Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Προς αναζήτηση όρων για «εποικοδομητικές συνεργασίες» και με την Τουρκία

Ενώ πιθανολογείται τριμερής συνάντηση για το Κυπριακό με τον γγ του ΟΗΕ, τον Νοέμβρη, στο Παρίσι

Από τις πρόσφατες συνομιλίες της ειδικής απεσταλμένης του ΟΗΕ στην Κύπρο
Από τις πρόσφατες συνομιλίες της ειδικής απεσταλμένης του ΟΗΕ στην Κύπρο
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Νέα ορμή στα αντιλαϊκά παζάρια που φουντώνουν με την καθοριστική συμβολή των ΗΠΑ έδωσε και η τελευταία Σύνοδος Κορυφής Αιγύπτου - Ελλάδας - Κύπρου, στο Κάιρο, προχτές, παρά τις θριαμβολογίες των αστικών τάξεων ότι δήθεν στήνεται φραγμός και ασπίδα στην επιθετικότητα της Τουρκίας. Κι αυτό καθώς σε μια περίοδο που η Αγκυρα εντείνει τις προκλήσεις σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ, συνολικά στην περιοχή, αλλά και ενώ προετοιμάζεται για νέα στρατιωτική επιχείρηση στη Βόρεια Συρία, αυτό που αναζητούν Κάιρο, Αθήνα αλλά και Λευκωσία (από τη σκοπιά των συμφερόντων των μονοπωλίων που εκπροσωπούν) δεν είναι παρά οι κατάλληλοι όροι και τα κατάλληλα μέσα πίεσης, για να παζαρέψουν με την Αγκυρα με όσο το δυνατόν καλύτερες προϋποθέσεις.

Τα παραπάνω αποτυπώνονται καθαρά και στην Κοινή Διακήρυξη, παρά τις θριαμβολογίες που «μοίρασαν» οι τρεις κυβερνήσεις και ενώ η Ουάσιγκτον επαναλαμβάνει διαρκώς ότι κάτω από τις απαραίτητες συνθήκες καμία συνεργασία στη ΝΑ Μεσόγειο δεν πρέπει να αποκλείεται (ούτε με την Τουρκία). Είναι ενδεικτικό ότι οι τρεις πλευρές «καλούν την Τουρκία να τερματίσει τις προκλητικές της ενέργειες», αλλά και «να συμβάλει εποικοδομητικά» στη διευθέτηση του Κυπριακού, ζητήματος - κλειδί για τη διαμόρφωση των γεωπολιτικών ισορροπιών σε όλη τη ΝΑ Μεσόγειο και όχι μόνο, «κατά τρόπο απτό στην επανέναρξη μιας δομημένης και αποτελεσματικής διαπραγμάτευσης για μια συνολική και διαρκή λύση του Κυπριακού...». Καθόλου τυχαία, η Διακήρυξη ανακυκλώνει το χαρακτηρισμό του σημερινού «συστήματος εγγυήσεων» ως «αναχρονιστικού», επαναφέροντας ουσιαστικά την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης του συστήματος ασφαλείας για το νησί, στο πλαίσιο όλων των σχεδιασμών που επανέρχονται σταθερά με όχημα τη - δήθεν - επανένωση της Κύπρου, εμπλέκοντας άμεσα λυκοσυμμαχίες όπως το ΝΑΤΟ, τον ΟΑΣΕ κ.τ.λ.

Κατά τα άλλα, η Διακήρυξη εκφράζει «μεγάλη ανησυχία αναφορικά με την παρούσα κλιμάκωση εντός των θαλασσίων ζωνών στο ανατολικό μέρος της Μεσογείου», αλλά και «για την αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση της περιοχής, κάτι που απειλεί την ευρύτερη σταθερότητα, ειρήνη και ασφάλεια στη Μεσόγειο», ζητώντας μεταξύ άλλων «τον άμεσο τερματισμό όλων των παράνομων διερευνητικών δραστηριοτήτων», στη βάση της διερεύνησης συνεργασιών αμοιβαίου οφέλους για όσο το δυνατόν περισσότερους.

Τριμερής στο Παρίσι;

Στο μεταξύ, όλο και πιο πιθανή φαίνεται η νέα όξυνση των παζαριών, με «όχημα» τη διευθέτηση του Κυπριακού, μετά και από την πρόσκληση που ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες φέρεται να απηύθυνε στους ηγέτες των δύο πλευρών στην Κύπρο, για να γίνει τριμερής συνάντηση. Χωρίς να υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση ακόμα, λέγεται ότι η πρόταση Γκουτέρες είναι να συναντήσει τον Κύπριο Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στα μέσα Νοέμβρη, στο Παρίσι.

Σε προχτεσινές του δηλώσεις, ο υπουργός Αμυνας Σάββας Αγγελίδης ανέφερε ότι επειδή η κυβέρνηση συναισθάνεται το «ιστορικό χρέος» για «μια λύση επί του εθνικού μας ζητήματος», κινείται «με σταθερή βούληση και υπευθυνότητα» και σε αυτό το πλαίσιο «απάντησε θετικά για πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης στο Παρίσι τον προσεχή Νοέμβριο, ώστε να συζητηθούν τα απαραίτητα προκαταρκτικά για την πορεία του Κυπριακού». Συμπλήρωσε πάντως ότι «είναι ξεκάθαρο πως όσο η Τουρκία προβαίνει σε παράνομες και προκλητικές ενέργειες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να επαναρχίσουν».

Νέα «κινητικότητα» στις συζητήσεις για το Κυπριακό αναμένεται να δώσει και η συζήτηση που αυτές τις μέρες αναθερμαίνεται στις Βρυξέλλες, μεταξύ άλλων για το ενδεχόμενο απευθείας εμπορικών συναλλαγών μεταξύ ΕΕ και Κατεχόμενων. Το θέμα αναμένεται σήμερα να συζητηθεί και στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου πολλές δυνάμεις - ειδικά από τις ευρωομάδες των Σοσιαλδημοκρατών αλλά και της GUE - τάσσονται υπέρ, στο όνομα της οικονομικής ανάπτυξης και της «βόρειας πλευράς» του νησιού και της περαιτέρω προσέγγισης των «δύο κοινοτήτων».

Τέλος, χτες αναμενόταν να συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας και το ζήτημα της Αμμόχωστου, σε σχέση με την οποία επίσης επιταχύνονται μια σειρά σχεδιασμοί, ειδικά μετά την «ειδική επιτροπή» που συγκρότησε το ψευδοκράτος για την «αξιολόγηση» αλλά και «αξιοποίηση» της περιοχής, όπου βρίσκονται μεγάλα τουριστικά «φιλέτα» και πριν από την τουρκική εισβολή λειτουργούσε μεγάλο εμπορικό λιμάνι σημαντικό για όλη την περιφέρεια.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ