Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Μερικώς ή πλήρως αναλφάβητοι 6,2 εκατομμύρια άνθρωποι

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Στη Γερμανία, μία από τις πιο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου, 6,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν σοβαρές δυσκολίες στη γραφή και την ανάγνωση, τέτοιες ώστε να χαρακτηρίζονται αναλφάβητοι, σύμφωνα με την έρευνα LEO του Πανεπιστημίου του Αμβούργου.

Για το 12% του γερμανικού πληθυσμού από 18 μέχρι 64 ετών αποτελεί καθημερινότητα μια ζωή χωρίς γραφή και ανάγνωση, ενώ άλλοι δυσκολεύονται να συνδέσουν προτάσεις ή να κατανοήσουν ένα εκτενές κείμενο. Οι άνθρωποι που συμμετείχαν στην έρευνα αδυνατούσαν να διαβάσουν και να απολαύσουν ένα βιβλίο, ή δεν εγκαταλείπουν τον τόπο διαμονής τους επειδή δεν είναι σε θέση να διαβάσουν δρομολόγια μέσων συγκοινωνίας ή πινακίδες στους δρόμους. Αλλοι δεν είναι σε θέση να διαβάσουν τα φύλλα οδηγιών χρήσης φαρμάκων, να επικοινωνήσουν μέσω email ή να κατανοήσουν δημόσια έγγραφα κ.λπ.

Σύμφωνα με την έρευνα LEO, το 52% των αναλφάβητων στη Γερμανία έχουν μητρική τους γλώσσα τα Γερμανικά, ενώ το 47% έχουν μεταναστευτικό υπόβαθρο. Πάνω από το 66% των αναλφάβητων εργάζονται σε δουλειές που σχετίζονται με την καθαριότητα ή την οικοδομή. Οι ειδικοί, ωστόσο, τονίζουν στην έρευνά τους ότι ο αναλφαβητισμός δεν σχετίζεται με την απουσία ευφυΐας. Αντίθετα, οι αιτίες πρέπει να αναζητηθούν στους ταξικούς αποκλεισμούς, στην κοινωνική και οικονομική ανισότητα, στην περιθωριοποίηση, στο απάνθρωπο γερμανικό εκπαιδευτικό σύστημα, που από την ηλικία των 10 ετών σπρώχνει τα παιδιά προς την Τεχνική Εκπαίδευση, στερώντας τους βασικές γνώσεις, και στη μεγάλη διαφοροποίηση των σχολείων ανά κρατίδιο και περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ