Τρίτη 1 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Σχέδια για σύγκληση της Συριακής Συνταγματικής Επιτροπής

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Τη σύγκληση της 150μελούς Συριακής Συνταγματικής Επιτροπής στις 30 Οκτώβρη στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη ανήγγειλε χτες, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο ειδικός απεσταλμένος του Διεθνούς Οργανισμού για τη Συρία, Γκέιρ Πέντερσεν, ζητώντας προηγουμένως να καταβληθούν προσπάθειες από συριακή κυβέρνηση και ένοπλες οργανώσεις για την απελευθέρωση περίπου 28.000 αγνοουμένων, πολιτικών κρατουμένων και αιχμαλώτων πολέμων.

Η Συριακή Συνταγματική Επιτροπή συγκροτήθηκε μετά από προσπάθειες και κόντρες περίπου δύο ετών μεταξύ αντιμαχόμενων πλευρών.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF) Μουστάφα Μπάλι σχολίασε δυσμενώς το γεγονός ότι η οργάνωσή του δεν εκπροσωπείται στην 150μελή Συριακή Συνταγματική Επιτροπή. Είχε προηγηθεί δήλωση του Πέντερσεν στο αραβικό δίκτυο «Αλ Τζαζίρα» ότι μολονότι οι Κούρδοι της Συρίας δεν εκπροσωπούνται ως εθνότητα στη Συριακή Συνταγματική Επιτροπή, εντούτοις εκπροσωπούνται από δύο άτομα που συμμετέχουν στην αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης.

Αυτά ενώ χτες για πρώτη φορά από το 2012 ξανάνοιξε σημαντικό μεθοριακό φυλάκιο στα σύνορα Ιράκ - Συρίας. Βρίσκεται μεταξύ της ιρακινής πόλης Κάιμ και της συριακής Μπουκαμάλ. Οι πόλεις Κάιμ και Μπουκαμάλ ελέγχονταν μεταξύ 2014 και 2017 από τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους».

Τέλος, το Σάββατο Τούρκοι αξιωματούχοι ανέφεραν την κατάρριψη ενός μικρού μη επανδρωμένου αεροσκάφους άγνωστης προέλευσης που παραβίασε έξι φορές τον τουρκικό εναέριο χώρο στα σύνορα με την Τουρκία. Το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από δύο μαχητικά «F-16» που απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ. Το συμβάν σημειώθηκε λίγες μέρες αφότου τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη παραβίασαν τον συριακό εναέριο χώρο με τις ευλογίες των ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ