΔ είναι η νέα μείωση της φορολογίας για επιχειρηματικά κέρδη, το μπαράζ αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στη γραμμή της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, καθώς και το κομβικό ζήτημα της στήριξης των τραπεζών, στην προσπάθεια απαλλαγής από τα βαρίδια των "κόκκινων" δανείων», τόνισε.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org