Τρίτη 22 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Aγωνιστικό κάλεσμα σε κάθε αγρότη και κτηνοτρόφο που πλήττεται από την αντιλαϊκή πολιτική

Συνεδρίασε στη Λάρισα η διευρυμένη Γραμματεία

Από τη συνεδρίαση του περασμένου Σαββάτου
Από τη συνεδρίαση του περασμένου Σαββάτου
Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 19/10 στη Λάρισα η συνεδρίαση της διευρυμένης Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, με θέματα την ανασυγκρότηση του οργανωμένου αγροτικού κινήματος και τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες για το επόμενο διάστημα.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν εκπρόσωποι Ομοσπονδιών, Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων από όλες τις περιοχές της χώρας, μεταφέροντας την εμπειρία από τη δράση τους και τα ιδιαίτερα προβλήματα κάθε περιοχής.

Σε ό,τι αφορά το επόμενο διάστημα, θα ακολουθήσουν ενημερώσεις σε Ομοσπονδίες και Αγροτικούς Συλλόγους για τις αποφάσεις της διευρυμένης Γραμματείας, περιφερειακές συσκέψεις και προσδιορισμός αγωνιστικού προγράμματος δράσης έως το τέλος του χρόνου, ενώ στις 15 Δεκέμβρη θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια Λάρισας.

Στο επίκεντρο όλα τα οξυμένα προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων

Στη σύσκεψη τονίστηκε ότι παρά τις διαβεβαιώσεις και τις υποσχέσεις της νέας κυβέρνησης προεκλογικά, τίποτα δεν αλλάζει σε θετική κατεύθυνση. Αναδείχθηκε ο έντονος προβληματισμός που υπάρχει στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι πουλάνε κοψοχρονιά την παραγωγή τους, ενώ το κόστος παραγωγής είναι πολύ υψηλό, με αποτέλεσμα το εισόδημά τους συνεχώς να μειώνεται.

Σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση της ΚΑΠ, η οποία θα είναι σε χειρότερη κατεύθυνση, με μείωση των κονδυλίων και των ενισχύσεων, επισημάνθηκε για μια ακόμα φορά ότι το οργανωμένο αγροτικό κίνημα προβάλλει το ζήτημα της σύνδεσης της επιδότησης με την παραγωγή.

Τη συνεδρίαση απασχόλησαν επίσης η κατάσταση με τις ζημιές στην παραγωγή σε όλη τη χώρα, με τον ΕΛΓΑ να μην αποζημιώνει όλα τα ζημιογόνα αίτια, να μην έχουν βγει τα πορίσματα των ζημιών εδώ και μήνες, ενώ ακόμα δεν έχει εξοφληθεί το υπόλοιπο 10% των αποζημιώσεων από τις ζημιές του 2018. Υπογραμμίστηκε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους.

Συζητήθηκαν επίσης τα ανησυχητικά σενάρια που διαρρέουν για μεγάλη αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές του ΕΦΚΑ, την ίδια στιγμή που - όπως επισημάνθηκε - οι συντάξεις βάσει νόμου Κατρούγκαλου είναι εξευτελιστικές, ανέρχονται στα 94 ευρώ το μήνα με επιπλέον ό,τι έχει πληρώσει ο κάθε συνταξιούχος, όμως η συντριπτική πλειοψηφία θα έχει σύνταξη περίπου στα 330 ευρώ το μήνα. Παράλληλα, τα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία υπολειτουργούν και δεν καλύπτουν σε καμία περίπτωση τις ανάγκες σε Υγεία και Πρόνοια.

Αναφορικά με το αίσχος των «ανοιχτών» και χαμηλών τιμών παραγωγού, επισημάνθηκε ότι έχει γενικευτεί σε όλα τα προϊόντα, με τις ευλογίες της κυβέρνησης, την ίδια στιγμή που τα προϊόντα αυτά φτάνουν πανάκριβα στη λαϊκή κατανάλωση, καθώς επιτρέπεται η κερδοσκοπία μιας χούφτας βιομηχανιών και εμπόρων.

Με επιμονή στην οργάνωση, στην ενημέρωση και την κινητοποίηση

Η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων απευθύνει αγωνιστικό κάλεσμα σε όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους που πλήττονται από αυτές τις πολιτικές και τα μέτρα, σημειώνοντας τα εξής:

«Δεν χρειάζεται καμιά απογοήτευση, μοιρολατρία, φόβος και ηττοπάθεια. Οπως έχουμε αποδείξει στο παρελθόν, έχουμε τις δυνάμεις και την ικανότητα να διεκδικούμε και να έχουμε κατακτήσεις με τους αγώνες μας, να βάζουμε φρένο σε αντιλαϊκά μέτρα. Με επιμονή στην οργάνωση, στην ενημέρωση και την κινητοποίηση των αγροτών, θα έχουμε και τα αντίστοιχα αποτελέσματα.

Καλούμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους να δυναμώσουν τους αγροτικούς και κτηνοτροφικούς συλλόγους με τη συμμετοχή τους στις συνελεύσεις, στις συσκέψεις, στην ουσιαστική και σταθερή λειτουργία τους και στις πρωτοβουλίες που θα παρθούν το επόμενο διάστημα. Να συγκροτηθούν νέοι, δυνατοί και μαζικοί αγροτικοί σύλλογοι. Θέλουμε ένα κίνημα διεκδικητικό και αγωνιστικό και όχι συναλλαγής και δημοσίων σχέσεων με την εκάστοτε κυβέρνηση και υπουργό. Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες που θα παίρνουν πρωτοβουλίες για όλα τα προβλήματα που αφορούν τη ζωή και την επιβίωση των οικογενειών μας και των κατοίκων της υπαίθρου. Με πρωτοβουλίες για γενικότερα προβλήματα που απασχολούν όλη την κοινωνία, σε κοινή δράση και συμμαχία με το εργατικό κίνημα και τους αυτοαπασχολούμενους στις πόλεις. Πρωτοβουλίες για ζητήματα το επόμενο διάστημα όπως το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό, η Υγεία και Πρόνοια, η μόρφωση των παιδιών μας, ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις που θα γενικευτούν, για ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

Καλούμε τις Ομοσπονδίες, τους Αγροτικούς και Κτηνοτροφικούς Συλλόγους που δραστηριοποιούνται μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, να πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες το αμέσως επόμενο διάστημα για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε κάθε περιοχή».

Σε αυτή τη βάση, αποφασίστηκε:

-- Να υπάρξει ενημέρωση των Διοικητικών Συμβουλίων Ομοσπονδιών και Αγροτικών Συλλόγων για τις αποφάσεις της διευρυμένης Γραμματείας και αυτές οι συνεδριάσεις να καταλήξουν σε πρόγραμμα δράσης μέχρι το τέλος του χρόνου.

-- Να πραγματοποιηθούν περιφερειακές μαζικές συσκέψεις σε κάθε γεωγραφικό διαμέρισμα της χώρας, στις οποίες θα παρευρίσκεται και αντιπροσωπεία της Γραμματείας και θα γίνει ενημέρωση για τα γενικότερα αλλά και τα ειδικά προβλήματα ανά περιοχή και προϊόν. Ανάλογα με τη διάθεση και τη συμμετοχή, να αποφασιστούν αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε κάθε περιοχή, αξιοποιώντας όλες τις μορφές πάλης.

-- Την Κυριακή 15/12 στη Νίκαια Λάρισας να πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη ώστε να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα της δράσης των αγροτών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ