Τρίτη 1 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
74η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ
Συντονισμένες «πιέσεις» προς τις ΗΠΑ από Ρωσία και Κίνα

Ενώ παράλληλα «τρέχουν» οι διαπραγματεύσεις σε μια σειρά από μέτωπα

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Ολοκληρώθηκε χτες η 74η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου όλη την προηγούμενη βδομάδα αποτυπώθηκαν σε ομιλίες και διμερείς συναντήσεις γεωπολιτικές αντιθέσεις, εμπορικές διαμάχες, ανταγωνισμοί με επίκεντρο και πρόσχημα το κλίμα και φυσικά η ένταση της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΠΑ με το Ιράν. Χτες εκπρόσωποι και των τελευταίων από τα 193 κράτη - μέλη του Οργανισμού πήραν το λόγο, ανάμεσά τους από το Αφγανιστάν, τη Βόρεια Κορέα, τον Καναδά, τη Σρι Λάνκα κ.α. Τα πολλά μέτωπα των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων φάνηκαν την Παρασκευή και στις ομιλίες των εκπροσώπων της Ρωσίας, της Κίνας, του Πακιστάν, της Συρίας κ.ά.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας την Παρασκευή, σημείωσε ότι ο αριθμός των συγκρούσεων στον πλανήτη δεν έχει μειωθεί. Αναφερόμενος στις ανακατατάξεις στην παγκόσμια ιμπεριαλιστική πυραμίδα και στην έντονη διαπάλη για την πρωτοκαθεδρία, υπογράμμισε ότι «είναι δύσκολο για τη Δύση (σ.σ. ΗΠΑ, Βρετανία, ΕΕ κ.ά.) να αντιμετωπίσει την εξασθένιση της εδώ και αιώνες κυριαρχίας της στις παγκόσμιες υποθέσεις», παρότι έχουν προκύψει νέα οικονομικά και πολιτικά κέντρα (Κίνα, Ρωσία κ.ά.).

Με σαφείς υπαινιγμούς για τις ΗΠΑ, ο Ρώσος ΥΠΕΞ εκτίμησε ότι «οι ηγετικές δυτικές χώρες προσπαθούν να παρεμποδίσουν την ανάπτυξη ενός πολυπολικού κόσμου, να ανακτήσουν τις προνομιούχες θέσεις τους». Αυτός είναι και ο λόγος που η Δύση επιτίθεται σε διεθνείς συμφωνίες, αμφισβητώντας τους υπάρχοντες συμβιβασμούς, είπε, «δείχνοντας» την πυρηνική Συμφωνία με το Ιράν, από την οποία αποχώρησαν οι ΗΠΑ.

Αντίστοιχα - συνέχισε - και στη Μέση Ανατολή οι ΗΠΑ μιλούν για «τη συμφωνία του αιώνα», την ώρα που παραβλέπουν σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ και λαμβάνουν μονομερείς αποφάσεις σχετικά με την Ιερουσαλήμ, ανακηρύσσοντάς την πρωτεύουσα του Ισραήλ και για τα Υψίπεδα του Γκολάν στη Συρία, τα οποία κατέχει παράνομα το Ισραήλ. «Η Δύση ακολουθεί επίσης τους δικούς της "κανόνες" στα Βαλκάνια», υπονομεύοντας «τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο και τη Βοσνία», σημείωσε ο Σ. Λαβρόφ.

Την ίδια μέρα, ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, δήλωσε για την «εμπορική διαμάχη» με τις ΗΠΑ ότι η χώρα του ποτέ δεν θα δειλιάσει απέναντι στις απειλές. Λίγες μέρες νωρίτερα ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, είχε επισημάνει πως ούτε θα δεχτεί μια «κακή συμφωνία» με την Κίνα, αλλά ούτε και ελπίζει σε μια «επωφελή συμφωνία». Απαντώντας ο Γουάνγκ είπε πως «αν η άλλη πλευρά ενεργήσει με κακή πίστη (...) θα πρέπει να προβούμε στις απαραίτητες κινήσεις για να διαφυλάξουμε τα νόμιμα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας».

Την ώρα που η Κίνα αρνείται να συμμετέχει σε οποιαδήποτε διεθνή συμφωνία για τον «έλεγχο των εξοπλισμών», ο Κινέζος ΥΠΕΞ σημείωσε ότι η απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη INF θα έχει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις για την παγκόσμια «ισορροπία και σταθερότητα». Επιπλέον φρόντισε να ξεκαθαρίσει προς τις ΗΠΑ ότι η Κίνα δεν θα δεχτεί «ανάπτυξη πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς στην περιοχή Ασία - Ειρηνικός».

Συρία: Καταγγέλλει την «επένδυση» στην τρομοκρατία

Ο Σύρος ΥΠΕΞ, Ουαλίντ Μουάλεμ, υπογράμμισε πως «η Συρία είναι το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα "ξένων επενδύσεων" στην τρομοκρατία», καθώς «δεκάδες χιλιάδες ξένοι τρομοκράτες μαχητές έχουν "εισαχθεί" στη Συρία από περισσότερες από εκατό χώρες, με τη στήριξη και την κάλυψη των κρατών». Ενδεικτική, συνέχισε, είναι η κατάσταση στο Ιντλίμπ, όπου συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος αριθμός ξένων τρομοκρατών - μαχητών, συνεχίζοντας τις επιθέσεις κατά αμάχων και εμποδίζοντάς τους να διαφύγουν μέσω του «ανθρωπιστικού διαδρόμου». Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι περισσότεροι από 11,5 εκατ. άνθρωποι στη Συρία χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια.

Κατηγόρησε την Τουρκία ότι δεν τηρεί τις υπάρχουσες συμφωνίες (με Ρωσία και Ιράν) για αποκλιμάκωση και «στηρίζει με όλους τους τρόπους τους τρομοκράτες, όπως με "έξυπνα όπλα"».

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ιμράν Καν, προειδοποίησε για την εντεινόμενη διαμάχη Ινδίας - Πακιστάν στην περιοχή Κασμίρ, λέγοντας πως όταν ο στρατός δυο πυρηνικών δυνάμεων «μάχεται μέχρι τέλους», τότε οι συνέπειες θα είναι για ολόκληρο τον κόσμο δραματικές.

Ο Κουβανός ΥΠΕΞ, Μπρούνο Ροντρίγκεζ Παρίγια, κατήγγειλε τον πολύμορφο αποκλεισμό που έχει επιβληθεί στην Κούβα από τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι η κουβανική κυβέρνηση δεν θα υποκύψει στην οικονομική πίεση όσο σκληρή κι αν είναι. Κατήγγειλε επίσης τον αποκλεισμό της Βενεζουέλας, της Νικαράγουας, τις κυρώσεις ενάντια στη Β. Κορέα, την επιθετικότητα των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο με πάνω από 800 βάσεις, ενώ τάχθηκε υπέρ της πολιτικής λύσης στη Συρία και του δίκαιου αγώνα του Παλαιστινιακού λαού και άλλων λαών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ