Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ
Κούφιες διακηρύξεις τα άρθρα για τα λεγόμενα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα

Αφιερωμένη στα υπό αναθεώρηση άρθρα που αφορούν τα λεγόμενα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα ήταν η χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Ολα τα αστικά κόμματα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και λοιποί βρήκαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις αντιδραστικές τους προτάσεις, όλες πανομοιότυπες και ραμμένες στα μέτρα της κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, οι οποίες το μόνο συνταγματικό «δικαίωμα» που αναγνωρίζουν στο λαό είναι αυτό στην ακραία φτώχεια και τα «ελάχιστα» επιδόματα πτωχοκομείου, όπως και συνολικά στην υποταγή στις «αντοχές» και ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας και εξουσίας.

Τη συνταγματική κατοχύρωση του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» πρότεινε η ΝΔ μέσω των εισηγητών της, Κ. Τζαβάρα και Β. Οικονόμου. Το «αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης» πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του Γ. Κατρούγκαλου και της Εφης Αχτσιόγλου. «Οταν μιλάμε για δικαιώματα και κοινωνικό κράτος δεν μπορούμε να μη λαμβάνουμε υπόψη τα δημοσιονομικά όρια», είπε ο Β. Οικονόμου. «Η έκταση της ικανοποίησης των κοινωνικών δικαιωμάτων πράγματι συνδέεται με τις οικονομικές συνθήκες», ανέφερε η Ευ. Αχτσιόγλου, έχοντας βέβαια αμφότεροι ως σταθερά την ικανοποίηση των ζητούμενων του κεφαλαίου.

Από εκεί και πέρα οι βουλευτές της ΝΔ υπερασπίστηκαν το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης για την αναστολή των απεργιών, τις ιδιωτικοποιήσεις σε Ενέργεια, μεταφορές, νερό κ.λπ., συνολικά την ανάπτυξη των επιχειρηματικών ομίλων και την προσέλκυση επενδύσεων με το πρόσχημα της αύξησης των θέσεων εργασίας.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκαν υπερασπιστές του δικαιώματος στην απεργία όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με το δικό της νόμο έδωσε τώρα το πάτημα στη ΝΔ για το επόμενο χτύπημα, ενώ εμφάνισαν ως επίτευγμα την πρότασή τους για ανταποδοτικότητα στην Κοινωνική Ασφάλιση και υποστήριξαν τις δικές τους ιδιωτικοποιήσεις που προώθησαν στους παραπάνω τομείς κ.ο.κ.

Ενα δικαίωμα αναγνωρίζεται στο Σύνταγμα: Η καπιταλιστική εξουσία

Ο γενικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, σημείωσε ότι ακριβώς η ενότητα των λεγόμενων ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων στο Σύνταγμα είναι κούφιες διακηρύξεις, άδειο πουκάμισο γιατί τελικά το μοναδικό υπέρτατο δικαίωμα που αναγνωρίζεται είναι η καπιταλιστική εξουσία, οι εκμεταλλευτικές σχέσεις παραγωγής, η σταθερότητα του σημερινού συστήματος.

«Γι' αυτό και οι διακηρύξεις που αναφέρονται, για παράδειγμα, στο δικαίωμα στην εργασία, στην κατοικία, στην Υγεία, στην απεργία, στην οικογενειακή ζωή, στην απαγόρευση διακρίσεων βάσει φύλου κ.ά., δεν απέτρεψαν - μέσα από ρήτρες, παραθυράκια, εξαιρέσεις, εκτελεστικούς νόμους κ.ά. - όλα αυτά τα χρόνια η ανεργία να έχει φτάσει στα ύψη, οι κατοικίες, ιδιαίτερα οι λαϊκές, να φορολογούνται και να κατάσχονται, οι εργαζόμενες γυναίκες και ιδιαίτερα οι μητέρες να υφίστανται τεράστιες διακρίσεις σε βάρος τους και μάλιστα με τη βούλα της ευρωενωσιακής νομοθεσίας, δεν μιλάμε για το δικαίωμα στην Υγεία και το τεράστιο κόστος που είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν οι ασθενείς και φυσικά το απεργιακό δικαίωμα που είναι διαρκώς στο στόχαστρο από όλες τις κυβερνήσεις», σημείωσε ο Γ. Γκιόκας.

Επιπρόσθετα, τόνισε, αυτό που αναγνωρίζεται στο Σύνταγμα είναι «η υπεροχή του δικαίου της ΕΕ, που έγινε σε προηγούμενες αναθεωρήσεις με τα άρθρα 28 και 80 του Συντάγματος και τις αντίστοιχες ερμηνευτικές δηλώσεις, η όποια ερμηνεία του Συντάγματος να γίνεται υπό το πρίσμα της συμμετοχής της χώρας στο ευρωενωσιακό οικοδόμημα, στην ΕΕ και την ΟΝΕ». Πρόσθεσε ότι μόνο το ΚΚΕ πρότεινε την κατάργηση των άρθρων αυτών.

Επισήμανε ταυτόχρονα ότι το ΚΚΕ δεν αδιαφορεί «για τη βελτίωση των συνταγματικών προβλέψεων έτσι ώστε με καλύτερους έστω όρους να προστατεύονται μια σειρά δικαιώματα και με καλύτερους όρους να οργανώνεται η διεκδίκηση των εργαζομένων». Γι' αυτό, όπως σημείωσε - χωρίς βέβαια το ΚΚΕ να έχει αυταπάτες - στη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης στην προηγούμενη προτείνουσα Βουλή ψήφισε άρθρα και παράλληλα κατέθεσε προτάσεις για σειρά σημαντικών αλλαγών στα άρθρα του Συντάγματος όσον αφορά το συγκεκριμένο κεφάλαιο, που αφορούν την πλήρη προστασία των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών, την κατοχύρωση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, την προστασία του δικαιώματος στην απεργία, για να αποκλειστεί κάθε επιχειρηματική δράση στην Παιδεία και για την πλήρη διασφάλιση του ενιαίου και αποκλειστικά δημόσιου χαρακτήρα της, όπως και της Υγείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης κ.ο.κ.

Σημείωσε ότι αυτές τις προτάσεις το ΚΚΕ τις καταθέτει στους εργαζόμενους, συνολικά στο λαό, για να γίνουν στόχοι πάλης και θύμισε πως πρόκειται για προτάσεις που απέρριψαν όλα τα αστικά κόμματα «γιατί πολύ απλά η κοινή στρατηγική που έχετε δεν χωράει τις παραμικρές ουσιαστικές αποκλίσεις από την κυρίαρχη πολιτική».

Θύμισε ότι το ΚΚΕ καταψήφισε τις αντιδραστικές προτάσεις, όπως η αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα δημόσια πανεπιστήμια που πρότεινε η ΝΔ, αλλά και επικίνδυνες προτάσεις, όπως αυτές του ΣΥΡΙΖΑ στο άρθρο για την Κοινωνική Ασφάλιση να προστεθεί και ο όρος της ανταποδοτικότητας, που αποτέλεσε «τον πολιορκητικό κριό όλα αυτά τα χρόνια για τη διάλυση του όποιου κοινωνικού χαρακτήρα είχε απομείνει στην Κοινωνική Ασφάλιση». Οπως και την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να συνταγματοποιηθεί η λογική της ακραίας φτώχειας, προσθέτοντας ότι η πρόταση αυτή είναι «μια ολόκληρη στρατηγική που υπάρχει στο επίπεδο της ΕΕ και λανσάρεται ως το νέο μοντέλο του κοινωνικού κράτους».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, έκανε ειδική αναφορά στο άρθρο 21 του Συντάγματος που αφορά την προστασία της μητρότητας, για την οποία υποτίθεται ότι κόπτονται ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Οπως σημείωσε, το ΚΚΕ αγωνίζεται για τα δικαιώματα της γυναίκας και την προστασία του κρίσιμου ρόλου της, τη μητρότητα και καταθέτει διαρκώς προτάσεις, νομοθετικές ρυθμίσεις για τα αυτονόητα, όπως προστασία των εγκύων από απόλυση, καταβολή επιδόματος άδειας μητρότητας πριν και μετά τον τοκετό σε όλες τις γυναίκες, και τις αυτοαπασχολούμενες και τις αγρότισσες, προτάσεις που απορρίπτονται διαρκώς από όλα τα κόμματα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ