Τετάρτη 9 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Μαζικές λαϊκές διαδηλώσεις

Με μαζικές διαδηλώσεις απαντάνε χιλιάδες εργαζομένων στον στρατιωτικό νόμο που κήρυξε από τις 3 Οκτώβρη ο νεοφιλελεύθερος Πρόεδρος του Εκουαδόρ, Λενίν Μορένο, διεκδικώντας να πάρει πίσω τα αντιλαϊκά μέτρα που εξήγγειλε με πρώτο την κατάργηση των επιδοτήσεων στο πετρέλαιο ντίζελ και τη βενζίνη, που έχει οδηγήσει σε υπερδιπλασιασμό της τιμής τους και συμπαρασύρει σε μεγάλες αυξήσεις πολλά προϊόντα πρώτης ανάγκης. Παράλληλα αντιδρούν στην προώθηση ιδιωτικοποίησης κρατικών επιχειρήσεων, όπως προβλέπει η σύμβαση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για δάνειο 4,2 δισ. δολαρίων.

Οι κινητοποιήσεις καθημερινά διευρύνονται σε πολλές πόλεις ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι χτες ο Μορένο, περιστοιχισμένος από τη στρατιωτική ηγεσία, ανακοίνωσε ότι μεταφέρει την έδρα της κυβέρνησης από το Κίτο στο Γουαγιακίλ, 421 χιλιόμετρα νότια.

Πάντως, οργανώσεις εργαζομένων από διάφορους κλάδους δηλώνουν ότι θα κλιμακώσουν με γενική απεργία σήμερα, η οποία μπορεί να μετατραπεί σε διαρκείας, μέχρι να παρθούν πίσω τα αντιλαϊκά μέτρα. Εως τώρα, με βάση τα επίσημα στοιχεία, ένας πολίτης έχει σκοτωθεί σε συγκρούσεις με αστυνομία και στρατό, 73 έχουν τραυματιστεί ενώ έχουν γίνει και 477 συλλήψεις. Στις λαϊκές κινητοποιήσεις πρωτοστατούν τα μέλη και στελέχη του ΚΚ Εκουαδόρ, που καλούν συνολικά σε ρήξη με το εκμεταλλευτικό σύστημα.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org