Τετάρτη 23 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΑΪΚ ΠΟΜΠΕΟ ΣΤΟ CNBC
«Τα συμφέροντα των ΗΠΑ στη Μ. Ανατολή παραμένουν»

Αποκλειστική συνέντευξη στο δίκτυο CNBC έδωσε, αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, απαντώντας σε ερωτήσεις για τη στάση των ΗΠΑ στη Συρία, τη θέση τους απέναντι στους Κούρδους των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF), τις σχέσεις με την Τουρκία αλλά και γενικότερα θέματα.

Ο Πομπέο αρνήθηκε πως μετά την ενεργειακή απεξάρτηση των ΗΠΑ από τα πετρέλαια της Μέσης Ανατολής άλλαξαν το δόγμα του Κάρτερ, που έλεγε πως θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν στρατιωτική δράση όταν κριθεί απαραίτητο για να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους στη Μέση Ανατολή. «Δεν αλλάζει το δόγμα καθόλου», είπε, διευκρινίζοντας ότι «τώρα τα συμφέροντά μας είναι διαφορετικά». Πρόσθεσε πως «στην πραγματικότητα η Ασία είναι πολύ πιο εξαρτημένη από την περιοχή αυτή απ' ό,τι οι ΗΠΑ για τις βασικές τους ενεργειακές ανάγκες». Εξήγησε επίσης ότι τα συμφέροντα των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή «παραμένουν» και ότι αυτό που άλλαξε είναι «απλώς μία τροποποίηση στη φύση των αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή».

Ερωτηθείς πώς... «αφήνει την Τουρκία να παίρνει τη γη ενός συμμάχου», όπως οι Κούρδοι των δυνάμεων SDF, ο Πομπέο δέχθηκε πως η Τουρκία «εισέβαλε στη Συρία, σε μια κυρίαρχη χώρα». Υποστήριξε, όμως, πως η συνεργασία με τους «Κούρδους φίλους μας στο SDF πάνω και κάτω στον Ευφράτη ποταμό» ήταν αμοιβαία επωφελής για τις δυνάμεις SDF, τα συμφέροντα των ΗΠΑ και του κόσμου. Ισχυρίστηκε πως εκπληρώθηκε στο ακέραιο η δέσμευση των ΗΠΑ έναντι των Κούρδων και συμπλήρωσε την εκπλήρωση της «δέσμευσης» κατά του «Ισλαμικού Κράτους» «έως σήμερα» προκειμένου να αντιμετωπιστεί η απειλή «όχι μόνο στη ΒΑ Συρία, αλλά και στο Δυτικό Ιράκ, στις Φιλιππίνες, στη Δυτική Αφρική, παντού στον κόσμο».

«Θα συνεχίσουμε» τις επεμβάσεις

Ερωτηθείς τι θα απέτρεπε τώρα «μία στρατιωτική απάντηση από τις ΗΠΑ αν όχι η περίπτωση της αρπαγής της γης ενός συμμάχου και η δολοφονία συμμάχων, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ανεξάρτητη χώρα» (εννοεί τους Κούρδους) ο Πομπέο απάντησε γενικά, αφήνοντας να εννοηθεί κατά μια ερμηνεία ότι και η στρατιωτική απάντηση είναι στα ενδεχόμενα: «Ποτέ δεν προτρέχω στην απόφαση του Προέδρου εάν θα αναλάβουμε τη φοβερή επιχείρηση χρήσης της στρατιωτικής ισχύος της Αμερικής για να προστατεύσουμε τα αμερικανικά συμφέροντα. Αλλά ο κόσμος θα πρέπει να ξέρει. Το έχουμε κάνει και πριν. Χτυπήσαμε τη Συρία όταν χρησιμοποίησαν χημικά όπλα. Το κάναμε και για να μη χρησιμοποιηθούν χημικά όπλα... Ο κόσμος θα πρέπει να ξέρει ότι θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Οπου βλέπουμε τα αμερικανικά συμφέροντα να διακυβεύονται ή τις βασικές νόρμες στον κόσμο που πρέπει να επιβληθούν, τότε θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις που διαθέτουμε. Και βεβαίως θα τις χρησιμοποιήσουμε! Θα χρησιμοποιήσουμε τις διπλωματικές δυνάμεις και αυτές τις προτιμούμε. Προτιμούμε την ειρήνη από τον πόλεμο. Αλλά στην περίπτωση που χρειαστεί κινητική δράση ή στρατιωτική, θα πρέπει να ξέρετε ότι ο Πρόεδρος Τραμπ είναι πλήρως προετοιμασμένος να την αναλάβει».

Αιχμές κατά Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας

Οταν ρωτήθηκε «πόσο εμπιστεύεται τον Πρόεδρο Ερντογάν», του οποίου η χώρα φιλοξενεί και 50 πυρηνικές κεφαλές (στη βάση του Ιντσιρλίκ) ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε χαρακτηριστικά ότι δεν είναι θέμα εμπιστοσύνης και πρόσθεσε ότι εξαντλούνται τα περιθώρια «για να δουλεύουμε μαζί» και ότι «χρησιμοποιούμε όλα τα μέσα, πρωτίστως τα διπλωματικά». Πρόσθεσε με νόημα: «Εχουμε έναν αριθμό ΝΑΤΟικών εταίρων που κάνουν πράγματα που δεν είναι συμβατά με αυτά που θα ήθελε η Αμερική». Και συνέχισε: «Είμαστε εταίροι στη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Δεν σημαίνει αυτό πως συμφωνούμε στα πάντα. Υπάρχουν ΝΑΤΟικοί εταίροι που έχουν μία πολύ διαφορετική προσέγγιση στη διεθνή συμφωνία JCPOA για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Νομίζουμε ότι αυτό είναι τρομερό! Τρεις από τους στενούς φίλους μας επέλεξαν διαφορετικό μονοπάτι. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα χαλάσεις μία σχέση ή θα διαλύσεις τα πάντα», κατέληξε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επέμβαση και ανατολικά του Ευφράτη σχεδιάζει η τουρκική κυβέρνηση(2018-10-13 00:00:00.0)
Οι Κούρδοι «μοχλός» για τα αμερικανικά σχέδια(2018-06-29 00:00:00.0)
«Ολα ανοικτά» μετά τον «οδικό χάρτη» για το Μάνμπιτζ(2018-06-09 00:00:00.0)
Ανακοινώθηκε η αποχώρηση Κούρδων «στρατιωτικών συμβούλων» από το Μανμπίτζ(2018-06-06 00:00:00.0)
Εντείνονται οι στρατιωτικές κινήσεις με πρόσχημα τους τζιχαντιστές(2017-03-11 00:00:00.0)
Ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες με φόντο την κλιμάκωση των συγκρούσεων(2016-11-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ