Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Παρέμβαση Ευρωπαίων στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Γαλλία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο πρωτοστάτησαν για να συζητηθεί το θέμα της Κορεατικής Χερσονήσου σε προχτεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ, καλώντας την Πιονγιάνγκ «να κάνει συγκεκριμένα βήματα με στόχο την εγκατάλειψη όλων των όπλων μαζικής καταστροφής με τρόπο, πλήρη, επαληθευόμενο και ανεπίστρεπτο».

Οπως μετέδωσε και το «Ασοσιέιτεντ Πρες», οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες που είναι μόνιμα μέλη του ΣΑ, μαζί με Βέλγιο και Πολωνία που συμμετέχουν αυτό το διάστημα, αλλά και την Εσθονία, που θα παίρνει μέρος στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου από τη νέα περίοδο (μετά από τον Γενάρη), υπέβαλαν Κοινή Δήλωση, που χαρακτηρίζει «θέμα ζωτικής σημασίας το ΣΑ να τηρήσει τις αποφάσεις του», τονίζοντας συγκεκριμένα ότι «οι διεθνείς κυρώσεις (σ.σ. σε βάρος της Βόρειας Κορέας) πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ και να ενισχυθούν πλήρως και με συνέπεια». Μεταξύ άλλων, η Δήλωση των Ευρωπαίων χαρακτηρίζει ως «προκλητικές ενέργειες» τις τελευταίες βαλλιστικές δοκιμές της Πιονγιάνγκ, «που παραβιάζουν πλήρως τις αποφάσεις του ΣΑ».

Βεβαίως, οι Ευρωπαίοι δεν προσπερνούν το νέο γύρο διαπραγματεύσεων που έχει ξεκινήσει μεταξύ ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας, καλώντας τη δεύτερη να συμμετάσχει «με καλή πίστη σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες», ωστόσο είναι σαφές ότι η παρέμβαση στο ΣΑ συνδέεται και με τις προσπάθειες να ενισχύσουν - έστω σε ένα βαθμό - την πιο «αυτόνομη» παρέμβασή τους σε Ασία - Ειρηνικό.

Από τη μεριά της Βόρειας Κορέας, ο εκπρόσωπός της στον ΟΗΕ Κιμ Σονγκ χαρακτήρισε τη συνεδρίαση «επικίνδυνη», υποστηρίζοντας ότι η ευρωπαϊκή αυτή πρωτοβουλία έγινε με παραίνεση των ΗΠΑ, ενώ επικρίνοντας τις παρατηρήσεις των Ευρωπαίων, ισχυρίστηκε ότι και η νέα αυτή παρέμβαση «θα αυξήσει την επιθυμία μας να υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας».

Θυμίζουμε ότι η Πιονγιάνγκ εξέφρασε δυσαρέσκεια και μετά από τη συνάντηση που έγινε το Σάββατο στη Στοκχόλμη, μεταξύ αξιωματούχων ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας, αναφέροντας ότι η Ουάσιγκτον δεν κατέθεσε τίποτα συγκεκριμένο για την υλοποίηση όσων έχουν συμφωνηθεί στις δύο Συνόδους Κορυφής (Ιούνης 2018 και Φλεβάρης 2019), που αφορούν και την ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων με την Πιονγιάνγκ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ