Ο Ερντογάν στα εγκαίνια της νέας κορβέτας του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού |
Νέα μηνύματα προς «εταίρους» και αντιπάλους στέλνει η τουρκική αστική τάξη, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν να εκφράζει ετοιμότητα «αναμέτρησης» με κάθε δυνατό τρόπο, με φόντο την όξυνση γεωπολιτικών και ενεργειακών ανταγωνισμών σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Μιλώντας στα εγκαίνια της νέας κορβέτας του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού «Κιναλιαντά» («Πρώτη»), σε ναυπηγείο της Κωνσταντινούπολης, ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι «αυτά που συμβαίνουν τελευταία στον κόσμο και στη Μεσόγειο είναι σημάδια ότι πρέπει να γίνουμε ακόμη πιο ισχυροί σε κάθε επίπεδο... Μας κάνουν υπερήφανους ο στόλος, η πειθαρχία και οι ικανότητες του Πολεμικού μας Ναυτικού».
Σημειωτέον ότι η «Κιναλιαντά», που έχει πάρει το όνομά της από ένα από τα 4 Πριγκιποννήσια που βρίσκονται νότια της Κωνσταντινούπολης, έχει μήκος 99,5 μέτρα και πλάτος 14,4 μέτρα. Τα ηλεκτρονικά της συστήματα τα έχουν σχεδιάσει Τούρκοι μηχανικοί. Η νέα κορβέτα θα είναι εξοπλισμένη με πυραύλους «Atmaca», επίσης τουρκικής κατασκευής.
Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι «η Τουρκία σήμερα είναι ανάμεσα στις 10 χώρες στον κόσμο που έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει με δικές της δυνάμεις πολεμικό πλοίο» και τόνισε ότι καταστάσεις όπως τα εμπόδια που οι ΗΠΑ βάζουν στην Τουρκία, με τα σχέδια «αποκλεισμού» της από το πρόγραμμα των «F-35», κάνουν την Τουρκία πιο αποφασιστική. «Οπως φτιάξαμε "drones" και ελικόπτερα, έτσι θα φτιάξουμε και το δικό μας μαχητικό αεροσκάφος. Η ώρα ζυγώνει. Οταν ξυπνούν τον γίγαντα, θα υποστούν και τις συνέπειες», τόνισε χαρακτηριστικά.
Μεταξύ άλλων, ο Τούρκος ηγέτης αναφέρθηκε για δεύτερη φορά το τελευταίο 5ήμερο στη Ναυμαχία της Πρέβεζας - που έγινε το 1538 και θεωρείται χαρακτηριστική για το πώς η οθωμανική αυτοκρατορία επικράτησε των αντιπάλων της σε διάφορες ιστορικές περιόδους - και επισήμανε ότι η Τουρκία επιδιώκει να είναι εντελώς ανεξάρτητη στον αμυντικό τομέα με ορίζοντα το 2023, που συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας.
Στην ίδια εκδήλωση έκανε παρέμβαση και ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλούσι Ακάρ, που αναφέρθηκε ξανά στη «Γαλάζια Πατρίδα» που οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας πρέπει να υπερασπιστούν.
Στο μεταξύ, σε δικές του δηλώσεις, χτες, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε πως «κάθε τρυπάνι που χτυπάμε υπόγεια είναι υπογραφή για το φωτεινό μέλλον της Τουρκίας. Κάτω από αυτή την υπογραφή υπάρχει ο μόχθος και η πίστη των 82 εκατομμυρίων (Τούρκων)». Είπε ότι «σήμερα με 4 πλοία η σημαία μας κυματίζει σε κάθε σπιθαμή της Ανατολικής Μεσογείου. Οι ομάδες μας δουλεύουν με μεγάλη αφοσίωση μέρα - νύχτα για να δώσουν τα χαρμόσυνα νέα στο λαό μας. Το "Γιαβούζ" τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει τη γεώτρησή του στο νέο του σημείο. Και το "Ορούτς Ρέις" ολοκλήρωσε το 30% της εργασίας του στη δική του περιοχή ανατολικά της Αττάλειας. Και το "Φατίχ" αυτήν τη στιγμή έφτασε κάτω από τα 4 χιλιάδες μέτρα».
Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι επαφές γύρω από το ενδεχόμενο επανέναρξης νέου γύρου συνομιλιών στο Κυπριακό. Χτες, ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες συνάντησε στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της ΓΣ του Οργανισμού, τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί (αντίστοιχα την Παρασκευή συνάντησε και τον Κύπριο Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη).
Σε δηλώσεις του, ο Ακιντζί χαρακτήρισε «εποικοδομητική» τη συνάντηση με τον Γκουτέρες και χαρακτηρίζοντας «θολή» τη στάση της «ελληνοκυπριακής πλευράς» μίλησε για «ασάφειες» που «πρέπει να παραμείνουν στην άκρη και οι στόχοι να είναι σαφείς». Είπε ότι ο γγ του ΟΗΕ έχει διάθεση να αναλάβει νέα πρωτοβουλία, αλλά ότι δεν μπορεί να πει αν πήρε απόφαση για τριμερή ή πενταμερή διάσκεψη. Μεταξύ άλλων, επανέλαβε ότι «δεδομένου ότι η πολιτική ισότητα είναι σαφής, η εκ περιτροπής προεδρία και η ενεργός συμμετοχή στις αποφάσεις δεν πρέπει να αποτελούν αντικείμενο συζήτησης», ενώ επιμένοντας ότι «η στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς» δεν είναι ελπιδοφόρα, υποστήριξε ότι πρέπει να σχεδιαστεί μια καλά σχεδιασμένη, «κλειστή διαδικασία» (με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα), απορρίπτοντας εκ προοιμίου μια νέα αποτυχία.