Τετάρτη 9 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ
Ανοιχτό το ενδεχόμενο απευθείας κινεζικής «παρέμβασης»

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ.--

Η επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ, άφησε χτες ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω, απευθείας «παρέμβαση» των κεντρικών κινεζικών αρχών, προκειμένου να «διευθετηθεί η κρίση», στο πλαίσιο έντονων ανταγωνισμών και διεργασιών γύρω από τους όρους αυτονομίας της συγκεκριμένης κινεζικής επαρχίας, που καθόλου τυχαία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα διεθνή χρηματοπιστωτικά κέντρα.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο «παροχής βοήθειας» από την κεντρική κινεζική κυβέρνηση για την «αντιμετώπιση της κατάστασης», η Κάρι δήλωσε ότι «σε αυτό το στάδιο εξακολουθώ να είμαι πεπεισμένη ότι μπορούμε να βρούμε μόνοι μας λύση. Αυτή είναι και η θέση της κεντρικής κυβέρνησης, η οποία πιστεύει ότι το Χονγκ Κονγκ πρέπει να αντιμετωπίσει μόνο του το πρόβλημα». Πρόσθεσε ωστόσο ότι «αν όμως η κατάσταση γίνει πολύ σοβαρή, τότε δεν μπορεί να αποκλειστεί κανένα ενδεχόμενο, αν επιθυμούμε το Χονγκ Κονγκ να έχει μια δεύτερη ευκαιρία».

Σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ, η Κάρι θύμισε ότι τη σχετική «δυνατότητα παρέμβασης» την προβλέπει το ίδιο το Σύνταγμα του Χονγκ Κονγκ.

Πολλά ΜΜΕ, όπως και το αμερικανικό «Ρόιτερς», έσπευσαν να ερμηνεύσουν τις δηλώσεις Κάρι ως «προειδοποίηση» για πιθανή ανάληψη στρατιωτικών μέτρων από το Πεκίνο.

Στο μεταξύ, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ήδη έχουν συλληφθεί 77 άτομα για παραβίαση της απαγόρευσης κάλυψης του προσώπου με μάσκα στη διάρκεια διαδηλώσεων. Το συγκεκριμένο μέτρο τέθηκε σε ισχύ το Σαββατοκύριακο στο πλαίσιο ενεργοποίησης νόμων περί «έκτακτης ανάγκης».

  • Η πρεσβεία της Κίνας στο Παρίσι αντέδρασε έντονα σε τοποθέτηση του γαλλικού ΥΠΕΞ σχετικά με την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ, μιλώντας για «εγκληματική και πολύ επικίνδυνη» παρέμβαση, εκφράζοντας μάλιστα «ζωηρή δυσαρέσκεια» και «βαθιά περιφρόνηση» μπροστά «στην υποκρισία της ευρωπαϊκής δήλωσης». Το γαλλικό ΥΠΕΞ είχε επικρίνει τη στάση της αστυνομίας στο Χονγκ Κονγκ, παραπέμποντας σε προηγούμενη τοποθέτηση της ΕΕ, που καλούσε σε αυτοσυγκράτηση και «αναλογική απάντηση» στις διαμαρτυρίες, αλλά και σε «πολιτικό διάλογο» για «να εκτονωθούν οι εντάσεις».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ