Παρασκευή 18 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Πόλεμος ... συμφερόντων

Μπορεί οι ελληνικές κυβερνήσεις να πανηγυρίζουν μετά από κάθε «χλιαρή» απόφαση της ΕΕ για την Τουρκία, παρουσιάζοντας τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ ως «εγγύηση ασφάλειας και σταθερότητας» στην περιοχή και ως «ασπίδα» τάχα για τα κυριαρχικά της δικαιώματα, όμως οι καταιγιστικές εξελίξεις και ο σκληρός ανταγωνισμός σε όλα τα μέτωπα αποκαλύπτουν μέρα με τη μέρα αυτό το χοντρό ψέμα και τον κίνδυνο που κρύβει η προσπάθεια εφησυχασμού του λαού.

Ετσι, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης της ΝΔ και άλλων αστικών κομμάτων να πείσουν για τη «σθεναρή» τάχα στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία, με αφορμή τις «κυρώσεις» για την εισβολή της στην Συρία, η τελευταία «μετρημένη αντίδραση της ΕΕ» και η στάση των ισχυρότερων κρατών - μελών, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, που διατηρούν ισχυρά συμφέροντα στην περιοχή, τους αποκαλύπτει στα μάτια του λαού.

Η ΕΕ, εξάλλου, ποτέ δεν έχει «μασήσει τα λόγια της» όσον αφορά τον «βασικό εταίρο Τουρκία», με τον οποίο παραμένει «σε διάλογο», για να ενισχύσει τις οικονομικές και πολιτικές σχέσεις «παρά τις διαφορές», αντιμετωπίζοντάς την ως μια ισχυρή «περιφερειακή» δύναμη και ως μια μεγάλη αγορά, που δεν μπορεί να αγνοήσει, ούτε βέβαια να τη βάλει απέναντι.

Οπως εξηγούσε άλλωστε και ο βουλευτής της ΝΔ Α. Συρίγος, «θα πρέπει να καταλάβουμε τη δύσκολη ισορροπία, που είναι ότι από τη μία πλευρά θέλαμε να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία και από την άλλη θέλαμε να της δοθούν χρήματα για το Μεταναστευτικό»...

* * *

Ακριβώς αυτά τα κριτήρια είναι που διαμόρφωσαν και τη στάση των ΥΠΕΞ της ΕΕ τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, με ενεργό ρόλο της Γερμανίας, της Γαλλίας κ.ά.: «Η ΕΕ υπενθυμίζει την απόφαση ορισμένων κρατών - μελών (σ.σ. Γερμανία, Γαλλία, Σουηδία, Φινλανδία, Ολλανδία) να σταματήσουν αμέσως τη χορήγηση αδειών εξαγωγής όπλων στην Τουρκία», σημειωνόταν χαρακτηριστικά.

Μάλιστα ο (σοσιαλδημοκράτης) Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, ανακοινώνοντας την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης, διευκρίνισε ότι «δεν θα εκδοθούν νέες άδειες για στρατιωτικό εξοπλισμό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη Συρία από την Τουρκία». Δηλαδή, η απόφαση δεν αφορά εν γένει τον στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως π.χ. για το Πολεμικό Ναυτικό, τα υποβρύχια της γερμανικής εταιρείας «Thyssen Krupp Marine Systems» (TKMS) κ.λπ. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι «είναι σημαντικό να παραμείνουμε σε διάλογο με την Τουρκία».

Πολύ περισσότερο, η Γερμανία τάσσεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο «ενεργά κατά ενός εμπάργκο όπλων» της ΕΕ προς την Τουρκία, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Bild», επικαλούμενη εσωτερική οδηγία - εντολή του υπουργείου Εξωτερικών για την (επικείμενη τότε) Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Σε καμία περίπτωση δεν θα δοθεί συγκατάθεση σε απόφαση για εμπάργκο, παρά μόνο σε μία «συλλογική επανεξέταση» των εξαγωγών όπλων, αναφέρεται, ενώ διατυπώνεται «μεγάλος προβληματισμός» για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.

* * *

Η στάση αυτή της Γερμανίας έχει την εξήγησή της. Σύμφωνα με τα στοιχεία του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, η Τουρκία κατατάσσεται μακράν πρώτη σε εισαγωγές γερμανικών όπλων. Οι εξαγωγές όπλων και στρατιωτικού υλικού από τη Γερμανία στην Τουρκία τους πρώτους 8 μήνες του 2019 είχαν αξία πάνω από 250 εκατ. ευρώ, η μεγαλύτερη σε ετήσια βάση από το 2005.

Το 2018, οι γερμανικές εξαγωγές στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία ανήλθαν σε 242,8 εκατ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 1/3 του τζίρου της γερμανικής βιομηχανίας. Για να το πούμε απλά, ό,τι όπλα ήταν να πάρει η Τουρκία από τη Γερμανία κατά των Κούρδων της Συρίας, τα έχει πάρει... Δεν ξαφνιάζει, λοιπόν, η κυνική απάντηση της Τουρκίας πως η απόφαση των ΥΠΕΞ της ΕΕ «θα έχει ελάχιστα αποτελέσματα».

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά μιλώντας χτες στη γερμανική Βουλή, η καγκελάριος Μέρκελ αναγνώρισε τα «συμφέροντα ασφαλείας της Τουρκίας» στα σύνορα με τη Συρία εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτά «μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσω διπλωματικών οδών».

Είναι φανερό επομένως ότι η Τουρκία βρίσκεται σε ανοιχτό παζάρι με την ΕΕ, τα κράτη - μέλη της οποίας, στο σύνολό τους και το καθένα χωριστά, διατηρούν ισχυρά συμφέροντα στην περιοχή και με βάση αυτά διαμορφώνουν τη στάση τους. Κι ας χύνουν ποτάμια τα ...δάκρυά τους για τον ρημαγμένο λαό της Συρίας, μιλώντας για «ανθρωπιστικό δράμα με μεγάλες γεωπολιτικές συνέπειες», όπως έκανε τις προάλλες η Γερμανίδα καγκελάριος.


Ε. Μ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αιχμές για τη Γερμανία, «ελπίδες» για την παρουσία των ΗΠΑ(2020-12-01 00:00:00.0)
Παζάρια για την τελωνειακή ένωση(2018-01-09 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η ένταση με οικονομικές και διπλωματικές πιέσεις(2017-08-17 00:00:00.0)
«Τριβές» με ευρύτερες διαστάσεις(2017-03-23 00:00:00.0)
Οι πολεμικοί εξοπλισμοί δεν γνωρίζουν «κρίση»(2009-05-03 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1996-12-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ