Δευτέρα 23 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Δημοσκοπήσεις ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στην Ισπανία, στις 10 Νοέμβρη, εμφανίζουν πρώτο το Σοσιαλιστικό Κόμμα με επιπλέον 11 έδρες να φτάνει τις 132 στο 350μελές κοινοβούλιο, με 30,3% (στις εκλογές του φετινού Απρίλη 123 έδρες), μακριά και πάλι από την αυτοδυναμία των 176. Το Λαϊκό Κόμμα παίρνει 23,5% και 94 έδρες (επιπλέον 28 έδρες), ενώ το σοσιαλδημοκρατικό συνονθύλευμα Unidas Podemos παίρνει 38 έδρες (-6), το νεοφιλελεύθερο Ciudadanos 34 έδρες (-23) και το ακροδεξιό Vox 18 έδρες (-6). Αλλα κόμματα από τις επαρχίες κυρίως συγκεντρώνουν 38 έδρες (-4).

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Σταματά τη διάθεση νικοτίνης για ηλεκτρονικά τσιγάρα η αλυσίδα καταστημάτων «Walmart» στις ΗΠΑ, καθώς θεωρούνται πως ωθούν τους νέους στο άτμισμα με κίνδυνο να εθιστούν στην ουσία αυτή. Στις 11 Σεπτέμβρη η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε ότι ανάλογο μέτρο θα υιοθετηθεί τους επόμενους μήνες σε ομοσπονδιακό επίπεδο, καθώς τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θεωρούνται βασική αιτία για πρόσφατη επιδημία πνευμονικής ασθένειας στις ΗΠΑ που έχει προσβάλει εκατοντάδες άτομα προκαλώντας και το θάνατο τουλάχιστον επτά από την αρχή του χρόνου.

ΤΙΡΑΝΑ.-- Τον τραυματισμό περίπου 110 ανθρώπων και ζημιές σε εκατοντάδες κτίρια στην Αλβανία προκάλεσε το Σάββατο σεισμός μεγέθους 5,8 Ρίχτερ με επίκεντρο θαλάσσιο χώρο στην Αδριατική Θάλασσα, 34 χιλιόμετρα δυτικά των Τιράνων. Το εστιακό του βάθος υπολογίζεται στα 10 χλμ. και προκάλεσε στη συνέχεια εκατοντάδες μετασεισμούς.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Ρεπορτάζ για αύξηση του αριθμού των Αμερικανών στρατιωτικών εκπαιδευτών στη Σομαλία, στο πλαίσιο εκπαίδευσης του σομαλικού στρατού κατά των τζιχαντιστών της Αλ Σαμπάμπ, μετέδωσε χτες το αραβικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, δίχως να προσδιορίζει τον αριθμό των Αμερικανών στο Κέρας της Αφρικής.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Το «Ισλαμικό Κράτος» ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση σε λεωφορείο που σημειώθηκε στην Καρμπάλα, την ιερή πόλη των Σιιτών, την Παρασκευή, με αποτέλεσμα το θάνατο 12 ατόμων.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Σεισμός 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην ανατολική επαρχία της Ινδονησίας Μαλούκου, 165 χλμ. βορειοδυτικά της επαρχίας Μαλούκου Τενγκάρα Μπαράτ, και με εστιακό βάθος 11 χλμ. Δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 16 τραυματίστηκαν, όταν ένα φορτηγό έπεσε πάνω στο πλήθος, σε μια αγορά της πόλης Χουασί, στη νότια κινεζική επαρχία Χουνάν. Ο οδηγός συνελήφθη και ξεκίνησε έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Ενας άνδρας έριξε σκόπιμα το αυτοκίνητό του χτες το βράδυ στην είσοδο του Μεγάλου Τεμένους του Κολμάρ, στην ανατολική Γαλλία, για άγνωστους μέχρι και χτες λόγους. Ο δράστης συνελήφθη επί τόπου, ενώ εκτός από τον ίδιο δεν υπήρξε άλλος τραυματίας.

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ.-- Συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, με την αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων ξανά για να «αντιμετωπίσει» όσους συμμετείχαν.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Εκτεθειμένοι σε ξένες χώρες όπου παραθερίζουν κινδυνεύουν να μείνουν περίπου 600.000 πελάτες του αρχαιότερου ταξιδιωτικού γραφείου της Βρετανίας και του κόσμου «Thomas Cook», καθώς η εταιρεία αναζητά χρηματοδότες για να αποφύγει την κατάρρευση, παρά την πρόσφατη συνεργασία με κινεζική τουριστική εταιρεία. Η στάση της βρετανικής κυβέρνησης σε αίτημα για δάνειο 200 εκατ. λιρών παραμένει άγνωστη. Η «Thomas Cook» απασχολεί 22.000 εργαζομένους σε όλο τον κόσμο και από αυτούς οι 9.000 ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ