Τρίτη 1 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΕΞ ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑΣ
Συγκρούσεις και προσπάθειες συμβιβασμού σε όλο το χάρτη

Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ συναντήθηκαν την Παρασκευή Πομπέο και Λαβρόφ

Ο Σ. Λαβρόφ (αριστερά) και ο Μ. Πομπέο κατά τη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη

Copyright The Associated Press

Ο Σ. Λαβρόφ (αριστερά) και ο Μ. Πομπέο κατά τη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.--

Σε «όλο το χάρτη» επεκτάθηκε η πολύωρη συνομιλία του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, την Παρασκευή το απόγευμα στο περιθώριο της 74ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ: Οι προοπτικές συμβιβασμού σε Συρία, Μέση Ανατολή, Κορεατική Χερσόνησο, Αφγανιστάν, Ουκρανία και Βόρεια Αφρική, καθώς και οι διμερείς σχέσεις, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης, σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Πάντως η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, σε χτεσινή τηλεοπτική συνέντευξη δήλωσε ότι οι συνομιλίες Λαβρόφ - Πομπέο στη Νέα Υόρκη ήταν «πολύ πιο εποικοδομητικές» από τη συνάντηση που είχαν τον περασμένο Μάη στο Σότσι, μέρος της οποίας παρακολούθησε και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Σύμφωνα με την Ζαχάροβα, στην τελευταία συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ έγινε ένα είδος «απογραφής των προβλημάτων που μπορούν να αντιμετωπιστούν», δηλαδή να βρεθούν ορισμένοι συμβιβασμοί σε μέτωπα, απέναντι και στις κοινές ανησυχίες για την αντιμετώπιση της Κίνας. Διαφωνίες εκφράστηκαν μεταξύ άλλων για τη Βενεζουέλα.

Ο Λαβρόφ πρότεινε στις ΗΠΑ, μετά την ακύρωση της Συνθήκης για τους πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς (INF), να δηλώσουν οι δύο πλευρές ότι δεν θα αναπτύξουν τέτοιους πυραύλους στην Ευρώπη και αλλού, κάτι που οι ΗΠΑ και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ δεν φαίνονται διατεθειμένες να κάνουν. Σχετικά με τη Συνθήκη ΗΠΑ - Ρωσίας για τον περιορισμό των στρατηγικών όπλων (New START), που λήγει το Φλεβάρη του 2021, ο Ρώσος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι «πρέπει να ανανεωθεί με κάθε τίμημα». Ο Πομπέο εξέφρασε την ετοιμότητα της αμερικανικής κυβέρνησης για τέτοιες διαπραγματεύσεις, αλλά επανέλαβε και τη θέση των ΗΠΑ ότι αυτή δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει μόνο τις δύο χώρες, αλλά να συμπεριληφθούν και άλλα μέρη (βλ. Κίνα).

Σχετικά με τη Συρία, ο Λαβρόφ εκτίμησε ότι Ρωσία και ΗΠΑ «σφυρηλατούν σταδιακά μια κοινή αντίληψη» για τη «διευθέτηση της κρίσης», ενώ συζητήθηκε διεξοδικά η σύσταση της Συνταγματικής Επιτροπής της Συρίας. Παράλληλα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν "κρυφές ατζέντες" αναφορικά με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», καθώς «ορισμένες χώρες επενδύουν σε τρομοκράτες, ή και συνεργάζονται μαζί τους, όπως π.χ. σε Αφγανιστάν, Λιβύη, Συρία». Οι ΗΠΑ, συνέχισε, «δηλώνουν ήδη ανοιχτά ότι η οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ στη Συρία είναι αρκετά μετριοπαθής».

Ο Λαβρόφ δήλωσε «απόλυτα βέβαιος ότι ούτε ο Πρόεδρος Τραμπ, ούτε ο ΥΠΕΞ Πομπέο εμπλέκονται» στην άρνηση έκδοσης αμερικανικής βίζας σε μέλη της ρωσικής αντιπροσωπείας για την 74η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, «και ο Μάικ Πομπέο μού το επιβεβαίωσε».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ