Σάββατο 17 Αυγούστου 2019 - Κυριακή 18 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ
Βάζει πλώρη για Περσικό με αίτημα των ΗΠΑ

«Καταρχήν θετικά» απάντησε η κυβέρνηση σε αίτημα των ΗΠΑ για συνδρομή στη συγκρότηση «πολυεθνικής ναυτικής δύναμης προς επιτήρηση του Περσικού». Η αμερικανική πλευρά φέρεται να ζήτησε συνδρομή με φρεγάτα ή κάποιο εναέριο μέσο για επιτήρηση της εκτεταμένης αυτής θαλάσσιας ζώνης, ιδίως στα Στενά του Ορμούζ.

Στις συνεννοήσεις που ακολούθησαν καταλήχθηκε ότι αεροσκάφος δεν μπορεί να αποσταλεί λόγω ένδειας τέτοιων εναέριων μέσων. Για δε τη φρεγάτα, προς το παρόν αποκλείστηκε αποστολή, λόγω αυξημένης ετοιμότητας στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις σε Αιγαίο και Ανατ. Μέσογειο, από την όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας.

Ωστόσο, όπως λέγεται, τονίστηκε στους Αμερικανούς πως η Ελλάδα τηρεί τις περιλάλητες συμβατικές της υποχρεώσεις, μετέχοντας σε «συμμαχικές» ασκήσεις που με αμερικανοΝΑΤΟικό καπέλο γίνονται στην περιοχή, π.χ. στη «Mighty Wave 19», που την προηγούμενη βδομάδα διοργανώθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό του Ισραήλ στη ΝΑ Μεσόγειο, με συμμετοχή της φρεγάτας «Αιγαίον», όπως και ομάδας της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών. Εκτός από Ελλάδα και Ισραήλ, συμμετείχαν επίσης προσωπικό και μέσα από ΗΠΑ και Γαλλία.

Φαίνεται να τονίστηκε ακόμα ότι η Ελλάδα μετέχει ήδη και σε τέτοιες «ειρηνευτικές» επιχειρήσεις, στην ευρύτερη περιοχή, σαν αυτή που θέλουν οι Αμερικανοί στον Περσικό. Π.χ. η φρεγάτα «Αιγαίον» είναι έτσι κι αλλιώς αποσπασμένη αυτήν την περίοδο στη ναυτική επιχείρηση «Unifil», που με καπέλο ΟΗΕ επιβάλλει την ευρωατλαντική «τάξη και ασφάλεια» στα ανοιχτά του Λιβάνου.

Με αυτά τα δεδομένα, η Αθήνα επιφυλάχτηκε για το μέλλον για διάθεση μέσων στους Αμερικανούς, ωστόσο δείχνοντας στην πράξη την ...καλή της προαίρεση έθεσε ήδη στη διάθεσή τους προσωπικό που υπηρετεί στην περιοχή, προκειμένου να συμμετάσχει στις ομάδες που «παρακολουθούν» την κατάσταση στα Στενά του Ορμούζ. Αρμόδιες πηγές μιλούν, καταρχάς, για τον Ελληνα ακόλουθο Αμυνας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Χώρα που δεσπόζει στο νότιο άκρο των Στενών, με άμεση εικόνα των κινήσεων του Ιράν και άλλων «παικτών» στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ