Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Οι θέσεις των δύο πλευρών μπροστά στη συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς

Σε κινήσεις που θα εξωθήσουν τον Πρόεδρο Κληρίδη να παρουσιαστεί αρνητικός στη συνάντηση της 4ης του Δεκέμβρη θα προβεί ο κατοχικός ηγέτης. Η ελληνική πλευρά, ωστόσο, έχει μελετήσει όλα τα πιθανά σενάρια που θα θέσει ο Ντενκτάς και ο Πρόεδρος Κληρίδης θα δώσει απαντήσεις, επικαλούμενος αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ, αποφεύγοντας τις παγίδες που θα στήσει ο κατοχικός ηγέτης.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», ενημερώνοντας προχτές το Εθνικό Συμβούλιο, ανέφερε πως ο Ντενκτάς θα επιχειρήσει να μας εγκλωβίσει σε νέες διαδικασίες και σε νέα βάση λύσης του Κυπριακού. Παράλληλα, θα κινηθεί με τρόπο που να προκαλέσει ρήξη και μόνιμο αδιέξοδο. Το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο αποφάσισε την τακτική που θα ακολουθήσει η ελληνική πλευρά στη συνάντηση της ερχόμενης Τρίτης, θα συνέλθει εκ νέου σε διήμερη σύνοδο στις 18-19 του Δεκέμβρη για να αξιολογήσει τις τουρκικές απειλές και τα δεδομένα που διαμορφώνονται. Το Σώμα, με την καταγραμμένη διαφωνία των Νέων Οριζόντων, επικρότησε τους χειρισμούς Κληρίδη.

Ο Ντενκτάς αναμένεται να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις ενώπιον του Προέδρου, που θα αφορούν στη διατήρηση των συνθηκών εγγύησης, στην αναγνώριση της κυριαρχίας, ενώ θα ζητήσει από τον Πρόεδρο να του περιγράψει τη θέση του σχετικά με το «νέο συνεταιρισμό».

Ετζεβίτ και Τζεμ έχουν από την πλευρά τους διαμορφώσει σημεία συζήτησης, τα οποία και αποτελούν τη βάση της πολιτικής τους σ' αυτή τη φάση. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Ραντικάλ» (το δημοσίευμα κρίθηκε σημαντικό από τον Πρόεδρο και γι' αυτό ενημέρωσε για το περιεχόμενό του το Εθνικό Συμβούλιο), οι άξονες πολιτικής της τουρκικής πλευράς είναι:

1) Σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, η διαίρεση της νήσου θα είναι μόνιμη.

2) Να μη γίνεται σύνδεση των ευρωτουρκικών με το Κυπριακό.

3) Η Τουρκία δεν μπορεί να απεμπολήσει τα συμφέροντά της στην Ανατ. Μεσόγειο, προσθέτοντας πως δε θα επιτρέψει σε καμία χώρα ή οργάνωση να χρησιμοποιήσει την Κύπρο για προώθηση των στρατηγικών της συμφερόντων.

4) Η Τουρκία υποστηρίζει την «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» και τον Ντενκτάς, ο οποίος πάντα συμφωνεί με τις θέσεις της Αγκυρας.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Ισμαήλ Τζεμ, μιλώντας στο CNN Turk, ανέφερε πως σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου η αντίδραση της χώρας του θα είναι «χωρίς όρια». Δεν είπαμε ότι θα κάνουμε πόλεμο με την ΕΕ, αλλά η Ανατ. Μεσόγειος θα είναι μια περιοχή συγκρούσεων, ανέφερε.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, που συνήλθε προχτές εκ νέου, εξέφρασε την υποστήριξή του στην πρόταση Ντενκτάς για συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη σημειώνοντας τα εξής: «Η Τουρκία δε θα επιτρέψει τη διαμόρφωση κατάστασης που θα παραβιάζει τις διεθνείς συμφωνίες, θα συνιστά απειλή για την Τουρκία και την "ΤΔΒΚ" και θα μετατρέπει τους Τουρκοκύπριους σε μειονότητα υπό την κυριαρχία των Ελληνοκυπρίων».

Στο μεταξύ, η επίσκεψη του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, στην Τουρκία στις 4-5 του Δεκέμβρη έχει ως βασικό θέμα την προετοιμασία για συνέχιση των επιθέσεων και πέρα από το Αφγανιστάν (Ιράκ). Στους νέους σχεδιασμούς των Αμερικανών εντάσσεται και η Τουρκία, γεγονός που θα οδηγήσει και σε αναβάθμιση των τουρκικών απαιτήσεων στο Κυπριακό, ανέφεραν στον «Φιλελεύθερο» διπλωματικές πηγές.

Ο Μ. Παπαπέτρου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μιχάλης Παπαπέτρου, συμφώνησε ότι στην απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας για το Κυπριακό πράγματι η γλώσσα και ο τόνος που χρησιμοποιήθηκαν είναι διαφορετικά από άλλες φορές. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι από την τουρκική πλευρά την τακτική του τεντώματος και ξετεντώματος του σχοινιού, κατά την έκφρασή του, την έχουμε ξαναδεί σε πολλές περιπτώσεις. Ο Μ. Παπαπέτρου δήλωσε ότι για την κυπριακή κυβέρνηση δύο πράγματα δεν αλλάζουν, η αποφασιστικότητα με την οποία η Κύπρος προχωρεί για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η αποφασιστικότητα με την οποία επιθυμεί την επίλυση του Κυπριακού.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, σε ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι τάσσεται υπέρ της αναζήτησης αμοιβαία αποδεκτής λύσης και εξέφρασε υποστήριξη στην πρόταση του Ραούφ Ντενκτάς για συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη. Δεν έκανε αναφορά σε δύο κράτη, δύο λαούς και σε αναγνώριση του ψευδοκράτους, όπως έκανε την προηγούμενη φορά.

Υπογράμμισε όμως ότι δε θα επιτραπεί η διαμόρφωση κατάστασης που θα συνιστά απειλή για την Τουρκία και το ψευδοκράτος και θα μετατρέπει, όπως αναφέρει, τους Τουρκοκυπρίους σε μειονότητα υπό την κυριαρχία των Ελληνοκυπρίων.

Ο Ντ. Χάνεϊ

Συνάντηση με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών, πρέσβη Ουγούρ Ζιγιάλ, και τον σύμβουλο του Προέδρου της Τουρκίας για τις εξωτερικές υποθέσεις, πρέσβη Τατζάν Ιλντέμ, είχε στην Αγκυρα ο ειδικός εκπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό, σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, προκειμένου να ενημερωθεί για τις απόψεις της Τουρκίας ως προς την επικείμενη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς.

Ο Βρετανός διπλωμάτης σημείωσε ότι προσδοκά η συνάντηση να αποτελέσει αρχή μίας νέας διαδικασίας. Η τουρκική διπλωματία επαναλαμβάνει ωστόσο ότι για την επίλυση του Κυπριακού επιβάλλεται η δημιουργία συνθηκών «ισότητας» ανάμεσα στις πλευρές, αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ