Τρίτη 1 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΙΑ - ΕΚΛΟΓΕΣ
Πρώτο το Λαϊκό Κόμμα του πρώην καγκελάριου Σ. Κουρτς

Ξεκινούν σήμερα οι πρώτες διερευνητικές διαβουλεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης

Ο Σ. Κουρτς το βράδυ των εκλογών

Copyright 2019 The Associated

Ο Σ. Κουρτς το βράδυ των εκλογών
ΒΙΕΝΝΗ.--

Πρώτο με διαφορά αναδείχθηκε το Λαϊκό Κόμμα (OVP), του προηγούμενου αντικαγκελάριου, Σεμπάστιαν Κουρτς, στις πρόωρες εκλογές που έγιναν την Κυριακή στην Αυστρία. Θυμίζουμε ότι από το φθινόπωρο του 2017 το Λαϊκό Κόμμα συγκυβερνούσε με το εθνικιστικό - ευρωσκεπτικιστικό «Κόμμα των Ελευθέρων» (FPO), μέχρι την περασμένη άνοιξη, όταν ο κυβερνητικός συνασπισμός κατέρρευσε εξαιτίας του λεγόμενου «σκανδάλου Ιμπιζα», στο οποίο εμπλεκόταν ο τότε πρόεδρος του FPO και αντικαγκελάριος, Χάιντς - Κρίστιαν Στράχε.

Σύμφωνα με τα εκλογικά αποτελέσματα που έδινε το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών χτες το απόγευμα (χωρίς να έχουν καταμετρηθεί οι επιστολικές ψήφοι), το OVP έλαβε το 38,3% των ψήφων (+6,9%) και 73 έδρες στο Κοινοβούλιο, ενώ το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPO) ήρθε δεύτερο με 21,6% (-5,2%) και 41 έδρες, καταγράφοντας το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα στην ιστορία του. Το FPO, στον απόηχο τόσο του «σκανδάλου Ιμπιζα» όσο και πρόσφατων αποκαλύψεων για «σπατάλη δημόσιου χρήματος», έχασε 10 ποσοστιαίες μονάδες, λαμβάνοντας το 17,2% των ψήφων και 32 έδρες. Μεγάλη άνοδο σημείωσαν οι Πράσινοι, που μπήκαν στη Βουλή με 12,4% (+9,1%) και 23 έδρες, ενώ το φιλελεύθερο ΝΕΟS (Νέα Αυστρία) έλαβε 7,4% (+2,4%) και 14 έδρες. Το κόμμα «Τώρα» (πρώην Λίστα Πιλτς) μένει εκτός Βουλής με 1,9% (-2,3%). Η συμμετοχή μειώθηκε σε σχέση με το 2017, στο 60,7% (από 67,7%) με περίπου 3,8 εκατ. ψηφίσαντες.

Σήμερα η υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό την καγκελάριο, Μπριγκίτε Μπίρλαϊν, την πρώην πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου, πρόκειται να υποβάλει τυπικά την παραίτησή της στον ομοσπονδιακό Πρόεδρο, Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν, ο οποίος θα ζητήσει από τα μέλη της να συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντά τους μέχρι να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση, ενώ αργότερα ο ίδιος αναμένεται να υποδεχτεί σε πρώτες διαβουλεύσεις τους αρχηγούς των κομμάτων. Οι κυβερνητικές διαπραγματεύσεις ενδέχεται να διαρκέσουν αρκετά, καθώς σχεδόν όλα τα κόμματα έχουν δηλώσει την προθυμία τους να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση, ενώ ο Κουρτς δεν έχει ανοίξει ακόμη τα «χαρτιά» του. Δεν έχει αποκλειστεί ούτε μία συγκυβέρνηση ξανά με το FPO, ούτε με τους σοσιαλδημοκράτες (αν και δεν θεωρείται πολύ πιθανή), με τους οποίους συγκυβερνούσε το OVP μέχρι το φθινόπωρο του 2017.

Πάντως για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία απαιτούνται τουλάχιστον 92 από τις 183 έδρες. Αυτή εξασφαλίζεται και με μια κυβερνητική συμμαχία OVP - Πρασίνων, ή με μια τρικομματική κυβέρνηση που θα συμπεριλάμβανε και το NEOS.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ