Τετάρτη 23 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Εκανε «ταμείο» των πεπραγμένων για τους επιχειρηματικούς ομίλους

INTIME NEWS

Με τα συνθήματα των μαθητών που ακόμη περιμένουν καθηγητές για να κάνουν μάθημα και των απεργών στους ΟΤΑ να καταρρίπτουν την εικονική πραγματικότητα που θέλησε να παρουσιάσει η κυβέρνηση, πραγματοποιήθηκε χτες η σύσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη με «παραγωγικούς φορείς» της Θεσσαλονίκης. Στο σκηνικό που στήθηκε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, με τη συμμετοχή εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου Υποδομών - Μεταφορών, υπουργών, του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, του δημάρχου Θεσσαλονίκης και εκπροσώπων των επιχειρηματιών, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε να κάνει αποτίμηση της προόδου των έργων που εξήγγειλε στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και αφορούν θέματα αιχμής, όπως ο ΟΑΣΘ, το μετρό, η νέα υπέργεια ταχεία λεωφόρος, το λιμάνι κ.ά.

Στο πλαίσιο αυτό και με βάση τις προτεραιότητες που έχει το κεφάλαιο για τη Β. Ελλάδα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα έργα του μετρό, επαναλαμβάνοντας «δεσμεύσεις» για την ολοκλήρωση το 2023, για τον ΟΑΣΘ μίλησε για «ανάταξη» του συστήματος και «βελτίωση εξυπηρέτησης». Σε ανάλογο κλίμα στάθηκε στο έργο της υπερυψωμένης ταχείας περιφερειακής λεωφόρου (fly over), στους κάθετους άξονες της Εγνατίας Οδού, στο σιδηροδρομικό δίκτυο και σε άλλες παρεμβάσεις. Στη συζήτηση εξετάστηκαν επίσης οι προτεραιότητες του βιομηχανικού και εξαγωγικού κεφαλαίου της Βόρειας Ελλάδας, όπως η ελεύθερη ζώνη εμπορίου στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου, η Βιομηχανική Ζώνη του Καλοχωρίου, η προστασία των προϊόντων της Μακεδονίας και η υιοθέτηση νέας ενιαίας σήμανσης, η ανάπτυξη και ανάπλαση της ΔΕΘ και η ζώνη καινοτομίας.

«Στενή παρακολούθηση» της υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών

Αργότερα το βράδυ ο Κυρ. Μητσοτάκης μίλησε σε εκδήλωση με τίτλο «Κυβερνώντας σε εποχές ακυβερνησίας», όπου αναφέρθηκε στις διεθνείς εξελίξεις, όπως στη Συρία και τα Βαλκάνια. Ειδικά για τα Βαλκάνια δεν παρέλειψε να καταθέσει την προσήλωσή του στην υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αναδεικνύοντας το ΝΑΤΟικό της περιεχόμενο. Διαβεβαιώνοντας τους εκπροσώπους των επιχειρηματικών ομίλων ότι η Ελλάδα θα ξαναγίνει «πρωταγωνιστής» στα Δυτ. Βαλκάνια, τόνισε ότι «είμαστε υπέρ του ευρωπαϊκού δρόμου των Δυτ. Βαλκανίων, καθώς αποτελεί μοχλό πίεσης για εκσυγχρονισμό των γειτόνων μας και επίλυση διμερών διαφορών». Εστειλε μήνυμα προς Β. Μακεδονία, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και αλλού ότι δεν προσβάλλει «το εθνόσημό μας έστω και αν κάτω από αυτό άλλοι έβαλαν την υπογραφή τους», εξηγώντας ότι θα παρακολουθεί στενά την «πιστή εφαρμογή» της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Προηγουμένως, στην Αθήνα, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, είπε, στον απόηχο και της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την προηγούμενη Πέμπτη να μη δώσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων σε Τίρανα και Σκόπια, ότι «είναι προς το συμφέρον και εκείνων και το δικό μας να έχουν μια ευρωπαϊκή προοπτική και σταδιακά να οδηγούνται στην ένταξη στην ΕΕ».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org