Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
Μέτρα για την υλοποίηση των αποφάσεων που ενισχύουν εγκλωβισμό και καταστολή

Το ΚΥΤ στη Μόρια

INTIME NEWS

Το ΚΥΤ στη Μόρια
Με τον αριθμό των εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου να αυξάνεται καθημερινά, η κυβέρνηση επιχειρεί να διαχειριστεί την ασφυκτική κατάσταση, με ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής και με διαχειριστικές παρεμβάσεις που δεν μπορούν να δώσουν απαντήσεις στο σύνολο των προβλημάτων. Χτες, έγινε σύσκεψη για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργου Κουμουτσάκου και των αρμόδιων υπουργείων στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κατά την οποία ορίστηκαν πρόσωπα - σύνδεσμοι που θα είναι σε καθημερινή επαφή, ενώ ανακοινώθηκε πως θα διαμορφωθεί κεντρικό σχέδιο (master plan), με πολιτικές και μέτρα που θα καλύπτουν όλες τις πτυχές της διαχείρισης του ζητήματος.

Την ίδια στιγμή, 24.133 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου. Αναλυτικότερα, 11.544 στη Λέσβο (9.448 στο ΚΥΤ της Μόριας που «χωρά» 3.000 άτομα), 3.213 στη Χίο (2.910 στο τοπικό ΚΥΤ με χωρητικότητα 1.014), 4.989 στη Σάμο (4.709 στο τοπικό ΚΥΤ που χωρά... 648 ανθρώπους), 1.427 στη Λέρο και 2.855 στην Κω (2.309 στο τοπικό ΚΥΤ που έχει χωρητικότητα 816 ατόμων). Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι την περίοδο Ιούνη - Αυγούστου 2019, η αύξηση ανήλθε σε 114% σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα πέρσι. Μόνο τον Αύγουστο του 2019, οι αφίξεις από στεριά και θάλασσα ανήλθαν σε 7.055.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, η προετοιμασία των απαραίτητων κινήσεων που θα αναληφθούν το επόμενο διάστημα, όπως η ενίσχυση των δομών στα νησιά με περισσότερους γιατρούς, η επικοινωνία με τις τοπικές κοινωνίες για την ενημέρωσή τους ως προς το Προσφυγικό, η στενότερη συνεργασία με τη Frontex, η ενίσχυση της προστασίας των συνόρων και οι κινήσεις που θα γίνουν σε διπλωματικό επίπεδο. Οπως δήλωσε ο Γ. Κουμουτσάκος, «διαπιστώθηκε ο πολυδιάστατος χαρακτήρας του θέματος», γι' αυτό η κυβέρνηση προχωρά «στη διαμόρφωση ενός κεντρικού σχεδίου», το οποίο θα παρουσιαστεί «σύντομα». Βέβαια, οι όποιες δράσεις, όπως έχει ανακοινωθεί, ενισχύουν την καταστολή εναντίον τους, τόσο με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την παροχή ασύλου, όσο και με ταχύτατες απελάσεις.

Αθλιες συνθήκες

Επιπλέον, περίπου 24.000 άντρες, γυναίκες και παιδιά, που αναζητούν προστασία στην Ευρώπη, είναι εγκλωβισμένοι σε τραγικές συνθήκες διαβίωσης στα ελληνικά νησιά, ενώ οι ελληνικές και οι ευρωπαϊκές αρχές τούς έχουν εγκαταλείψει σκόπιμα, καταγγέλλουν οργανώσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι τουλάχιστον 2.500 άνθρωποι που έχουν αναγνωριστεί επισήμως ως ευάλωτοι παραμένουν στη Λέσβο, παρόλο που δικαιούνται να μεταφερθούν σε κάποιο ασφαλές μέρος για εξειδικευμένη φροντίδα. Σε αυτόν τον αριθμό δεν υπολογίζονται και χιλιάδες πιθανότατα άλλοι, που δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμη ως ευάλωτοι, όπως υπογραμμίζουν.

Παράλληλα, σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι δήμαρχοι Λήμνου, δυτικής Λέσβου, Μυτιλήνης, Χίου, Οινουσσών, δυτικής Σάμου, ανατολικής Σάμου και Ικαρίας και στην οποία «καταγράφηκε η επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται καθημερινά», συγκάλεσε στη Μυτιλήνη ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί «το πρόβλημα της αλματώδους αύξησης των προσφυγικών ροών προς τα νησιά του Βορείου Αιγαίου», οι δήμαρχοι των νησιών που συμμετείχαν σε σύσκεψη (απουσίαζαν οι δήμαρχοι Αγίου Ευστρατίου και Φούρνων) κατέληξαν ανάμεσα σε άλλα στην απόρριψη της δημιουργίας οποιασδήποτε άλλης νέας δομής για μετανάστες στις νήσους της Περιφέρειας, στην άμεση μεταφορά των υφισταμένων δομών εκτός των αστικών ιστών και την οριστική διακοπή λειτουργίας των ΚΥΤ πόλεως Σάμου, Μόριας και ΒΙΑΛ.

Επίσης, δημοσιεύματα επαναφέρουν την υπόθεση των χρημάτων που είχαν προορισμό την καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών στα κέντρα φιλοξενίας και για τα οποία υπεύθυνο ήταν το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Σύμφωνα με αυτά, κάποιοι «φούσκωναν» τον αριθμό των ατόμων που υποτίθεται ότι σιτίζονταν. Για παράδειγμα, ενώ από στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ φαίνεται ότι το πλήθος των προσφύγων που είχαν δεχτεί βοήθεια δεν ξεπερνούσε τους 60 και η γενική εκτίμηση για τον αριθμό τους δεν ήταν πάνω από 120, η διακήρυξη σίτισης για τη δομή όπου φιλοξενούνταν έκανε λόγο για 450 άτομα. Οπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, από το 2017 και μετά, και για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενάμιση χρόνου, συστηματικά διακηρύσσονταν μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού κατά 50% - 100% από τον αριθμό των προσφύγων στο πλαίσιο απευθείας αναθέσεων σε εταιρείες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ