Δευτέρα 23 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ανησυχία τμημάτων του κεφαλαίου για το Brexit

Την εκτίμηση ότι «υπάρχει ακόμα η πιθανότητα να φτάσουμε σε συμφωνία με τη Βρετανία» εξέφρασε ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε χτες στην ισπανική εφημερίδα «El Pais». Χαρακτήρισε «εποικοδομητική και εν μέρει θετική» τη συνάντησή του την περασμένη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ενώ αναφέρθηκε στην αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση - που έχει προγραμματιστεί για τις 31 Οκτώβρη - ως «μια τραγική στιγμή για την Ευρώπη» και «αντίθετη προς την αίσθηση της Ιστορίας και του πνεύματος του Ουίνστον Τσώρτσιλ, ο οποίος στην εποχή του συνηγορούσε υπέρ των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης».

Συνεχίζοντας ξεκαθάρισε ότι δεν συμμερίζεται «την ιδέα εκείνων που πιστεύουν ότι ο Τζόνσον παίζει μαζί μας και με τον ίδιο» και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι προσπαθεί να βρει μια συμφωνία αποδεκτή τόσο για το βρετανικό Κοινοβούλιο όσο και για το Ευρωκοινοβούλιο». Διατύπωσε επίσης «μεταμέλεια» για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «αποφάσισε να μην παρέμβει» το 2016, όταν η Βρετανία οργάνωσε το δημοψήφισμα για την παραμονή της στην ΕΕ και σχεδόν το 52% των ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ της εξόδου, κάνοντας λόγο για «εκστρατεία ψεμάτων και fake news» πριν από το επίμαχο δημοψήφισμα.

Από την πλευρά του το σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό Κόμμα του Τζέρεμι Κόρμπιν πραγματοποιεί από χτες πανεθνική συνδιάσκεψη, με τον ηγέτη του να προτείνει μια νέα συμφωνία με την ΕΕ για το Βrexit, που θα μπορούσε υποτίθεται να πετύχει σε τρεις μήνες αν γινόταν πρωθυπουργός. Η συμφωνία αυτή, συμπλήρωσε ο Κόρμπιν, θα έμπαινε ξανά στην κρίση των Βρετανών, με νέο δημοψήφισμα, στο οποίο όμως απέφυγε να πάρει θέση. Η όλη στάση των Εργατικών δείχνει την αντιπαράθεση που υπάρχει μέσα σε τμήματα της αστικής τάξης της Βρετανίας σε σχέση με τους όρους συμμετοχής ή συνεργασίας με την ΕΕ, αντιπαράθεση που καταφέρνει να χειρωγωγεί και λαϊκές δυνάμεις.

Πάντως, σε δημοσκόπηση της εταιρείας «Opinium» που διενεργήθηκε για την εφημερίδα «Observer», σε ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα του Τζόνσον συγκεντρώνει το 37% των ψήφων και οι Εργατικοί το 22%.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ