Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Κυβερνητικές υποσχέσεις...

Χρειάστηκε να περάσουν 30 ολόκληρα χρόνια για να πάρει πρωτοβουλία η κυβέρνηση, προκειμένου να επικυρώσει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την ετεροδικία που είχε υπογραφεί το 1972 από τα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. (Η Ελλάδα δεν την είχε υπογράψει τότε λόγω του δικτατορικού καθεστώτος).

Στη χτεσινοβραδινή σύσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη με τους υπουργούς Εξωτερικών και Δικαιοσύνης Γ. Παπανδρέου και Φ. Πετσάλνικου για τις γερμανικές αποζημιώσεις, αποφασίστηκε να καταθέσει σύντομα πρόταση νόμου η κυβέρνηση για επικύρωση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης του 1972. Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Σύμβαση προβλέπει την υποχώρηση ενός κράτους να επικαλεστεί ετεροδικία (κρατική ασυλία).

Τα θύματα της γερμανικής θηριωδίας προσβλέπουν πλέον στην επικύρωση της σύμβασης, καθώς το κεφάλαιο των γερμανικών αποζημιώσεων έχει οδηγηθεί σε μια πολύ επικίνδυνη φάση, μετά την πρωτοβουλία του προέδρου του Αρείου Πάγου η υπόθεση να πάει στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

Μέχρι τώρα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αλλά και οι προηγούμενες έχουν επιδείξει μια «χαλαρή στάση» στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν μόνα τους τα θύματα και οι συγγενείς των θυμάτων της γερμανικής κατοχής ένα πολυέξοδο και αμφίβολο δικαστικό αγώνα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ