Παρασκευή 4 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Ρωσικές αιχμές για τα σχέδια διεύρυνσης του ΝΑΤΟ

Ο Πρόεδρος της Σερβίας (πρώτος από δεξιά) μαζί με τους ομολόγους του από την Ομάδα του Βίσεγκραντ - μέλη της ΕΕ (Τσεχία, Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία) και τον Σλοβένο Πρόεδρο
Ο Πρόεδρος της Σερβίας (πρώτος από δεξιά) μαζί με τους ομολόγους του από την Ομάδα του Βίσεγκραντ - μέλη της ΕΕ (Τσεχία, Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία) και τον Σλοβένο Πρόεδρο
ΣΟΤΣΙ - ΠΡΑΓΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Ο ανταγωνισμός του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ με τη Ρωσία επανέρχεται στο προσκήνιο όχι μόνο με αφορμή τις σημερινές σύντομες επισκέψεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο σε Μαυροβούνιο και Βόρεια Μακεδονία, αλλά και με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Ρώσου ομολόγου του, Σεργκέι Λαβρόφ, που διαβλέπει προσπάθειες και κινήσεις με στόχο την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου και της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης στο ΝΑΤΟ.

Ο Ρώσος υπουργός, μιλώντας την Τετάρτη στις συζητήσεις που διοργάνωσε φέτος η Λέσχη Βαλντάι στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, εκτίμησε ότι οι ΗΠΑ καταβάλλουν το τελευταίο διάστημα έντονες προσπάθειες με στόχο να αναθεωρήσουν «με όλα τα μέσα» τη συμφωνία που είχε υπογραφεί πριν από περίπου πέντε χρόνια μεταξύ Σέρβων και Κοσοβάρων αξιωματούχων στις Βρυξέλλες σε σχέση με την ίδρυση Ενωσης Σερβικών Δήμων στο προτεκτοράτο. «Αυτή η κοινότητα, που έχει τη δική της σημαία, έμβλημα και ύμνο, δεν είναι εδαφικά συμπαγής. Ζει στο βορρά, όπου υπάρχουν εδάφη κοντά το ένα στο άλλο, και υπάρχουν θύλακες και σε άλλα σημεία (του Κοσσυφοπεδίου) που είναι τμήμα της (σερβικής) κοινότητας», τόνισε ο Λαβρόφ. Πρόσθεσε ακόμη πως οι ΗΠΑ προσπαθούν να δημιουργήσουν μία κατάσταση ώστε «να σύρουν στο ΝΑΤΟ» τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, το Κοσσυφοπέδιο, όπου εκεί διαθέτουν την τεράστια στρατιωτική βάση «Bondsteel».

Συνάντηση για τη διεύρυνση της ΕΕ

Στο μεταξύ, χτες για πρώτη φορά συμμετείχε ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς στη Σύνοδο Κορυφής κεντροευρωπαϊκών χωρών της Ομάδας Βίσεγκραντ (Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Πολωνία), όπου ήταν καλεσμένος και ο Σλοβένος Πρόεδρος Μπόρουτ Πάχορ. Ο Βούτσιτς συμμετείχε ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Τσέχου ομολόγου του Μίλος Ζέμαν, με τον οποίο φαίνεται πως διατηρεί καλές σχέσεις, ιδιαίτερα μετά την πρωτοβουλία του τελευταίου να προσπαθήσει να πείσει την τσεχική κυβέρνηση να άρει την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Βούτσιτς στην Πράγα, υποστήριξε ότι η εξεύρεση μίας «συμβιβαστικής λύσης» ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα είναι «το μόνο πιθανό μονοπάτι για το μέλλον όλων των Δυτικών Βαλκανίων».

Παράλληλα, στο Βελιγράδι ο επικεφαλής του Γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο, Μάρκο Τζούριτς, προέβλεψε την αύξηση των πιέσεων, των διακρίσεων και των προκλήσεων σε βάρος της σερβικής κοινότητας στο Κοσσυφοπέδιο κατά τη διεξαγωγή των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής.

Τέλος, χτες στα Σκόπια ο Μαυροβούνιος Πρόεδρος Μίλο Τζουκάνοβιτς ολοκλήρωσε διήμερη επίσκεψη, λέγοντας πως η χώρα του «διδάχθηκε από το παρελθόν εξασφαλίζοντας τη θέση της στο ΝΑΤΟ». Εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξη της χώρας του στο στόχο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

Ο ομόλογός του, Στίβο Πεντάροφσκι, προέβλεψε ότι η διμερής συνεργασία θα συνεχίσει και θα αναπτυχθεί.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ