Παρασκευή 4 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Κριτική Λαβρόφ για το ανίσχυρο INSTEX

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΜΟΣΧΑ.--

Την αδυναμία της ΕΕ να καταστήσει λειτουργικό και αποτελεσματικό το όργανο αποφυγής των αμερικανικών κυρώσεων στις εμπορικές συναλλαγές με το Ιράν, που είναι γνωστό ως INSTEX, στηλίτευσε προχτές ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, τονίζοντας ότι παραμένει πρακτικά ανενεργό ένα χρόνο μετά τη δημιουργία του. Μιλώντας στο Σότσι ο Ρώσος υπουργός πρόσθεσε πως έκτοτε δεν έγιναν εμπορικές συμφωνίες μεταξύ ΕΕ και Ιράν μέσω του INSTEX.

«Το INSTEX υπάρχει μόνο στα χαρτιά... Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι οκτώ άλλες χώρες της ΕΕ είναι έτοιμες να χρησιμοποιήσουν αυτό το κανάλι για το εμπόριο με το Ιράν, μαζί με τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλά ούτε μια εμπορική συμφωνία δεν έχει πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο αυτού του μηχανισμού», είπε χαρακτηριστικά. Ακολούθως, κατηγόρησε τους αξιωματούχους χωρών της ΕΕ πως αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους προς την Τεχεράνη, λέγοντας ότι «πρόκειται για ασήμαντες συμφωνίες σε σύγκριση με όσα υποσχέθηκαν στο Ιράν, όσον αφορά το πώς θα μοιάζει το εμπόριο του Ιράν και της ΕΕ».

Το ίδιο διάστημα, ο Γάλλος πρέσβης στο Ιράν, Φιλίπ Θιμπό, μιλώντας στην Τεχεράνη μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Μασούντ Χανσάρι, είπε πως η πρόταση για τη δημιουργία πιστωτικής γραμμής μεταξύ ΕΕ και Ιράν ήταν μία από τις λύσεις που πρότεινε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, για να λυθούν τα προβλήματα που προκάλεσε η αμερικανική κυβέρνηση. Πρόσθεσε πως υπάρχουν «πολλές» γαλλικές εταιρείες που θέλουν να διατηρήσουν τις εμπορικές σχέσεις με το Ιράν και πως η γαλλική κυβέρνηση πείθει μικρομεσαίες επιχειρήσεις να συνεχίσουν τις εμπορικές σχέσεις με το Ιράν παρά τις αμερικανικές κυρώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ