Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
45ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
Μια «κόκκινη γωνιά» που τράβηξε την προσοχή

Μια «κόκκινη γωνιά» με θέμα την πρωτοπόρα αντίληψη του ΚΚΕ για την απελευθέρωση της γυναίκας από κάθε κοινωνική καταπίεση και εκμετάλλευση έχει στήσει στο χώρο του Φεστιβάλ η Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ για τις νέες γυναίκες και τα νέα ζευγάρια.

Η Επιτροπή άντλησε την έμπνευσή της μέσα από τις σελίδες της ιστορίας της σοσιαλιστικής οικοδόμησης και δημιούργησε έναν χώρο που τραβά τα βλέμματα και προκαλεί το ενδιαφέρον των επισκεπτών: Κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στη Ρωσία, οι «κόκκινες γωνιές» σε παραγωγικές μονάδες, κυβερνητικά και άλλα κτίρια, ήταν ένα από τα πολλά μέσα που αξιοποίησε το Κόμμα των μπολσεβίκων για την προπαγάνδα, τη διαφώτιση, την άνοδο του πολιτικού και μορφωτικού επιπέδου των εργαζομένων και συνολικά του λαού. Η μορφή αυτή αξιοποιήθηκε ιδιαίτερα στην προσπάθεια του Κομμουνιστικού Κόμματος για εξειδικευμένη δουλειά στις γυναίκες. Ετσι, ο χώρος διαμορφώθηκε κατ' αναλογία εκείνων των «κόκκινων γωνιών», αναπαριστώντας το σκηνικό τους, όπως έχει αποτυπωθεί σε φωτογραφίες της εποχής: Με βιβλιοθήκη, γραφείο και επίπλωση που παραπέμπει σε χώρο μελέτης, με τα ταμπλό - «τοίχους» που την πλαισιώνουν να διαμορφώνουν την αίσθηση ενός δωματίου μιας διαφορετικής εποχής.

Σε αυτήν τη «γωνιά» η Επιτροπή υποδέχεται κάθε νέα και νέο που θέλει να γνωρίσει πλευρές της πρωτοπόρας θεωρίας και δράσης του διεθνούς επαναστατικού εργατικού κινήματος γύρω από το γυναικείο ζήτημα, να συζητήσει γύρω από την αντίληψη του ΚΚΕ για την ισοτιμία και χειραφέτηση της γυναίκας. Στα ράφια της δικής της βιβλιοθήκης έχουν πάρει τη θέση τους σχετικές εκδόσεις, θεωρητικά έργα για το γυναικείο ζήτημα αλλά και λογοτεχνικά κείμενα διαφορετικών ιστορικών περιόδων, που τροφοδοτούν τον προβληματισμό και τη συζήτηση γύρω από πλευρές του.

Μία ακόμα ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία της Επιτροπής είναι η έκδοση μπροσούρας με τίτλο «Η συμβολή του ΚΚΕ στην πάλη για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση της γυναίκας», που διατίθεται στο χώρο της «κόκκινης γωνιάς». Αποτελεί συλλογή κειμένων στα οποία αποτυπώνονται οι σύγχρονες επεξεργασίες του ΚΚΕ για την ισότιμη θέση της γυναίκας στην κοινωνική εργασία, στην οικογένεια, σε κάθε πλευρά της κοινωνικής ζωής, για τις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων, για τον κοινωνικό θεσμό της οικογένειας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ