Τετάρτη 28 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μαρτυρία αγώνων στον Αλμυρό

Στις 19 του Νοέμβρη στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλμυρού παρουσιάστηκε το βιβλίο του Αλμυριώτη αγωνιστή Θανάση Τσαμπίρα «Ο Αλμυρός στις φλόγες 1941 - 1949», το οποίο εκδόθηκε από το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Αλμυρού. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πλήθος αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον γραμματέα της ΚΟ Αλμυρού Θανάση Κοντοστάθη, ο δήμαρχος Αλμυρού Στέλιος Κοντογιωργάκης, δημοτικοί σύμβουλοι, επιστήμονες και προσωπικότητες της περιοχής.

Για το βιβλίο μίλησαν ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και λογοτέχνης Βασίλης Φιτσιλής, ο πρόεδρος του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ Αλμυρού Μιχάλης Χρυσόπουλος, ο πρώην δήμαρχος της πόλης Στέργιος Ματίκας και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου, Ηρακλής Παπαδόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι το βιβλίο αξίζει της μεγάλης ανταπόκρισης, ιδιαίτερα των κατοίκων του Αλμυρού και της ευρύτερης περιοχής.

Το -εικονογραφημένο με φωτογραφίες αγωνιστών- βιβλίο (335 σελ.) περιλαμβάνει πολλά στοιχεία από τους αγώνες στην επαρχία του Αλμυρού, καθώς ο συγγραφέας, εκτός από την προσωπική του μαρτυρία, κατέγραψε προσωπικές μαρτυρίες και άλλων επιζώντων αγωνιστών και αγωνιστριών σ' όλη την επαρχία Αλμυρού, αλλά και ερεύνησε τα αρχεία του τοπικού Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ και προσέφυγε και σε παλιότερες καταγραμμένες ή μη αναμνήσεις και αφηγήσεις. Το βιβλίο περιέχει βιβλιογραφία και αλφαβητικό ευρετήριο αρκετών εκατοντάδων ονομάτων.

Ο Θανάσης Τσαμπίρας γεννήθηκε το 1933 στον Αλμυρό, όπου και κατοικεί. Μικρό παιδί ορφάνεψε από τη μάνα του. Στη διάρκεια του Εμφυλίου σκότωσαν τον πατέρα του. Ο δεκατετράχρονος τότε Θ. Τσαμπίρας έγινε ανταρτόπουλο του ΔΣΕ, αντέχοντας τις δυσκολίες και κακουχίες αυτού του αγώνα. Κυνηγημένος κατέφυγε στη Σαουδική Αραβία όπου για πολλά χρόνια εργάστηκε σαν ηλεκτρολόγος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ