Τετάρτη 23 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Στο προσκήνιο οι όροι του παζαριού με την Τουρκία

Με φόντο τις διεργασίες γύρω από το Κυπριακό, πολλοί επαναφέρουν την ανάγκη επαναξιολόγησης των συνεργασιών με την Τουρκία

Τα «οικόπεδα» της κυπριακής ΑΟΖ όπου έχουν αναπτύξει δράση ενεργειακοί μονοπωλιακοί όμιλοι
Τα «οικόπεδα» της κυπριακής ΑΟΖ όπου έχουν αναπτύξει δράση ενεργειακοί μονοπωλιακοί όμιλοι
Ενώ συνεχίζονται οι προετοιμασίες γύρω από την πιθανή πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης με θέμα το Κυπριακό μεταξύ των ηγετών Κύπρου - ψευδοκράτους και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, αλλά και μιας άτυπης πενταμερούς με τις «εγγυήτριες δυνάμεις», Ελλάδα - Τουρκία - Βρετανία, αναζωπυρώνεται και η συζήτηση για τη σημασία επαναξιολόγησης ευρύτερων συνεργασιών με τη συμμετοχή και της Τουρκίας, στρώνοντας το έδαφος για όξυνση των αντιλαϊκών σχεδιασμών και παζαριών. Δεν είναι τυχαίο ότι στην κυπριακή ειδησεογραφία επανέρχονται τοποθετήσεις που επιμένουν ότι όχι απλά είναι αυταπάτη το να θεωρεί κανείς πως η Τουρκία μπορεί να αποκλειστεί από τις ενεργειακές και γεωπολιτικές «εξισώσεις» της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, αλλά και ότι η ένταξή της στα πολυμερή σχήματα συνεργασίας που διαμορφώνονται είναι ο τρόπος να «αντιμετωπιστούν» τα προβλήματα μαζί της.

Για παράδειγμα, πρόσφατα βρέθηκε στην Κύπρο ο Ισραηλινός καθηγητής Μιχάλ Τανχούμ, συνεργάτης του Αυστριακού Ινστιτούτου για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας, και μιλώντας σε ημερίδα του Ιδρύματος «Γλαύκος Κληρίδης» υποστήριξε ότι υπάρχουν και ισχυρές πιθανότητες και «σημαντικά οφέλη» από την ένταξη της Τουρκίας σε συνεργασίες στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο που ήδη διαμορφώνονται ή συζητιούνται, χωρίς μάλιστα να αποτελεί προϋπόθεση η επίτευξη συμφωνίας σε εδαφικές διαφορές ή σε σχέση με αμφισβητήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο Τανχούμ υποστήριξε ότι «η καλύτερη εμπορικά βιώσιμη προσέγγιση» για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων όλης της Λεκάνης είναι «η δημιουργία ενός ενεργειακού εικονικού κόμβου και να θεωρηθεί η Ανατολική Μεσόγειος μια ολόκληρη αγορά», ώστε να αντιμετωπιστούν «δισταγμοί και εμπόδια» στην εξαγωγή και στην προσέλκυση επενδύσεων που γεννούν π.χ. οι μικρές ποσότητες αερίου που έχουν οι περισσότερες χώρες της περιοχής, πλην Αιγύπτου.

Αναφερόμενος σε Φόρουμ και «τρίγωνα συνεργασίας» που προχωρούν στην περιοχή, ο Ισραηλινός ακαδημαϊκός υπογράμμισε ότι «είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι μέσω αυτών θα επιτύγχαναν αποτροπή της Τουρκίας. Είναι το αντίθετο που συμβαίνει, γιατί η Τουρκία έχει πολύ λίγα να χάσει και είναι κάτι που υποβαθμίζουμε». «Θα ήταν λοιπόν ευκολότερο» να δοθεί στην Τουρκία μια θέση σε τέτοια Φόρουμ, τόνισε, και συνέχισε: «Θα πρέπει επίσης να ιδωθεί η κατάσταση με ρεαλισμό. Για μένα δεν υπάρχει απάντηση η οποία να αποκλείει την Τουρκία. Δεν μπορεί να τοποθετηθεί ένα σιδηρούν παραπέτασμα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ας μην ξεχνάμε ότι τους αγωγούς και τους σταθμούς υγροποίησης δεν είναι οι κυβερνήσεις που τους φτιάχνουν αλλά οι ιδιωτικές εταιρείες. Και οι εταιρείες θέλουν ένα περιβάλλον για να εργαστούν. Η ειρήνη και η σταθερότητα θα προσελκύσουν τις καλύτερες εταιρείες στις καλύτερες τιμές».

Ο ίδιος ανέφερε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί η προσδοκία της Τουρκίας να αποτελέσει «το σημείο εκείνο από όπου η Ενέργεια θα μεταφέρεται προς την Ευρώπη» και ότι αυτήν την προσδοκία πρέπει να την αξιοποιήσουν οι Ευρωπαίοι, για να δυσκολέψουν τη ρωσοτουρκική συνεργασία στην Ενέργεια, που δυναμώνει, αλλά και για να αξιοποιηθούν σημαντικές υποδομές που διαθέτει ήδη η Τουρκία (χώρους αποθήκευσης κ.λπ.), μειώνοντας έτσι και το κόστος από την κατασκευή νέων.

Μιλώντας συγκεκριμένα για το Φόρουμ για το αέριο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου που έχει δημιουργηθεί, ο Τανχούμ είπε ότι «η Αίγυπτος πέτυχε αρκετά μέσω της δημιουργίας του "Ενεργειακού Φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου" (Eastern Mediterranean Gas Forum), φέρνοντας όλους μαζί. Ομως συμμαχούν εναντίον της Τουρκίας. Γι' αυτό και η Τουρκία, χρησιμοποιώντας τα "δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων", ενισχύει τη θέση της».

Δηλώσεις Ακάρ

Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλούσι Ακάρ επανέλαβε ότι η χώρα του θα προστατεύσει τα δικαιώματα τόσο της ίδιας όσο και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο: «Ειδικά επειδή στη Μεσόγειο έχουν βρεθεί πηγές υδρογονανθράκων, έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον των διεθνών παραγόντων για την περιοχή. Η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικά της νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα και την υφαλοκρηπίδα της. Ταυτόχρονα, ως εγγυήτρια δύναμη, θα προστατεύσει και τα δικαιώματα της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου (σ.σ. του ψευδοκράτους). Η ΤΔΒΚ δεν μπορεί να αφεθεί έξω από την ενεργειακή εξίσωση».

Τέλος, παρέμβαση για τις διεργασίες γύρω από την πιθανότητα νέου γύρου συνομιλιών για το Κυπριακό έκανε και ο Κύπριος πρώην ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης, με συνέντευξή του στην «Καθημερινή». «Οταν χορεύεις ταγκό, θέλεις δύο. Οταν σταματάς το ταγκό και ξεκινά η κάθε πλευρά να χορεύει το δικό της τσιφτετέλι μπορείς να κάνεις όσες φιγούρες θέλεις. Αλλά φτάνει πλέον η ώρα να χορέψεις ταγκό», είπε χαρακτηριστικά.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε χτες στην Αθήνα με τον Κύπριο πρέσβη Κυρ. Κενεβέζο, για να συζητήσουν «θέματα διμερούς ενδιαφέροντος», όπως λέγεται αρμοδίως. Επισήμως, «τέθηκαν επί τάπητος οι προκλήσεις ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο και επιβεβαιώθηκε η κοινή επιθυμία για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, με στόχο την ενίσχυση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και απειλών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιτάχυνση των επικίνδυνων διεργασιών μετεκλογικά(2023-05-02 00:00:00.0)
Καλεί ξανά σε «δίκαιη μοιρασιά»(2022-04-01 00:00:00.0)
«Πρόσω ολοταχώς» για τις επικίνδυνες αμερικανοΝΑΤΟικές «διευθετήσεις»(2020-02-22 00:00:00.0)
«Νόμιμα δικαιώματα» και «λύσεις win win» βλέπει η Τουρκία(2019-09-25 00:00:00.0)
Στον ίδιο σκοπό(2018-03-08 00:00:00.0)
«Θετική ατζέντα», πάγιες διεκδικήσεις(2018-02-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ