Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Τουρκία προειδοποιεί ότι θα «ανοίξει τις πύλες»

ΑΓΚΥΡΑ.--

Νέο γύρο παζαριών με την ΕΕ και όχι μόνο φαίνεται να διεκδικεί η Τουρκία, όπως δείχνουν και οι εξελίξεις στο Μεταναστευτικό, σε μια περίοδο που ζητήματα μένουν ανοιχτά σε πολλά μέτωπα και οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις βαθαίνουν ακόμα και μεταξύ «εταίρων».

Μιλώντας σε στελέχη του κόμματός του από την Τοπική Διοίκηση, ο Πρόεδρος της χώρας και του κυβερνώντος κόμματος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνέδεσε ξανά τις μεταναστευτικές ροές με την πορεία των σχεδιασμών για τη Συρία, συγκεκριμένα τα παζάρια (στα οποία πρωταγωνιστούν και οι ΗΠΑ) για τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» στο βορρά της χώρας. «Αν δεν γίνει η "ζώνη ασφαλείας" θα αναγκαστούμε να ανοίξουμε τις πύλες», ανέφερε, αναγνωρίζοντας ουσιαστικά ότι η τουρκική αστική τάξη και η κυβέρνηση συνδέονται πολύμορφα με τους μηχανισμούς εκμετάλλευσης εκατομμυρίων κατατρεγμένων που ξεσπιτώνονται από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Απευθυνόμενος στη Δύση και ειδικά στην ΕΕ σημείωσε: «Αν είναι να παράσχετε στήριξη κάντε το, ειδάλλως θα αναγκαστούμε να ανοίξουμε τις πύλες». Και αναρωτήθηκε προκλητικά: «Μόνο εμείς θα υπομείνουμε το βάρος αυτό;».

Επίσης, ισχυρίστηκε ότι «δεν λάβαμε την αναγκαία στήριξη από τον κόσμο και κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ενωση όσον αφορά την κατανομή του βάρους των προσφύγων που φιλοξενούμε». Επανέλαβε ότι «για να την λάβουμε, ίσως αναγκαστούμε να το κάνουμε (να ανοίξουμε τις πύλες)», εκφράζοντας την αποφασιστικότητα του τουρκικού κεφαλαίου να παζαρέψει με κάθε τρόπο. Ανέδειξε δε ότι το Μεταναστευτικό αποτελεί μοχλό επιτάχυνσης σκληρών διαπραγματεύσεων για τις ευρύτερες ισορροπίες σε Μέση Ανατολή (που θα επηρεάσουν εξελίξεις και στο Κουρδικό, τη θέση του Ιράν, της Ρωσίας κ.τ.λ.), προσθέτοντας: «Είμαστε αποφασισμένοι να ξεκινήσουμε εμπράκτως και με τον τρόπο που εμείς επιθυμούμε τη δημιουργία της ασφαλούς ζώνης στα ανατολικά του ποταμού Ευφράτη μέχρι την τελευταία βδομάδα του Σεπτέμβρη». Ανέφερε, τέλος, ότι «στόχος μας είναι να εγκαταστήσουμε τουλάχιστον 1 εκατομμύριο Σύρους αδελφούς μας στην ασφαλή ζώνη που θα δημιουργήσουμε στη συνοριακή γραμμή μήκους 450 χιλιομέτρων».

Εκφράζοντας την πρώτη αντίδραση της ΕΕ στις δηλώσεις Ερντογάν, η αρμόδια εκπρόσωπος της Κομισιόν, Νατάσα Μπερτό, είπε ότι «η ΕΕ έχει ήδη παράσχει βοήθεια ύψους 5,6 δισ. ευρώ στην Τουρκία για την υποστήριξη των προσφύγων και τα εναπομείναντα 400 εκατ. πρόκειται να δοθούν σύντομα». Η εκπρόσωπος της ΕΕ υπογράμμισε ότι «ΕΕ και Τουρκία συνεχίζουν να δεσμεύονται από τη συμφωνία για το Προσφυγικό», ενώ εξέφρασε την προσδοκία ότι υπάρχει «εμπιστοσύνη» ανάμεσα στις δύο πλευρές και η συνεργασία τους θα συνεχιστεί με «καλή πίστη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ