Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Με κοινή «πυξίδα» την προώθηση της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» στα Βαλκάνια

Από τη χτεσινή συνάντηση Μητσοτάκη - Τουσκ

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνάντηση Μητσοτάκη - Τουσκ
Το στίγμα της αναβάθμισης του ρόλου της Ελλάδας στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή, που επιδιώκει η κυβέρνηση της ΝΔ για λογαριασμό της εγχώριας αστικής τάξης, έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτης, ενημερώνοντας χτες την Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής για τις θέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ ενόψει του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής στις 17 και 18 Οκτώβρη, όπου ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται το ζήτημα των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο αναπληρωτής υπουργός εξέφρασε τις διαθέσεις της κυβέρνησης να επιταχύνει το σχέδιο της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» στα Βαλκάνια, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων για την υλοποίηση της ΝΑΤΟικής συμφωνίας με τη Β. Μακεδονία και την «ευρωπαϊκή προοπτική» της Αλβανίας, στόχοι που, όπως είπε, αποτελούν τις «σοβαρές προκλήσεις» που αντιμετωπίζει σήμερα η ΕΕ.

Ανέφερε δε ότι αυτό που θα υποστηρίξει η κυβέρνηση της ΝΔ είναι ότι «πρέπει να ληφθεί ταυτόχρονα η απόφαση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τις δύο χώρες», τη Β. Μακεδονία και την Αλβανία.

Θέμα που θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα είναι και το δημοσιονομικό πλαίσιο, για το οποίο ο Μ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι ο «επταετής κύκλος προγραμματισμού» της ΕΕ προβλέπει ότι ο «καινούργιος προϋπολογισμός» της θα είναι «εξαιρετικά πιεσμένος» λόγω Brexit, προετοιμάζοντας ουσιαστικά το έδαφος για παραπέρα αντιλαϊκά μέτρα.

Προανήγγειλε, δε, ότι θα φέρει νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση των συνεπειών του Brexit, για το οποίο δεν έδωσε καμία παραπέρα πληροφορία. Πάντως να σημειωθεί ότι αυτοί που ζήτησαν μέτρα ...προστασίας και προνόμια για την αντιμετώπιση του Brexit είναι οι εφοπλιστές και άλλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Επανέλαβε και την πρόθεση της κυβέρνησης να εντείνει τα μέτρα καταστολής σε βάρος προσφύγων και μεταναστών, λέγοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στην αποτελεσματικότερη υλοποίηση» της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, «επιταχύνοντας τον ρυθμό των επιστροφών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι το μόνο στοιχείο» της «καινούργιας πολιτικής» της ΝΔ. Παράλληλα, δεν παρέλειψε να εξωραΐσει τον χαρακτήρα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς τους οποίους εμφάνισε ως τάχα δυνάμεις «ασφάλειας και ειρήνης».

Η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου απαντώντας σημείωσε ότι η ζωή του λαού από την ένταξη της χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ γίνεται διαρκώς όλο και χειρότερη, για να ευνοηθούν τα μονοπώλια, ενώ «με το θέμα της Τουρκίας, όχι μόνο δεν βελτιώθηκε η ασφάλεια της χώρας», αλλά η αστική της τάξη με τις πλάτες ΕΕ και Αμερικανών «διεκδικεί και τη μισή Κύπρο και το μισό Αιγαίο, σαν συνεκμετάλλευση, γιατί οι "αξίες" τους είναι τι θα κερδίσουν τα ευρωπαϊκά μονοπώλια».

Ανέφερε ότι «μας ανησυχεί βαθιά» ότι για την προώθηση των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών, με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και της σημερινής της ΝΔ, «η χώρα μετατρέπεται σε μια απέραντη πολεμική βάση, είναι μαγνήτης κινδύνων».

Η βουλευτής του ΚΚΕ σχολίασε και το γεγονός ότι ο αναπληρωτής υπουργός προσπέρασε την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία καταπατώντας «κάθε διεθνές δίκαιο και βεβαίως υπάρχουν τα παιχνίδια που παίζονται με τις ΗΠΑ».

Οσον αφορά τα δημοσιονομικά, ανέφερε ότι «υπάρχουν πολύ μεγάλες ανησυχίες, που καταγράφονται και από ευρωπαϊκά και αμερικανικά οικονομικά ινστιτούτα και από κυβερνήσεις και από την ΕΕ για μια νέα καπιταλιστική οικονομική κρίση. Προετοιμάζονται, θωρακίζοντας το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τράπεζες, μεγάλα μονοπώλια, που την περασμένη δεκαετία πήραν εκατοντάδες δισεκατομμύρια σαν ενέσεις ρευστότητας, χρήματα που κόβονται από μισθούς, συντάξεις, δικαιώματα των λαών της Ευρώπης» και ρώτησε «αν συζητείται κάποιος ειδικός σχεδιασμός πέρα από όσα αναφέρονται στα ΜΜΕ». Ερώτηση κατέθεσε και σχετικά με την αναθεώρηση της Σένγκεν.

Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν κεκλεισμένων των θυρών.

Να σημειωθεί στο μεταξύ ότι τα ζητήματα αυτά βρέθηκαν και στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ, ενώ στη συζήτηση πέρα από τη διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια βρέθηκαν και τα ζητήματα της σχέσης ΕΕ - Τουρκίας.

Ευλαβική προσήλωση στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς

Τον Ντ. Τουσκ συνάντησε χτες και ο τέως πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, επαναλαμβάνοντας την αξίωση να προωθηθεί η ενταξιακή διαδικασία για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά ότι συνεχίζει να υπηρετεί με ζήλο τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς για τα Βαλκάνια, στους οποίους σημαντική ώθηση έδωσε η κυβέρνησή του για τα συμφέροντα της αστικής τάξης.

Στο μεταξύ, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλος εκπροσώπησε την αξιωματική αντιπολίτευση στην περιφερειακή διάσκεψη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES) που πραγματοποιήθηκε στο Βουκουρέστι και αφορούσε τα Βαλκάνια και την ευρωπαϊκή τους προοπτική.

Στη διάσκεψη έλαβαν μέρος ο πρόεδρος του PES Σ. Στάνισεφ, η πρωθυπουργός της Ρουμανίας Β. Ντάντσιλα, οι αντιπρόεδροι των κυβερνήσεων του Μαυροβουνίου Μ. Σίμοβιτς και της Β. Μακεδονίας Ρ. Σεκερίνσκα και άλλοι αρχηγοί κρατών της περιοχής.

Προσηλωμένος στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, ο τέως υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη θέση «ήδη από την Ατζέντα της Θεσσαλονίκης του 2003 για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της περιοχής», ενώ υποστήριξε «με ιδιαίτερη έμφαση το σταθεροποιητικό ρόλο της Συμφωνίας των Πρεσπών», κουνώντας μάλιστα το δάχτυλο στην ΕΕ ότι διακινδυνεύει την «αξιοπιστία» της αν δεν προωθήσει άμεσα «την αναζωογόνηση των ευρωπαϊκών προοπτικών των Δυτικών Βαλκανίων και ιδίως με την έναρξη διαπραγματεύσεων της Β. Μακεδονίας».

Επιπλέον, υποστήριξε ότι «η πάγια θέση της χώρας μας είναι και υπέρ των ευρωπαϊκών προοπτικών της Αλβανίας» με την προϋπόθεση της τήρησης, όπως είπε, του «ευρωπαϊκού δικαίου» για την ελληνική μειονότητα «ιδίως στα θέματα του αυτοπροσδιορισμού και της προστασίας της ιδιοκτησίας».

Να σημειωθεί πως στο πλαίσιο της διάσκεψης υπογράφτηκε Διακήρυξη που θα αποσταλεί στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ υπογράφτηκε και σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του κυβερνητικού Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ρουμανίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τσίπρας - Γεννηματά ...νοιάζονται για την ΕΕ(11/4/2019)
Προχωράνε τα επικίνδυνα ευρωενωσιακά σχέδια κατά των λαών(31/8/2018)
Συμπτώσεις(29/8/2018)
Πρωταγωνιστικοί ρόλοι σε ευρωατλαντικά σχέδια που βάζουν μπουρλότο στα Βαλκάνια(14/8/2018)
Κάνουν όρεξη για νέες κερδοφόρες επενδύσεις(19/6/2018)
Κίνδυνος για το λαό ο «ενεργός ρόλος» της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια(17/2/2018)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org