Τετάρτη 9 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Αξιοποιεί την «ισλαμιστική τρομοκρατία»

ΠΑΡΙΣΙ.--

Αφορμή να ζητήσει στράτευση στους σχεδιασμούς που επιταχύνει για λογαριασμό του κεφαλαίου της χώρας του βρήκε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, στη διάρκεια εκδήλωσης που έγινε για τους τέσσερις αστυνομικούς που την περασμένη βδομάδα σκοτώθηκαν μετά από επίθεση μες στο ίδιο το αρχηγείο της αστυνομίας, στο Παρίσι. Ο Μακρόν υποσχέθηκε μια «ακατάπαυστη μάχη» «απέναντι στην ισλαμιστική τρομοκρατία» και κάλεσε τους Γάλλους συνολικά να «ενωθούν», αναφέροντας ότι οι τέσσερις αστυνομικοί «έπεσαν κάτω από τα χτυπήματα ενός ισλάμ θανατηφόρου που παρεξέκλινε της πορείας του και το οποίο επαφίεται σ' εμάς να εξαλείψουμε».

Θυμίζουμε ότι την περασμένη Πέμπτη, ένας 45χρονος, που εργαζόταν στη Διεύθυνση Πληροφοριών του αρχηγείου της αστυνομίας, στο Παρίσι, επιτέθηκε με μαχαίρι και σκότωσε τελικά τέσσερις αστυνομικούς. Αρχικά, η υπόθεση συνδέθηκε με την πιθανότητα «προσωπικής διένεξης», ωστόσο αργότερα έγινε γνωστό ότι ο δράστης «είχε ασπαστεί το ισλάμ», πυροδοτώντας διάφορα σενάρια, που ωστόσο ακόμα οι έρευνες δεν έχουν επιβεβαιώσει ολοκληρωμένα.

Πάντως, η κυβέρνηση έσπευσε να αξιοποιήσει το συμβάν για να ζητήσει συνενοχή στα σχέδια με το πρόσχημα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας» τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, είτε αυτά αφορούν νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή είτε ενίσχυση κατασταλτικών μηχανισμών.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org