Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Δεκέμβρη 2018 - αριθ. φύλλου: 13150

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ
Τιμώρησαν τον ναύτη που διαμαρτυρήθηκε για τη συμμετοχή του πλοίου του σε ΝΑΤΟικές αποστολές!

ΚΝΕ: «Λόγια του αέρα» οι διακηρύξεις της κυβέρνησης για τα δικαιώματα των νέων στρατευμένων


ΣΕΛ.  5
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
«Σηκώνει τα μανίκια» για επιτάχυνση του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού

Εντονη δραστηριότητα σε Μέση Ανατολή και Βαλκάνια, μια βδομάδα μετά τον «Στρατηγικό Διάλογο» στις ΗΠΑ


ΣΕΛ.  4

Εργαλείο στήριξης του κεφαλαίου σε βάρος των αναγκών χιλιάδων ανέργων

Το ματωμένο πλεόνασμα, που παρουσιάζει η διοίκηση, προέρχεται από τις εισφορές των εργαζομένων και από τη μόνιμη συμπίεση των κονδυλίων για την ανακούφιση των ανέργων

  • Ο προϋπολογισμός που ψήφισε η πλειοψηφία, επιβεβαιώνει την απαρέγκλιτη συνέχιση των αντεργατικών μνημονιακών μέτρων.
  • Το ποσό για επιδόματα ανεργίας και βοηθήματα είναι μόλις 997 εκατ. ευρώ, το 32% του συνόλου των εσόδων του Οργανισμού για το 2019. Σε σχέση με το 2018, είναι μειωμένο κατά 63 εκατ. ευρώ και σχεδόν μισό απ' ό,τι το 2012!
  • Μόλις ένας στους δέκα ανέργους συνεχίζει να παίρνει το επίδομα ανεργίας των 360 ευρώ το μήνα.
  • Τα «προγράμματα απασχόλησης», δηλαδή η ενίσχυση των επιχειρήσεων μέσω ΟΑΕΔ, απορροφούν τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ, ποσό υπερτριπλάσιο από τα έσοδα του συγκεκριμένου κλάδου.
  • Σκάνδαλο οι εισφορές των εργαζομένων για τον πρώην Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), που προϋπολογίζονται στα 285,6 εκατ. ευρώ, όταν το «έργο» που θα προσφέρει είναι μόλις 7 εκατ. ευρώ!

ΣΕΛ.  7

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Με το ίδιο ζύγι

Η περιβόητη «κοινωνική πολιτική» του ΣΥΡΙΖΑ, που διαφημίστηκε και με το παραπάνω όλη την περασμένη βδομάδα, στο πλαίσιο της κακοστημένης κυβερνητικής παράστασης για τον «πρώτο μεταμνημονιακό» προϋπολογισμό, όχι μόνο «αποθεώνει» τη λογική του Χότζα - «δέκα σου παίρνω, ένα σου δίνω» - αλλά πάει κι ένα βήμα παραπέρα.

Εχει ως βασικό στόχο να εξοικειώσει το λαό με τις μειωμένες απαιτήσεις, τον καλεί να λέει κι «ευχαριστώ» γιατί τα πράγματα «θα μπορούσαν να είναι και χειρότερα», να βάλει ως μέτρο όχι τις δικές του σύγχρονες ανάγκες και την ανάκτηση όλων όσα έχασε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά τις «αντοχές» και τις «ανάγκες» της καπιταλιστικής οικονομίας, το στόχο της ανάκαμψης, που για τον ίδιο σημαίνουν θρυμματισμένα δικαιώματα, «πασπαλισμένα» με μερικά εφάπαξ ψίχουλα, τάχα ως αντίβαρο.

Στο άθλιο αυτό παιχνίδι, η κυβέρνηση έχει για σύμμαχο τη ΝΔ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, που οι προτάσεις τους για τη διαχείριση, ανακύκλωση και ενσωμάτωση της φτώχειας μοιάζουν «σαν δυο σταγόνες νερό», ενώ ενισχύουν τη λογική των μειωμένων απαιτήσεων, βαφτίζοντας «ακατάσχετη παροχολογία» τα κυβερνητικά ψίχουλα!

Ολα αυτά αποτυπώνονται «χαρτί και καλαμάρι» στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2019, όπου μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται επιπλέον μέτρα ύψους 7 δισ. ευρώ σε βάρος του λαού και «αντίμετρα» ύψους 1 δισ. - που κι αυτά σε μεγάλο βαθμό αφορούν παρεμβάσεις υπέρ του κεφαλαίου. Οπως για παράδειγμα η επιδότηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για νέους εργαζόμενους, που με θράσος «σερβίρεται» από την κυβέρνηση ως ...φιλεργατικό μέτρο!

Ετσι, μπορεί η κυβέρνηση να παρουσιάζει τον προϋπολογισμό ως «τον πρώτο που δίνει αντί να παίρνει», στην πραγματικότητα όμως προσθέτει 1 δισ. ευρώ νέους φόρους και μειώνει κατά 5% τη φορολογία για τα κέρδη των επιχειρήσεων, κόβει άλλα 275 εκατ. από τις συντάξεις που τάχα «σώζει» και κοντά 1 δισ. από τα ασφαλιστικά ταμεία, πετσοκόβει παραπέρα την κρατική χρηματοδότηση στα νοσοκομεία, στους δήμους, στο επίδομα ανεργίας.

Και παράλληλα «εξοικονομεί» 1,7 δισ. ευρώ για το κεφάλαιο, με τη μη επέκταση των «σχολικών γευμάτων», την κατάργηση της δαπάνης για νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τη μείωση της δαπάνης για την επιδότηση ενοικίου, τη μη εφαρμογή της μηδενικής συμμετοχής στα φάρμακα. Αυτή είναι η «κοινωνική πολιτική» του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν μπορεί να κρυφτεί με πυροτεχνήματα.

Κοντά σε όλα αυτά, που τα γνωρίζει καλά ο λαός, έρχονται να «κουμπώσουν» οι προτάσεις της ΝΔ. Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «μισοεφαρμόζει» το «επίδομα αλληλεγγύης», που η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ θεσμοθέτησε, ως ένα επίδομα - ομπρέλα της «κοινωνικής» της πολιτικής για τους πιο εξαθλιωμένους από τα λαϊκά στρώματα. Αυτό το επίδομα δεσμεύεται να το αυξήσει έως το 0,5% του ΑΕΠ αν ξαναγίνει κυβέρνηση, ανταγωνιζόμενη τον ΣΥΡΙΖΑ στη διαχείριση της φτώχειας.

Διακηρύττει επίσης γενικόλογα ότι θα αυξήσει τα επιδόματα ανεργίας, που σήμερα παίρνει μόλις ένας στους δέκα (!), χωρίς να λέει τίποτα περισσότερο, ενώ παρουσιάζει ως μέτρο «αντιστροφής» του δημογραφικού ένα ελάχιστο εφάπαξ επίδομα για κάθε νέο παιδί και στη θέση των δικαιωμάτων βάζει τις «ευκαιρίες».

Και εδώ, όπως παντού, οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, όσο και να ψάξουν δεν πρόκειται να βρουν διαφορές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και των υπόλοιπων κομμάτων που υπηρετούν την καπιταλιστική κερδοφορία. Τη διαφορά μπορεί να την κάνουν οι ίδιοι, με τη συμμαχία και τον αγώνα τους για την ανάκτηση απωλειών και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους, με μπροστάρη στην πάλη τους το ΚΚΕ.


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1918 - 1949
«Μελετάμε την Ιστορία μας - Συνεχίζουμε πιο δυνατοί στην πάλη για το σοσιαλισμό»!

Στην εκδήλωση της ΚΕ που έγινε χτες στην κατάμεστη Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ, παρέμβαση έκανε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και μίλησαν η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ και του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.


ΣΕΛ.  11   -   14


ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Οχι άλλη κοροϊδία με τους διορισμούς στα σχολεία

ΣΕΛ.  21
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Εκδηλώσεις παρουσίασης των υποψηφίων που στηρίζει το ΚΚΕ

ΣΕΛ.  6
Μαζική εξόρμηση στη «Χαλυβουργική» με την ανακοίνωση του ΚΚΕ

ΣΕΛ.  15


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org