Παρασκευή 4 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Πολύνεκρες συγκρούσεις διαδηλωτών - αστυνομικών

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Νέες αιματηρές διαδηλώσεις και συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και αντικυβερνητικών διαδηλωτών συγκλονίζουν από τις αρχές της βδομάδας τη Βαγδάτη και μεγάλες πόλεις του νότιου Ιράκ (Βασόρα, Νασρίγια, Κουτ, Αμάρα κ.ά.), εξαιτίας της φτώχειας, της ανεργίας και της έλλειψης υποδομών, υπηρεσιών που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα 16 χρόνια μετά από την ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο Ιράκ.

Χτες οι ιρακινές αρχές επέβαλαν στη Βαγδάτη και μεγάλες πόλεις του σιιτικού νότου απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες, αναστολή της λειτουργίας του ίντερνετ και άλλα αυστηρά μέτρα αστυνόμευσης, σε μία προσπάθεια να αποτρέψουν νέες διαδηλώσεις και συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομικών, καθώς από την Τρίτη μέχρι χτες τα ξημερώματα καταγράφηκαν επισήμως ο θάνατος τουλάχιστον 31 διαδηλωτών και ενός αστυνομικού και ο τραυματισμός πολλών δεκάδων άλλων.

Ο πρόεδρος της ιρακινής Βουλής Μοχάμεντ αλ Χαλμπούσι προσκάλεσε στο κτίριο του Κοινοβουλίου αντιπροσωπεία των διαδηλωτών, προκειμένου να συζητήσει τα αιτήματά τους. Η νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντέλ Αμπντούλ Μαχντί πασχίζει με πυροσβεστικά μέτρα έως τώρα να σταματήσει τις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται συχνά λόγω ασφυκτικών προβλημάτων και έλλειψης λειτουργίας βασικών υποδομών όπως αυτές σε υδροδότηση και ηλεκτροδότηση.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, που είναι από τους πρωταγωνιστές στην πολυετή καταστροφή της χώρας, απηύθυνε έκκληση για «αυτοσυγκράτηση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ