Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
Να εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι όροι για τη δίχρονη Προσχολική Αγωγή

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ προς την υπουργό Παιδείας

Στην κατάσταση που διαμορφώνεται στα νηπιαγωγεία αναφέρεται η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή, ζητώντας άμεσα μέτρα για την εξασφάλιση των απαραίτητων υποδομών και του προσωπικού για την υλοποίηση της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής.

Οπως επισημαίνεται, η έναρξη της σχολικής χρονιάς βρήκε εκατοντάδες προνήπια, στους δήμους που υλοποιείται η δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική, είτε σε νηπιαγωγεία μακριά από τον τόπο κατοικίας, είτε σε υπερπληθή τμήματα, είτε, ακόμα χειρότερα, στοιβαγμένα σε ακατάλληλους χώρους, αποθήκες ή αίθουσες εκδηλώσεων Δημοτικών Σχολείων.

«Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν εξασφάλισε κανένα απολύτως κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για την ουσιαστική εφαρμογή του μέτρου (...) Διατηρώντας αυτό το νομοθετικό πλαίσιο, η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, αεικίνητη για την ολοκληρωτική ικανοποίηση των απαιτήσεων του κεφαλαίου και επιδεικνύοντας εξαιρετική ικανότητα και ταχύτητα στην προώθησή τους, συνέχισε από κει που το άφησε η προηγούμενη, δηλαδή πολύ μακριά από τις πραγματικές και ουσιαστικές ανάγκες των παιδιών προσχολικής ηλικίας», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην Ερώτηση. Επισημαίνεται δε πως η διαβεβαίωση του υπουργείου Παιδείας, το καλοκαίρι, ότι «κατορθώσαμε να μειώσουμε σταδιακά τις ελλείψεις που καθιστούσαν ανεφάρμοστο το συγκεκριμένο εγχείρημα», είναι πραγματικά εμπαιγμός, με δεδομένη την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννη Δελής, που υπογράφει την Ερώτηση, ζητά από την υπουργό Παιδείας άμεσα μέτρα ώστε: Με γενναία έκτακτη κρατική χρηματοδότηση να ανεγερθούν νέα, σύγχρονα και ασφαλή νηπιαγωγεία προκειμένου να στεγαστούν όλα τα παιδιά με πρόβλεψη χώρων για τη σίτιση, ξεκούραση και ό,τι άλλο είναι παιδαγωγικά αναγκαίο. Επίσης, με μαζικούς μόνιμους διορισμούς όλου του αναγκαίου προσωπικού να καλυφτούν όλα τα κενά (σε παιδαγωγικό, βοηθητικό προσωπικό), με 15 παιδιά ανά τμήμα και με ουσιαστική λειτουργία του ολοήμερου νηπιαγωγείου.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα στο δήμο Νέας Ιωνίας

Αμεσα μέτρα για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής με όρους παιδαγωγικούς και με την εξασφάλιση των απαραίτητων υποδομών και δέσμευση χώρων που θα χαρακτηριστούν για την κατασκευή σχολείων, ώστε να δοθεί οριστική λύση στα προβλήματα στέγασης με την αντίστοιχη χρηματοδότηση, διεκδικούν εκπαιδευτικοί, γονείς και εργαζόμενοι στη Ν. Ιωνία.

«Δεν θα δεχτούμε υποβάθμιση των σχολείων μας», δήλωσαν στο πλαίσιο της συνάντησης με τη δημοτική αρχή εκπρόσωποι Συλλόγων Γονέων Δημοτικών Σχολείων και νηπιαγωγείων που βιώνουν την εφαρμογή των παραπάνω και της Ενωσης Γονέων του δήμου, εκπρόσωποι του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης», των συλλόγων γονέων και εργαζομένων παιδικών σταθμών. Η παρέμβασή τους υποχρέωσε τη δημοτική αρχή να δεσμευτεί για επιτάχυνση των μέτρων προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση.

Και στη Ν. Ιωνία διαμορφώνεται μία κατάσταση που συναντάται και σε άλλες περιοχές, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του αναγκαίου μέτρου της υποχρεωτικότητας της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής από την προηγούμενη και τωρινή κυβέρνηση και τις δημοτικές αρχές χωρίς την εξασφάλιση των απαραίτητων προϋποθέσεων. Ετσι, στο 6ο Νηπιαγωγείο, η αίθουσα νηπιαγωγών μετατρέπεται σε τάξη με τις εργασίες να βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη. Στο 23ο Νηπιαγωγείο η αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού με το οποίο συστεγάζεται μετατρέπεται σε τάξη, ενώ απαιτείται να κατασκευαστούν επιπλέον τουαλέτες. Στο 10ο Δημοτικό δύο αίθουσές του μετατρέπονται σε τμήματα νηπιαγωγείου, τα παιδιά του 2ου, του 13ου και του 14ου Νηπιαγωγείου, που προβλέπεται να φοιτήσουν εκεί, θα μετακινούνται από μεγάλη απόσταση, χωρίς πρόβλεψη για τη μεταφορά τους, ενώ αντίστοιχο πρόβλημα με την απόσταση αντιμετωπίζουν και τα νήπια του 7ου Νηπιαγωγείου.

Σημειώνεται ότι στα παραπάνω προστίθεται η έλλειψη απαραίτητου για τα νηπιαγωγεία εκπαιδευτικού υλικού, που καλούνται να το καλύψουν οι γονείς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δικαίωμα και ανάγκη η υλοποίηση με παιδαγωγικούς όρους(2021-07-03 00:00:00.0)
Διεκδικούν σύγχρονα νηπιαγωγεία(2021-04-09 00:00:00.0)
Μεγάλα εμπόδια για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες(2019-08-21 00:00:00.0)
Ανάγκη και δικαίωμα η Προσχολική Αγωγή(2019-08-06 00:00:00.0)
Με ισχυρό ΚΚΕ δυναμώνουμε τον αγώνα για δημόσια και δωρεάν Προσχολική Αγωγή(2019-06-20 00:00:00.0)
Υποσχέσεις και λυόμενα για την Προσχολική Αγωγή(2018-12-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ