Παρασκευή 21 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
Υποσχέσεις και λυόμενα για την Προσχολική Αγωγή

Νέες υποσχέσεις για την υλοποίηση της υποχρεωτικής δίχρονης Προσχολικής Εκπαίδευσης μέχρι το 2021 μοιράζει η κυβέρνηση, λέγοντας ότι τα συναρμόδια υπουργεία (Εσωτερικών, Υποδομών και Παιδείας) θα καταθέσουν το Γενάρη σχέδιο αντιμετώπισης των σχετικών αναγκών στη σχολική στέγη σε όλη τη χώρα (περίπου 650 νέες αίθουσες Νηπιαγωγείου).

Θυμίζουμε ότι η δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή εφαρμόζεται από φέτος μόνο για ένα μέρος των προνηπίων καθώς στην πλειοψηφία των μεγάλων δήμων της χώρας δεν υπήρχαν οι απαραίτητες υποδομές, ενώ η κυβέρνηση δεν έδωσε μέχρι τώρα ούτε ένα ευρώ για την υλοποίηση της υποχρεωτικότητας.

Ακόμα όμως και τα σχέδια που συζητιούνται για την υλοποίησή της στο μέλλον προκαλούν ανησυχίες. Οπως σημειώνει το Σωματείο Εργαζομένων στις Κτιριακές Υποδομές ΑΕ (ΚΤΥΠ), η διοίκηση της ΚΤΥΠ ανέλαβε «την υλοποίηση προγράμματος εγκατάστασης εκατοντάδων νηπιαγωγείων πανελλαδικά, σε λυόμενες αίθουσες που θα τοποθετηθούν μέσα σε υπάρχοντα σχολεία και σε ελεύθερα δημόσια και δημοτικά οικόπεδα. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με 200 νηπιαγωγεία και θα ακολουθήσουν άλλα 400 τουλάχιστον».

Με αφορμή αυτό το πρόγραμμα, το Σωματείο Εργαζομένων της ΚΤΥΠ επισημαίνει: «Επιχείρησαν με τον "Καλλικράτη" και συνεχίζουν να προσπαθούν με τον "Κλεισθένη" να "φορτώσουν" την ευθύνη του κράτους για την κατασκευή νηπιαγωγείων και όχι μόνο, στις Περιφέρειες και τους δήμους, διαμορφώνοντας έτσι μία χαοτική κατάσταση και Παιδεία πολλών ταχυτήτων, ανάλογα με την κατάσταση κάθε δήμου και τα οικονομικά των γονιών, που καλούνται να ξαναβάλουν "το χέρι στην τσέπη" για υποδομές που έχουν χιλιοπληρώσει με τη φοροκαταιγίδα.

Τώρα έρχονται και επικαλούνται μία κατάσταση που οι ίδιοι έφεραν στο "μη παρέκει", για να γεμίζουν τη χώρα με λυόμενα, στα οποία θα πάνε τα πιο ευαίσθητα χρόνια της ζωής τους μικρά παιδιά! Παράλληλα, δε, θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τις συνθήκες εκπαίδευσης σε λειτουργούντα σχολεία, ιδιαίτερα στην Αττική και άλλα αστικά κέντρα, που θα επιλεγούν για να τοποθετήσουν λυόμενα νηπιαγωγεία. Βέβαια, λένε ότι αυτό θα ισχύσει μόνο για μία 5ετία αυστηρά, αλλά σε αυτήν τη χώρα όλοι γνωρίζουμε ότι ..."ουδέν μονιμότερον του προσωρινού".

Ως εργαζόμενοι στην ΚΤΥΠ αλλά και ως γονείς κατανοούμε ότι επείγει να εξευρεθεί σχολική στέγη για χιλιάδες νήπια. Ομως, εξίσου αν όχι πιο σημαντικό είναι να διασφαλιστεί ότι αυτή η προσωρινή "λύση" δεν θα γίνει μόνιμη. Συνεπώς πρέπει οπωσδήποτε στην όποια νομοθετική ρύθμιση να εξασφαλιστεί με συγκεκριμένα μέτρα και στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό ότι θα προχωρήσει πρόγραμμα μελέτης και κατασκευής των απαραίτητων νηπιαγωγείων που θα αντικαταστήσουν σταδιακά - εντός της 5ετίας - τα λυόμενα. Αυτό θα πρέπει να συνοδεύεται από τη σαφή ενίσχυση των ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ σε αρμοδιότητες, κρατική χρηματοδότηση και μηχανικούς όλων των ειδικοτήτων».

Την ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στην ΚΤΥΠ, το ΚΚΕ την κατέθεσε στη Βουλή ως Αναφορά προς τον υπουργό Παιδείας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ