Τρίτη 22 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΥΓΕΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Αύριο η πανυγειονομική κινητοποίηση σε όλη τη χώρα

Κάλεσμα από την Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ

Από την κινητοποίηση της περασμένης βδομάδας για τους συμβασιούχους εργαζόμενους στην Υγεία
Από την κινητοποίηση της περασμένης βδομάδας για τους συμβασιούχους εργαζόμενους στην Υγεία
Σε πανυγειονομική κινητοποίηση προχωρούν αύριο Τετάρτη οι εργαζόμενοι στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας, ενάντια στη συνεχιζόμενη αντιλαϊκή πολιτική στην Υγεία.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης θα πραγματοποιηθούν παναττική στάση εργασίας των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας (7 π.μ. - 3 μ.μ.) και 24ωρη απεργία στην περιφέρεια, ενώ 24ωρη απεργία έχει κηρύξει για την ίδια μέρα η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Κάλεσμα συμμετοχής στην πανυγειονομική κινητοποίηση, με συγκέντρωση στο μετρό «Ευαγγελισμός» στις 10 π.μ. και πορεία στο υπουργείο Υγείας, απευθύνει η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ.

Πηγή των προβλημάτων η πολιτική της εμπορευματοποίησης

Στην ανακοίνωση - κάλεσμά της για την αυριανή κινητοποίηση αλλά και για το συλλαλητήριο το απόγευμα της Πέμπτης στα Προπύλαια ενάντια στο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο, η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Απευθυνόμαστε σε όλους εσάς που αντιμετωπίζετε καθημερινά την εντατικοποίηση, με χρωστούμενα ρεπό και μέρες άδειας, αλλεπάλληλες βάρδιες και εφημερίες, την υπολειτουργία και τις συγχωνεύσεις κλινικών και τμημάτων, την αδυναμία παροχής υψηλού επιπέδου περίθαλψης στους ασθενείς, τα αποτελέσματα δηλαδή της χρόνιας πολιτικής υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης. Που δυσκολεύεστε να τα βγάλετε πέρα γιατί μας έχουν πετσοκόψει τους μισθούς και μας έχουν φορτώσει φόρους και χαράτσια.

Ιδιαίτερα απευθυνόμαστε στους χιλιάδες εργαζόμενους με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, που εκτός των υπόλοιπων προβλημάτων, είστε αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της απόλυσης:

-- Στους εκατοντάδες εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στις υποστηρικτικές υπηρεσίες των δημόσιων νοσοκομείων, που απολύονται και "αντικαθίστανται" από άλλους συμβασιούχους, που θα τους ακολουθήσουν σύντομα και αυτοί στην ανεργία.

-- Στους 1.100 επικουρικούς γιατρούς, που η πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου οδηγεί στον κίνδυνο απόλυσής τους.

-- Στους εκατοντάδες επικουρικούς άλλων ειδικοτήτων, που δεν θα προσληφθούν με την προκήρυξη 2Κ/2019 και οι συμβάσεις τους λήγουν τους επόμενους μήνες.

-- Στους περίπου 4.000 εργαζόμενους μέσω ΟΑΕΔ, που αν και στην πρόσφατη κινητοποίηση σωματείων υγειονομικών οι εκπρόσωποι των υπουργείων Εργασίας και Υγείας διαβεβαίωσαν για την παράταση της σύμβασής τους, σύντομα θα αντιμετωπίσουν ξανά τον κίνδυνο της απόλυσης.

-- Στους 208 ειδικευμένους γιατρούς που η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να ακυρώσει την πρόσληψή τους στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των δημόσιων νοσοκομείων.

(...) Ολο και περισσότεροι συνειδητοποιούμε ότι η πηγή των προβλημάτων είναι η υλοποίηση από όλες τις κυβερνήσεις - ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ - της στρατηγικής της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία η Υγεία είναι "ατομική ευθύνη", η υγειονομική περίθαλψη είναι εμπόρευμα που "πουλιέται και αγοράζεται" και πρέπει να υπόκειται στους νόμους της αγοράς, και οι παροχές Υγείας πρέπει να μειωθούν γιατί αυξάνουν το "μη μισθολογικό κόστος" και εμποδίζουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Γι' αυτό δεν προσλαμβάνουν το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και μειώνουν την κρατική χρηματοδότηση στις δημόσιες μονάδες Υγείας, ενώ αυξάνουν τις ασφαλιστικές εισφορές μας για υγειονομική περίθαλψη. Γι' αυτό προωθούν τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως "αυτοτελών επιχειρηματικών μονάδων" που θα καλύπτουν το κόστος λειτουργίας με την "πώληση" υπηρεσιών στους ασθενείς και στα ασφαλιστικά ταμεία. Γι' αυτό προωθούν το θεσμό του "οικογενειακού γιατρού", με βασικό όμως προσανατολισμό να δυσκολεύουν την πρόσβαση στις δημόσιες μονάδες Υγείας δευτεροβάθμιου επιπέδου, και την εφαρμογή αντιεπιστημονικών πρωτοκόλλων για τη μείωση της ασφαλιστικής κάλυψης για φάρμακα και εξετάσεις.

Στόχος τους είναι να εξοικονομούν με τις περικοπές κρατικά κονδύλια για επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές στους επιχειρηματικούς ομίλους και να εξασφαλίζουν πελατεία και σίγουρη κερδοφορία σε ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και ασφαλιστικές εταιρείες.

Κλιμάκωση της επίθεσης με τις πλάτες «λαγών» και κυβερνητικών συνδικαλιστών

Στην κατεύθυνση αυτή, στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ΝΔ και στις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ δεν υπάρχει καμία αναφορά στην ανάγκη για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων Υγείας.

Αντίθετα, περίσσεψαν οι διακηρύξεις περί επέκτασης των "συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα", της σύναψης συμβολαίων με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και της "αγοράς" υπηρεσιών από ιδιωτικές εταιρείες, επομένως και της διατήρησης και επέκτασης της επιχειρηματικής λειτουργίας των δημόσιων μονάδων Υγείας.

Το ρόλο του "λαγού" για την παραπέρα εμπορευματοποίηση των δημόσιων μονάδων Υγείας ανέλαβαν για άλλη μια φορά οι κυβερνητικές ηγεσίες στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και στον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας, με τις προτάσεις τους για μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, συγχωνεύσεις κλινικών και νοσοκομείων, πρόσβαση ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία για να νοσηλεύουν ασθενείς που παρακολουθούν, σύναψη συμβάσεων των νοσοκομείων με ιδιώτες γιατρούς κ.λπ.

Πολύτιμες υπηρεσίες όμως στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς προσφέρουν και οι παρατάξεις του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού που έχουν την πλειοψηφία σε ΑΔΕΔΥ, ΠΟΕΔΗΝ και σε πολλά πρωτοβάθμια σωματεία. Κάνουν ό,τι μπορούν για να κρύψουν ότι πηγή των προβλημάτων είναι η επέκταση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία και Πρόνοια, προς όφελος των ομίλων που δραστηριοποιούνται στους αντίστοιχους τομείς. Καλλιεργούν επικίνδυνες αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει καπιταλιστική ανάπτυξη με "κοινωνικό πρόσημο", όπου κερδισμένοι θα βγαίνουν και οι εργαζόμενοι και οι καπιταλιστές.

Απαντάμε όλοι μαζί - Δεν θυσιάζουμε τα δικαιώματα ασθενών και υγειονομικών!

Δεν θυσιάζουμε τα δικαιώματα ασθενών και υγειονομικών για να αυξηθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Στη συνεχιζόμενη επίθεση να απαντήσουμε όλοι μαζί, υγειονομικοί του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ασθενείς, όλες οι λαϊκές οικογένειες. Να εμποδίσουμε να περάσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Να διεκδικήσουμε μαζί:

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την πλήρη στελέχωση των δημόσιων μονάδων Υγείας - Πρόνοιας και των ΕΚΑΒ. Μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.
  • Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα Βαρέα - Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες. Λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας εργαζομένων και ασθενών.
  • Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας και Πρόνοιας. Κατάργηση κάθε πληρωμής των ασθενών για όλα όσα απαιτούνται για την πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση της υγείας τους».
Κινητοποιήσεις σε άλλες πόλεις

Παράλληλα με τη συγκέντρωση στην Αττική, κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν αύριο Τετάρτη και σε άλλες πόλεις της χώρας:

  • Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας μαζί με σωματεία και φορείς της πόλης καλούν σε απεργιακή συγκέντρωση στην 6η ΥΠΕ στις 10.30 π.μ. Σε ανακοίνωσή του αναφέρεται στα οξυμένα προβλήματα των μονάδων Υγείας της περιοχής: «Υποβαθμίζεται το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων Πατρών, το μοναδικό παιδιατρικό νοσοκομείο στη Δυτική Ελλάδα. Είναι πολλά τα κενά των γιατρών που συνταξιοδοτήθηκαν, οι εναπομείναντες παιδίατροι με δυσκολία επαρκούν για τις εφημερίες (...) Στο ΠΓΝΠ, εκτός από την αναστολή λειτουργίας της Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής, που αφήνει ακάλυπτη όλη τη Δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου, λόγω της επικείμενης απόλυσης 4 αναισθησιολόγων πρόκειται να κλείσουν χειρουργικές αίθουσες, ενώ σε επικίνδυνες συνθήκες θα λειτουργεί η εφημερία για τους νοσηλευόμενους. Οσον αφορά το Νοσοκομείο "Αγιος Ανδρέας", υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του από την κατάσταση που επικρατεί στις περισσότερες κλινικές του, που είναι υποστελεχωμένες».
  • Ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας καλεί τους εργαζόμενους του νοσοκομείου σε απεργιακή συγκέντρωση στην είσοδο του νοσοκομείου, στις 10 π.μ.
  • Στα Τρίκαλα θα πραγματοποιηθεί κινητοποίηση στην κεντρική είσοδο του Γενικού Νοσοκομείου, στις 10.30 π.μ. Στην κινητοποίηση καλούν, ύστερα από σύσκεψη που έγινε, εργατικά σωματεία και σύλλογοι συνταξιούχων, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών και γυναικών. Στην ανακοίνωσή τους γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην υπολειτουργία της Παιδιατρικής Κλινικής και άλλων κλινικών. Οπως επισημαίνουν, μάλιστα, δεν καλύπτεται από παιδίατρο κανένα από τα τρία Κέντρα Υγείας, ούτε κι αυτό της πόλης!
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποιήσεις και πρωτοβουλίες συντονισμού στην Υγεία(2019-04-17 00:00:00.0)
Απεργιακές κινητοποιήσεις αύριο ενάντια στο νοσοκομείο - επιχείρηση(2013-04-16 00:00:00.0)
Καρκινοβατεί η παθολογική κλινική(2012-05-22 00:00:00.0)
Με αφορμή τις εκλογές των γιατρών(2011-06-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ