Παρασκευή 21 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρύπιο

Την ώρα που η κυβέρνηση καμαρώνει για τα μέτρα διαχείρισης της φτώχειας που φέρνει, ότι τάχα δίνουν «ανάσα» σε χιλιάδες, ένα αποκαλυπτικό δείγμα για το τι πραγματικά σημαίνουν όλα αυτά για το λαό, είναι τα στοιχεία για τις «οφειλές» των λαϊκών νοικοκυριών που δεν μπορούν να πάρουν ανάσα από τη φοροληστεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, 4,2 εκατ. φορολογούμενοι - πάνω από ένας στους δύο - έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη, με τα 1,1 εκατομμύρια από αυτούς να βρίσκονται «υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης», δηλαδή με το μαχαίρι στο λαιμό για να δώσουν και την τελευταία πεντάρα, κόβοντας από άλλες ανάγκες. Μάλιστα, ο αριθμός αυτός, που αυξάνεται σταθερά όλη την τελευταία τριετία, μόνο το πρώτο δεκάμηνο αυξήθηκε κατά 100.000! Αυτό το μικρό μόνο δείγμα δείχνει γλαφυρά το «βάθος αμέτρητο» της κυβερνητικής κοροϊδίας, αφού κανένα εφάπαξ ψίχουλο για τους πιο εξαθλιωμένους, που πέφτει στο «τρύπιο καλάθι» των λαϊκών νοικοκυριών, δεν μπορεί να ανακόψει τη συνολική πορεία φτωχοποίησης του λαού, που φορτώνεται τόσο τα παλιότερα όσο και τα νέας κοπής μέτρα για να ανακάμψει το κεφάλαιο. Η πάλη για την ανάκτηση όλων όσα έχασαν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, η διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών τους, σε σύγκρουση με την πολιτική κυβέρνησης και κεφαλαίου, μπορούν να βάλουν τέλος στον κατήφορο για το λαό.

Ποια «απόσυρση»;

Για «απόσυρση των ΗΠΑ» από τη Συρία έσπευσαν να μιλήσουν οι περισσότεροι μετά από τις προχτεσινές δηλώσεις Τραμπ, ότι ξεκινά η σταδιακή αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα που οι ιμπεριαλιστές αιματοκυλούν εδώ και 6 χρόνια. Ομως, μια προσεκτική ανάγνωση των εξελίξεων φανερώνει ότι δύσκολα μπορούμε να μιλήσουμε για αληθινή απόσυρση των ΗΠΑ από τη Μέση Ανατολή συνολικά και φυσικά τη γειτονική Ανατολική Μεσόγειο. Αλλωστε και η σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου έκανε λόγο για «νέα φάση» που ξεκινά στην «εκστρατεία αντιμετώπισης του "Ισλαμικού Κράτους"». Επιπλέον, η ολόπλευρη όξυνση του ανταγωνισμού με τη Ρωσία, το παζάρεμα τριμερών συμμαχιών με κρίσιμους περιφερειακούς «παίκτες» όπως το Ισραήλ (αλλά και τη «δικιά μας πρόθυμη» κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ), η δραστική αναβάθμιση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ αλλά και η ορμητική διείσδυση κολοσσών όπως η «ExxonMobil» στην περιφέρεια, κάθε άλλο παρά απόσυρση μαρτυρούν. Βεβαίως, η πίεση που ασκεί στα αμερικανικά σχέδια η παρέμβαση αντίπαλων κέντρων, με πρώτη τη Ρωσία, είναι δεδομένη και θα δυναμώσει. Κι αυτό από μόνο του προμηνύει νέο βάθεμα της άγριας κόντρας που απειλεί να παρασύρει τη γειτονιά μας στη θύελλα. Οταν μάλιστα αναλογιστεί κανείς και το πόσο χοντραίνει το παζάρι ΗΠΑ - Τουρκίας (που λέγεται μάλιστα ότι επέδρασε και στην επιλογή Τραμπ να μιλήσει τώρα για αποχώρηση στρατευμάτων), τότε φωτίζονται και πλευρές που μπορεί να επιταχύνουν ακόμα πιο πυκνές αντιλαϊκές εξελίξεις σε Κυπριακό, Ελληνοτουρκικά κ.τ.λ.

Δεν ξεχνούν

Ποσοστό - ρεκόρ άγγιξε σε μια ακόμα δημοσκόπηση ο αριθμός των Ρώσων που αναπολούν τη Σοβιετική Ενωση, αφού σε έρευνα του «Levada-Centr» το 66% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι λυπάται για τη διάλυσή της. Φαίνεται μάλιστα ότι αυτό το ποσοστό έχει τάσεις αύξησης, αφού σε παρόμοια έρευνα πέρυσι την ίδια απάντηση έδινε το 58%. Προφανώς αυτά τα αποτελέσματα συνδέονται με το γεγονός ότι πριν από λίγο καιρό η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, κι έτσι οι συγκρίσεις ανάμεσα στο σοσιαλιστικό παρελθόν και το καπιταλιστικό παρόν φανερώνουν την υπεροχή του σοσιαλισμού που οικοδομούνταν για 70 χρόνια. Οι Ρώσοι λοιπόν θυμούνται. Κι αυτές οι μνήμες δεν σβήνονται, όσο βρώμικο μελάνι, όσο αντικομμουνιστικό δηλητήριο κι αν χύσει ο καπιταλισμός. Γιατί οι κατακτήσεις παραμένουν ζωντανές στη λαϊκή συνείδηση, αποτελώντας ακόμα και σήμερα, σχεδόν 30 χρόνια μετά τις ανατροπές, «φάρο» για τους εργάτες όλου του κόσμου.

Παραβάν

Με το τυράκι της «ελεύθερης πρόσβασης» σε κάποια Τμήματα ΑΕΙ μόνο με τον βαθμό του απολυτηρίου, επιχειρεί η κυβέρνηση να φτιάξει τη φάκα του «νέου Λυκείου» και του συστήματος πρόσβασης. Αυτό που δεν λέει όμως είναι ότι η «ελεύθερη» πρόσβαση θα είναι στα Τμήματα της πιο χαμηλής ζήτησης, στα Τμήματα όπου και σήμερα δηλαδή μπορεί να περάσει κανείς έχοντας πολύ χαμηλούς βαθμούς. Δυνατότητα πρόσβασης δε σε αυτά τα Τμήματα θα έχουν οι μαθητές παίζοντας... Λόττο, δηλαδή δηλώνοντας δέκα Τμήματα στο τέλος της Β' Λυκείου και αν μέσα σε αυτά πετύχουν Τμήμα χαμηλής ζήτησης, τότε θα έχουν την επιλογή της πρόσβασης με το απολυτήριο. Επίσης, δεν λέει ότι η πρόσβαση με το απολυτήριο προϋποθέτει εξετάσεις πανελλαδικού τύπου, γιατί με το σχέδιο της κυβέρνησης η Γ' Λυκείου χάνει τον όποιο μορφωτικό της ρόλο και μετατρέπεται σε φροντιστήριο - εξεταστικό κέντρο. Με άλλα λόγια, πίσω από το παραβάν της «ελεύθερης πρόσβασης», η κυβέρνηση πάει να κρύψει το πιο ταξικό, σκληρό και ανταγωνιστικό σχολείο που φτιάχνει.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1824 Πεθαίνει ο Βρετανός γιατρός Τζέιμς Πάρκινσον, από τον οποίο έλαβε το όνομά της η γνωστή νόσος των νεύρων.

1878 Γεννιέται ο Ιωσήφ Στάλιν (Ιωσήφ Βησαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι), ΓΓ της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος (μπολσεβίκων) και ηγέτης της Σοβιετικής Ενωσης. Το όνομα και η δράση του Ι. Β. Στάλιν συνδέθηκαν τόσο με τις επιτυχίες των οικοδόμων του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ, όσο και με την εγκαθίδρυση της εργατικής εξουσίας σε μια σειρά από χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και της Ασίας. Ταυτόχρονα, το όνομα του Στάλιν συνδέεται με την καθοριστική συμβολή της Σοβιετικής Ενωσης στη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ηταν περίοδος που ο ιμπεριαλισμός δέχτηκε μια μεγάλη ήττα, αφού σε ένα μέρος του πλανήτη, αρκετά σημαντικό από πολλές πλευρές, οι λαοί οικοδομούσαν το δικό τους μέλλον, τη νέα κοινωνία, καταργώντας την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και παίρνοντας την τύχη τους στα χέρια τους. Ολα αυτά αποτέλεσαν βασικό λόγο που ως ηγέτης του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος συκοφαντήθηκε όσο κανείς άλλος, τόσο από τον ταξικό αντίπαλο όσο και από τις δυνάμεις του οπορτουνισμού.

1917 Γεννιέται ο Γερμανός συγγραφέας Χάινριχ Μπελ (βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, 1972).

1924 Δημοσιεύονται στον «Ριζοσπάστη» οι οδηγίες της ΚΕ του ΚΚΕ για την αναδιοργάνωση του Κόμματος με βάση τους πυρήνες («μπολσεβικοποίηση»).

1940 Γεννιέται ο Αμερικανός κιθαρίστας και συνθέτης Φρανκ Ζάπα.

1941 Οι Γιουγκοσλάβοι κομμουνιστές παρτιζάνοι συγκροτούν την πρώτη τακτική στρατιωτική μονάδα, την «Προλεταριακή Ταξιαρχία».

1944 Οι βρετανικές δυνάμεις προωθούν συστηματικά τις θέσεις τους στην Αθήνα και τον Πειραιά. Την ίδια μέρα πραγματοποιείται σε βάρος του ΚΚΕ και του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ μία από τις μεγαλύτερες προβοκάτσιες της περιόδου. Εκτελέστηκε από μέλη της πολιτοφυλακής Γαλατσίου - Πατησίων η πρωταγωνίστρια του Εθνικού Θεάτρου Ελένη Παπαδάκη, την οποία τότε φιλοξενούσε ο ηθοποιός και στέλεχος του ΕΑΜ Καλλιτεχνών Δημήτρης Μυράτ. Αμέσως ο Καπετάνιος του Α' ΣΣ του ΕΛΑΣ Σπ. Κωτσάκης έδωσε εντολή στον ΕΛΑΣίτη λοχαγό και διαμερισματάρχη Νίκο Ανδρικίδη για τη σύλληψη των υπευθύνων, οι οποίοι παραδέχτηκαν ενώπιον ανταρτοδικείου πως ενήργησαν κατ' εντολή των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών. Οι υπαίτιοι της δολοφονίας καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν δημόσια στην πλατεία Κολιάτσου.

1951 Ψηφίζεται από τη Βουλή το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας.

1963 Ξεσπά στην Κύπρο η κρίση που υποβόσκει από τις 30 Νοέμβρη, όταν ο Μακάριος διαβιβάζει στον αντιπρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Φαζίλ Κιουτσούκ, μνημόνιο με 13 σημεία, για την αναθεώρηση του συνταγματικού καθεστώτος. Ο Κιουτσούκ απαντά αρνητικά. Τα ξημερώματα της 21ης Δεκέμβρη του 1963 αρχίζουν επεισόδια στη Λευκωσία μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, τα οποία κορυφώνονται με εκατέρωθεν νεκρούς τη μέρα των Χριστουγέννων. Οι Τουρκοκύπριοι δημιουργούν «γραμμή άμυνας» γύρω από την παλιά πόλη και προσβάλλουν ελληνοκυπριακά βόρεια προάστια. Οι Ελληνοκύπριοι αντιπαρατίθενται ένοπλα με τους Τουρκοκύπριους, ενώ άλλοι, υπό τον (κατοπινό πραξικοπηματία) Ν. Σαμψών, επιτίθενται στην Ομορφίτσα. Κατά τις συγκρούσεις, διαπράττονται αγριότητες και από τις δύο πλευρές. Τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, τουρκικά πολεμικά σκάφη εμφανίζονται προ της Κύπρου και βρετανικά τεθωρακισμένα παρεμβαίνουν μεταξύ των αντιμαχόμενων στη Λευκωσία. Η απειλή τουρκικής εισβολής αίρεται, έπειτα από παρέμβαση των ΗΠΑ, της Σοβιετικής Ενωσης και της Μεγάλης Βρετανίας. Στις 29 Δεκέμβρη υπογράφεται συμφωνία κατάπαυσης των εχθροπραξιών και η Λευκωσία χωρίζεται σε ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή από την «πράσινη γραμμή».

1968 Οι ΗΠΑ πραγματοποιούν την πρώτη επανδρωμένη αποστολή σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη («Απόλλο 8»).
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org