Παρασκευή 18 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναζωπυρώνεται η συζήτηση για τις σχέσεις Τουρκίας - ΝΑΤΟ

ΧΑΓΗ.--

Η Βορειοατλαντική Συμμαχία (NATO) δεν μπορεί «να τα καταφέρει» χωρίς την Τουρκία, δήλωσε ο (φιλελεύθερος) πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, καθώς η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία αναζωπύρωσε τη συζήτηση για τις σχέσεις της Αγκυρας με την ευρωατλαντική συμμαχία.

Απαντώντας σε ερωτήσεις Ολλανδών βουλευτών για τις εξελίξεις στη βορειοανατολική Συρία, ο Ρούτε υποστήριξε ότι δεν είναι «έξυπνη» η άποψη ότι το ΝΑΤΟ θα ήταν καλύτερο αν δεν συμμετείχε σε αυτό η Τουρκία. Και συνέχισε: «Η Τουρκία αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα μέλη του ΝΑΤΟ. Δεν θεωρώ ότι το ΝΑΤΟ θα τα καταφέρει χωρίς την Τουρκία, από γεωπολιτική ή (και γενικότερα) στρατηγική σκοπιά».

Για τη συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ τοποθετήθηκε πρόσφατα και ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας (σοσιαλδημοκράτης) Φρανσουά Ολάντ. Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς η Γαλλία θα έπρεπε να αντιδράσει στην τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, τόνισε ότι και το Παρίσι πρέπει να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στην Αγκυρα, ενώ αναρωτήθηκε: «Αλήθεια, πώς μπορεί να κατανοήσει κανείς ότι η Τουρκία παραμένει μέλος του ΝΑΤΟ όταν χρησιμοποιεί τα όπλα της ενάντια στους ίδιους μας τους συμμάχους, τους Κούρδους;».

Αλλά και ο Αμερικανός Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ επανήλθε χτες, λέγοντας ότι «η σχέση ΗΠΑ - Τουρκίας αξίζει να σωθεί μόνο εάν ο Ερντογάν αλλάξει πορεία. Είναι σύμμαχοί μας (οι Τούρκοι) στο ΝΑΤΟ, αλλά το βρίσκω απίστευτο ότι ένας ΝΑΤΟικός εταίρος επιτίθεται στο έδαφος σε κάποιον που είναι σημαντικά υπεύθυνος για την καταστροφή του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ)».

Θυμίζουμε ότι η συζήτηση για τις σκοπιμότητες που έχει (ή δεν έχει) η συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ έχει ανοίξει τουλάχιστον τα τελευταία τρία χρόνια όχι μόνο στο εξωτερικό αλλά μέσα στην ίδια την Τουρκία, όπου σημαντικές μερίδες της αστικής τάξης προκρίνουν τη συνεργασία με Ρωσία και Κίνα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε πλήρη εξέλιξη το άθλιο ιμπεριαλιστικό παζάρι στις πλάτες των λαών(2020-03-10 00:00:00.0)
Εντείνονται οι τουρκο-συριακές συγκρούσεις στο Ιντλίμπ(2020-02-12 00:00:00.0)
Συνάντηση «εφ' όλης της ύλης» Ερντογάν - Τραμπ(2019-12-05 00:00:00.0)
Διατηρείται η «ανησυχία για την αμερικανο-τουρκική συμμαχία»(2019-05-17 00:00:00.0)
Συζήτηση για το υπόβαθρο και τις προοπτικές της συνεργασίας Ρωσίας - Τουρκίας(2018-04-14 00:00:00.0)
Συγκρούσεις και παζάρια για ξαναμοίρασμα σφαιρών επιρροής(2018-01-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ