Σάββατο 10 Αυγούστου 2019 - Κυριακή 11 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΙΝΔΙΚΟΥ ΚΑΣΜΙΡ
Το Πακιστάν κατηγορεί την Ινδία για «προσάρτηση της περιοχής»

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

«Λάδι στη φωτιά» της πολύχρονης αντιπαράθεσης Ινδίας - Πακιστάν έριξε η απόφαση της ινδικής κυβέρνησης να αναστείλει την αυτονομία της πολιτείας Τζαμού - Κασμίρ, η οποία πλέον μετατράπηκε σε «περιοχή ομοσπονδιακά ελεγχόμενη». Σε διάγγελμά του, ο ινδουιστής πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, υποστήριξε ότι ήταν μια απόφαση απαραίτητη για να τερματιστούν δεκαετίες ολόκληρες τρομοκρατικής και αποσχιστικής δράσης και κατηγόρησε το Πακιστάν ότι χρησιμοποιούσε το προηγούμενο καθεστώς «ως όπλο για να υποκινεί τους κατοίκους της περιοχής ενάντια στην Ινδία». Εδώ και μέρες, η παρουσία ινδικών στρατευμάτων στο Κασμίρ ενισχύθηκε δραστικά, έχουν επιβληθεί σειρά περιορισμών στις επικοινωνίες, στις μεταφορές, στις δημόσιες συγκεντρώσεις κ.τ.λ., με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τη δράση συνδικαλιστικών και άλλων μαζικών οργανώσεων.

Από τη μεριά του Πακιστάν, ο μεταρρυθμιστής πρωθυπουργός, Ιμράν Καν, μετά από έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, κατηγόρησε την Ινδία για πολιτική «προσάρτησης του Κασμίρ» και εκτίμησε ότι «το θέμα του Κασμίρ θα γίνει τώρα "μεγάλο ζήτημα"», τονίζοντας ότι η κυβέρνησή του θα στηρίξει «την αντίσταση του λαού του Κασμίρ». Κατηγόρησε το Νέο Δελχί ότι ετοιμάζει μαζικές εκκαθαρίσεις μουσουλμάνων στη διαφιλονικούμενη περιοχή. Είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση θα επανεξετάσει όλες τις συμφωνίες που καθορίζουν τις διμερείς της σχέσεις με την Ινδία, όπως και ότι θα μεταφέρει το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ ανακοίνωσε ότι η φετινή 14η Αυγούστου (εθνική γιορτή ανεξαρτησίας για το Πακιστάν) θα γιορταστεί «σε αλληλεγγύη με τους γενναίους κατοίκους του Κασμίρ και το δίκαιο αγώνα για το δικαίωμά τους σε αυτοδιάθεση». Σημειωτέον, ήδη το Ισλαμαμπάντ ζήτησε από τον Ινδό πρέσβη να επιστρέψει στη χώρα του και ανακάλεσε τον δικό του πρέσβη στο Νέο Δελχί.

Η Κίνα εξέφρασε ανησυχία για τις εξελίξεις στο Κασμίρ, με την εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, Χούα Τσουνουίνγκ (αφού θύμισε ότι η χώρα της έχει κι αυτή εδαφικές διαφορές με την Ινδία για το Κασμίρ), να κατηγορεί την Ινδία ότι «συνεχίζει να υπονομεύει την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας αλλάζοντας μονομερώς» το νόμο (για το Κασμίρ) καλώντας τη να επιδείξει σύνεση «στα λόγια και στις πράξεις».

Στις ΗΠΑ, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτάγκους, δήλωσε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των συντακτών ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει αλλάξει τη στάση της στο θέμα του Κασμίρ, αλλά και ότι «αν είχε αλλάξει, δεν θα το ανακοίνωνα, έτσι», αναφέροντας ότι «εμείς καλέσαμε σε αυτοσυγκράτηση».

Η γεωγραφική ζώνη του Κασμίρ εκτείνεται συνολικά στις επικράτειες Ινδίας, Πακιστάν αλλά και Κίνας (που διαφιλονικούν μεταξύ τους για την περιοχή), ενώ καθόλου τυχαία βρέθηκε στο επίκεντρο δύο πολέμων ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ