Δευτέρα 23 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Συνεχίζονται τα παζάρια για τη διέλευση ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΚΙΕΒΟ - ΜΟΣΧΑ.--

«Εποικοδομητικές» και προς τη «σωστή κατεύθυνση» χαρακτήρισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας, Μάρος Σέφκοβιτς, τις διαπραγματεύσεις ΕΕ - Ρωσίας - Ουκρανίας για το ρωσικό φυσικό αέριο που διοχετεύεται στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας. «Υπήρξε σύγκλιση θέσεων στα περισσότερα από τα θέματα που συζητήσαμε», δήλωσε την Πέμπτη το βράδυ ο επίτροπος από τις Βρυξέλλες, όπου διεξάχθηκε ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων.

Εν μέσω συνολικότερων παζαριών (μεταξύ διαφόρων ιμπεριαλιστικών κέντρων) για τη «διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία», ΕΕ, Ρωσία και Ουκρανία βρίσκονται σε συνομιλίες για μια νέα συμφωνία για τις ροές του φυσικού αερίου καθώς η τρέχουσα σύμβαση λήγει το Γενάρη του 2020. Στις συνομιλίες συμμετείχαν εκτός από αξιωματούχους της ΕΕ ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας και ο Ουκρανός ομόλογός του, καθώς και οι επικεφαλής των μεγαλύτερων επιχειρηματικών ομίλων φυσικού αερίου των δύο χωρών.

Συμφωνήθηκε να επαναληφθούν οι συνομιλίες σε πολιτικό επίπεδο έως τα τέλη Οκτώβρη, με την προσδοκία τότε «να σημειωθεί μεγαλύτερη πρόοδος στα θέματα που τέθηκαν». Να σημειωθεί ότι η Ρωσία «ποντάρει» και στους δύο νέους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη, οι οποίοι παρακάμπτουν την Ουκρανία. Ο «Nord Stream 2», που θα καταλήγει στη Βόρεια Γερμανία, αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους, ενώ την περασμένη βδομάδα ανακοινώθηκε η κατασκευή του «Balkan Stream» (προέκταση του «Turkish Stream») μέσω Βουλγαρίας. Η Γερμανία και άλλα κράτη της ΕΕ επιμένουν να διατηρηθεί η Ουκρανία ως χώρα διέλευσης ρωσικού φυσικού αερίου, ως μέρος και των ευρύτερων παζαριών και πιέσεων απέναντι στη Ρωσία για το θέμα της Ανατολικής Ουκρανίας.

  • Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, φέρεται να άσκησε έντονες πιέσεις στον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία στις 25 Ιούλη, με σκοπό να διατάξει έρευνες σχετικά με τον γιο του πολιτικού του αντιπάλου Τζο Μπάιντεν, Χάντερ, ο οποίος από το 2014 συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο της ουκρανικής εταιρείας φυσικού αερίου, «Burisma Holdings». Τα σχετικά δημοσιεύματα βασίζονται σε ανώνυμο πληροφοριοδότη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και μάλιστα συνδέουν τις «πιέσεις Τραμπ» με την ανακοίνωση για αναστολή της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, ύψους 250 εκατ. δολαρίων. Για την εν λόγω ουκρανική εταιρεία υπήρχαν αναφορές για «σκάνδαλα διαφθοράς», χωρίς να διευκρινίζεται αν εμπλεκόταν προσωπικά ο Χ. Μπάιντεν. «Ο Τραμπ χρησιμοποιεί κάθε επίπεδο της προεδρίας του για να με βλάψει (...) ακόμη και όταν συνομιλεί με τον Πρόεδρο μιας ξένης χώρας», ισχυρίστηκε ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος διεκδικεί το χρίσμα των Δημοκρατικών για να θέσει υποψηφιότητα για την εκλογή του ως Προέδρου των ΗΠΑ. Θυμίζουμε ότι την ερχόμενη βδομάδα ο Ντ. Τραμπ θα συναντηθεί με τον Βολ. Ζελένσκι στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ