Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
45ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
Με συγκινητικά αντικείμενα και ντοκουμέντα η έκθεση του Αρχείου του ΚΚΕ

Στο χώρο δίπλα στην Κεντρική Σκηνή βρίσκονται η έκθεση και το περίπτερο του Αρχείου του ΚΚΕ.

Τα βλέμματα τραβάει στο περίπτερο ένα τραπέζι - κρύπτη που εκτίθεται από το Αρχείο του ΚΚΕ, το οποίο χρησιμοποιήθηκε την περίοδο της παρανομίας. Το τραπέζι κατασκευάστηκε με οδηγίες του Αδάμ Μολυβδά, Γραμματέα της ΟΚΝΕ την περίοδο της γερμανικής κατοχής, από έναν μαραγκό που δούλευε στον Υμηττό. Αρχικά τοποθετήθηκε στο σπίτι του Βύρωνα όπου έμενε η οικογένεια και μετά το μπλόκο του Βύρωνα μετακινήθηκαν στην Κυψέλη και στα Πατήσια, όπου το τραπέζι - κρύπτη συνέχισε να χρησιμοποιείται μέχρι το θάνατό του, το Δεκέμβρη του '47.

Γύρω από το περίπτερο υπάρχουν τα ταμπλό της έκθεσης, όπου γίνεται μια φωτογραφική περιήγηση στο πλήγμα που δέχτηκε το Αρχείο του Κόμματος το 1994 από τη μεγάλη πλημμύρα στον Περισσό. Βλέπουμε εικόνες από την καταστροφή που υπέστη, τη διάσωσή του από τις λάσπες, την πρώτη φάση άμεσης επέμβασης και στεγνώματος, την αποκατάσταση του κτιρίου της ΚΕ του ΚΚΕ και στη συνέχεια τη δουλειά που έγινε στο εργαστήριο και στο αρχειοστάσιο. Τα επόμενα ταμπλό παρουσιάζουν εικόνες από τη διαδικασία ψηφιοποίησης - μηχανοργάνωσης του Αρχείου, που προχωρά, αλλά και από την αξιοποίηση και ανάδειξη του Αρχείου, με εικόνες μεταξύ άλλων από τα εγκαίνια και τη λειτουργία του Επιμορφωτικού Κέντρου - Αρχείο - Βιβλιοθήκη «Χαρίλαος Φλωράκης», αλλά και ένα μεγάλο ταμπλό με εκδόσεις της ΚΕ και Οργανώσεων του ΚΚΕ που έχουν αξιοποιήσει υλικό από το Αρχείο.

Για την καταστροφή και την τιτάνια προσπάθεια αποκατάστασης του Αρχείου του Κόμματος, προβάλλεται επίσης σχετικό βίντεο στο περίπτερο του Αρχείου.

Από τα πιο συγκινητικά σημεία της έκθεσης είναι τα ταμπλό που παρουσιάζουν προσφορές που έχουν γίνει προς το Αρχείο τα τελευταία χρόνια. Συγκλονιστικές φωτογραφίες και έγγραφα από την περίοδο της Κατοχής, από τις φυλακές και τις εξορίες, που προσέφεραν στο Αρχείο απόγονοι αγωνιστών και όχι μόνο, αλλά και αντικείμενα, όπως δυο βιολιά που κατασκευάστηκαν στις φυλακές Αβέρωφ και στην Ακροναυπλία, τα προσωπικά αντικείμενα του Γιώργη Ερυθριάδη (Πετρή) από το κελί του στο Ιτζεδίν, η βέρα ενός εξόριστου στον Αη Στράτη, σύριγγες και γάζες από το Υγειονομικό του ΔΣΕ και πολλά άλλα.

Στο χώρο του Αρχείου συγκεντρώνεται επίσης οικονομική ενίσχυση για την ανέγερση των μνημείων στη Γυάρο και στη Μακρόνησο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο «πόστο» τους οι παλαίμαχοι αγωνιστές(2023-09-23 00:00:00.0)
Μεγάλο το ενδιαφέρον για την Εκθεση ντοκουμέντων του ΚΚΕ(2008-11-21 00:00:00.0)
Ανοιξε η έκθεση ντοκουμέντων για τα 90χρονα του ΚΚΕ(2008-11-20 00:00:00.0)
Μοναδικοί θησαυροί από την 90χρονη ζωή και δράση του ΚΚΕ(2008-09-25 00:00:00.0)
Στην «καρδιά» του η προβολή της 90χρονης Ιστορίας του Κόμματος(2008-09-06 00:00:00.0)
Οπλα στα χέρια των κομμουνιστών και των εργαζομένων(2000-09-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ