Τετάρτη 23 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΚΟΚΚΙΝΑ» ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ
«Τέλος εποχής» στην προστασία της α' κατοικίας

Στο αστρονομικό ύψος των 53 δισ. ευρώ αναμένεται στην 3ετία 2019 - 2021 η μείωση της μάζας με «κόκκινα» δάνεια που εμφανίζονται στους ισολογισμούς των εγχώριων τραπεζικών ομίλων. Η «προσπάθεια» αυτή θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση και μετά το συγκεκριμένο χρονικό ορόσημο καθώς τελικός στόχος είναι η σύγκλιση με το μέσο όρο στην ΕΕ, που είναι στο 5% επί του συνόλου των τραπεζικών χορηγήσεων.

Τα παραπάνω επισήμαναν μεταξύ άλλων οι εγχώριοι τραπεζίτες στο πλαίσιο συνεδρίου που διοργανώθηκε χτες από την Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Γ. Χαντζηνικολάου, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο δήλωσε ότι «πλέον έχουμε σημαντικούς λόγους να νιώθουμε αισιόδοξοι για το μέλλον αλλά δεν πρέπει, δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε».

Σε αυτήν την προοπτική θα αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, όπως οι μαζικοί πλειστηριασμοί στη λαϊκή κατοικία, οι πωλήσεις και οι τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων σε άλλους «επενδυτές», αλλά και «βιώσιμες λύσεις» που θα δώσουν οι τράπεζες μέσω αναδιαρθρώσεων σε επιχειρήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως έχει τονίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «θα χρειαστούν συνεχείς προσπάθειες προκειμένου τα "κόκκινα" δάνεια να υποχωρήσουν σε βιώσιμα επίπεδακαι να επιτρέψουν έτσι στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να εκπληρώσουν το ρόλο τους», δηλαδή προκειμένου να ανοίξουν την κάνουλα της χρηματοδότησης στα «βιώσιμα και ανταγωνιστικά» επιχειρηματικά σχήματα.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, στο τέλος Δεκέμβρη 2018 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που εμφανίζονται στους ισολογισμούς των τραπεζών διαμορφώθηκαν σε 81,8 δισ. ευρώ ενώ 11,9 δισ. ευρώ (το 14,5% των «κόκκινων» δανείων) έχουν υπαχθεί σε καθεστώς νομικής προστασίας και εκκρεμεί η έκδοση τελεσίδικης δικαστικής απόφασης.

Με τους λεόντειους όρους των τραπεζών

Θυμίζουμε ότι το υποτυπώδες σύστημα «προστασίας» που έχει απομείνει στην α' κατοικία έχει ημερομηνία λήξης την 31η Δεκέμβρη 2019, με βάση τη διάταξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, την οποία βέβαια θα τηρήσει αυτή της ΝΔ, στο πλαίσιο των «μεταμνημονιακών» δεσμεύσεων.

Για την ώρα, ως μεταβατικό καθεστώς, βρίσκεται σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα για «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, που με τη σειρά της αποτελεί έναν ακόμη κρίκο με κατεύθυνση την κλιμάκωση των πλειστηριασμών και των εκβιασμών από την πλευρά των τραπεζών προς τα λαϊκά νοικοκυριά.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, σύμφωνα με τα οποία από την 1η Ιούλη, όταν ξεκίνησε η λειτουργία της «πλατφόρμας», μέχρι τις 20 Οκτώβρη:

-- Εχουν υποβληθεί και διαβιβαστεί στις τράπεζες 167 αιτήσεις.

-- Εχουν δοθεί 21 προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες.

-- Εχουν γίνει αποδεκτές (από τους δανειολήπτες) μόλις 8 προτάσεις ρύθμισης και εκκρεμεί η αποδοχή των υπολοίπων.

Βέβαια, τα παραπάνω συνδέονται με τους διαδοχικούς «κόφτες» (εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια) στην όποια παρεχόμενη προστασία. Λεόντειοι όροι προβλέπονται και για τις ρυθμίσεις «διευκόλυνσης» που προσφέρουν οι τράπεζες σε όσους ενταχθούν στη ρύθμιση. Ενδεικτικά, η «πρόταση ρύθμισης του πιστωτή» αποτελεί «εκτελεστό τίτλο». Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση «αθέτησης των υποχρεώσεων αποπληρωμής» η τράπεζα θα μπορεί άμεσα να προχωρά σε πλειστηριασμό χωρίς τη διαμεσολάβηση των δικαστηρίων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μαζικό φακέλωμα, εκβιασμοί και απειλές σε υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά(2020-01-09 00:00:00.0)
Σφίγγουν τη θηλιά των εκβιασμών, κλιμακώνουν τις απειλές για μαζικό ξεσπίτωμα λαϊκών οικογενειών(2019-11-05 00:00:00.0)
Φορτώνουν τα σπασμένα των επιχειρηματικών ομίλων στα λαϊκά στρώματα(2019-10-25 00:00:00.0)
Βαρύς ο «πέλεκυς» των εκβιασμών και πλειστηριασμών στα λαϊκά σπίτια(2019-03-27 00:00:00.0)
Ενταγμένοι στο σχέδιο ανάκαμψης του κεφαλαίου(2017-10-11 00:00:00.0)
«Καθαρίζουν» το πεδίο για νέο γύρο κερδοφορίας, σφίγγουν τη θηλιά στα λαϊκά στρώματα(2017-08-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ