Τετάρτη 28 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
Μουσική
Του δίσκου τα γυρίσματα...

«Δε χρωστάω σε κανένα», τιτλοφορείται το τραγούδι - συνάντηση του Βασίλη Παπακωνσταντίνου με τους «Οναρ». Μια συνάντηση στο στούντιο του καταξιωμένου ερμηνευτή με το σύγχρονο ατμοσφαιρικό γκρουπ, όχι και τόσο αναπάντεχη, καθώς τα μέλη του συγκροτήματος από πιτσιρικάδες ήταν λάτρεις της μοναδικής φωνής του. Η ευχή τους να συναντηθούν κάποτε μουσικά έγινε πραγματικότητα, όταν ο Β. Παπακωνσταντίνου άκουσε τη μελωδία τους και μπήκε στο στούντιο μαζί τους. Αποτέλεσμα ήταν το τραγούδι «Δε χρωστάω σε κανένα», που γράφτηκε με τη μία, μέσα σε μια κεφάτη ατμόσφαιρα. Το συγκεκριμένο κομμάτι είναι ένα από τα τέσσερα που θα κυκλοφορήσουν σε CD σίνγκλ με τον παραπάνω τίτλο, στις 10 Δεκεμβρίου.

  • «Love and theft», τιτλοφορείται το νέο άλμπουμ του Bob Dylan (Sony), που περιλαμβάνει 12 τραγούδια, βασισμένα στη φόρμα των μπλουζ. Ενα σύγχρονο ακουστικά άλμπουμ, που όμως αντλεί από ένα πλούσιο παρελθόν, καθώς ο διάσημος καλλιτέχνης εξερευνά δοξασμένες παραδόσεις του αμερικάνικου τραγουδιού.
  • Η «Μυθωδία», το έργο του Βαγγέλη Παπαθανασίου, που παρουσιάστηκε σε παγκόσμια πρώτη τον περασμένο Ιούλιο στους Στύλους Ολυμπίου Διός, προκαλώντας τις γνωστές αντιδράσεις, κυκλοφόρησε σε CD. Συμμετέχουν η Kathleen Battle, η Jessye Norman, 120μελής χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η London Metropolitan Orchestra και σύνολο κρουστών.

  • Ανάμεσα στη σύγχρονη «σοβαρή» μουσική και στο «έντεχνο» τραγούδι κινείται ο συνθέτης Κωστής Κριτσωτάκης, που πρωτοεμφανίζεται στη δισκογραφία με έναν ενδιαφέροντα δίσκο, που τιτλοφορείται «Ελντοράδο». Το CD περιλαμβάνει τον ομώνυμο κύκλο τραγουδιών του σε ποίηση Καρυωτάκη, Πολυδούρη, Σεφέρη, Πόε και Μπωντλαίρ. Επίσης, τρία ανεξάρτητα τραγούδια σε ποίηση Καρυωτάκη, Σαπφούς και Αγαθής Δημητρούκα, καθώς και το μικρό μπαλέτο του «Ionic Dances», στο οποίο ακούγεται σε απαγγελία απόσπασμα από «Ιωνικόν» του Καβάφη. Τα τραγούδια ερμηνεύουν η σοπράνο Μάτα Κατσούλη, η Κατερίνα Παπαδοπούλου και ο Βασίλης Γισδάκης.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ