Δευτέρα 23 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
«GENERAL MOTORS»
Συνεχίζεται η απεργία

Απεργοί συγκεντρωμένοι έξω από το εργοστάσιο στην πόλη Φλιντ, στο Μίσιγκαν

Detroit Free Press

Απεργοί συγκεντρωμένοι έξω από το εργοστάσιο στην πόλη Φλιντ, στο Μίσιγκαν
Οι εργαζόμενοι στην αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία «General Motors» (GM) συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν στις 16 του Σεπτέμβρη, διεκδικώντας δουλειά με αξιοπρέπεια και δικαιώματα, αντιδρώντας σε νέα αντεργατικά σχέδια που η εργοδοσία δρομολογεί, επιδιώκοντας να αναβαθμίσει τη θέση της στην παγκόσμια «πίτα» του κλάδου, σε μια περίοδο μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση.

Οι εργαζόμενοι ζητούν αυξήσεις στους μισθούς, διεύρυνση των ασφαλιστικών και εργασιακών τους δικαιωμάτων κ.τ.λ., προσλήψεις προσωπικού που είναι όμηροι συμβάσεων (με ημερομηνία λήξης δηλαδή), ανεπαρκή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.τ.λ.

Οι κινητοποιήσεις γίνονται σε πολλές περιοχές, από το Μίσιγκαν και το Οχάιο μέχρι το Κάνσας και το Κεντάκι. Στο πλευρό των εργαζομένων βρίσκονται και οι οικογένειές τους, που συμμετέχουν και σε συγκεντρώσεις, πορείες κ.τ.λ. Επίσης, την αλληλεγγύη τους εκφράζουν και άλλα τμήματα του πληθυσμού, σε διάφορες περιοχές και με διάφορους τρόπους.

Ο όμιλος απασχολεί περίπου 49.000 εργάτες οι οποίοι παρά την τεράστια κερδοφορία του είναι αντιμέτωποι με διαρκή επίθεση, που άλλωστε αποτελεί προϋπόθεση για τις επιδόσεις της GM. Εμπόδια στον αγώνα των εργαζομένων προσπαθούν να βάλουν μια σειρά συνδικαλιστικές και πολιτικές δυνάμεις, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στηρίζουν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, καλλιεργώντας αυταπάτες ότι αφεντικά και εργάτες μοιράζονται κοινά συμφέροντα. Σε αυτό το πλαίσιο, πρωτοκλασάτα στελέχη των Δημοκρατικών δηλώνουν συμπαράσταση στους απεργούς, όταν και το δικό τους κόμμα πρωταγωνιστεί εδώ και χρόνια στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της πολιτικής που θέλει τους εργάτες και τα δικαιώματά τους «κόστος».

Από τη μεριά τους, απεργοί δηλώνουν προετοιμασμένοι για μακρύ απεργιακό αγώνα και επισημαίνουν ότι «αν κερδίσουμε εμείς, θα είναι κέρδος για όλους τους εργαζόμενους. Μια καλή συμφωνία (σ.σ. για τη σύμβαση) για μας θα βοηθήσει και τους εργαζόμενους σε άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες, αλλά και τους εργαζόμενους άλλων κλάδων, στα εστιατόρια, στην εκπαίδευση κ.τ.λ.».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ