Σάββατο 10 Αυγούστου 2019 - Κυριακή 11 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 10 Αυγούστου

1809 Ο Ισημερινός (Εκουαδόρ) κηρύσσει την ανεξαρτησία του από την Ισπανία.

1884 Γεννιέται ο Παναΐτ Ιστράτι (Παναγής Βαλσάμης το πραγματικό του όνομα), ο επονομαζόμενος και Γκόργκι των Βαλκανίων, ελληνικής καταγωγής Ρουμάνος συγγραφέας.

1913 Υπογράφεται στο Βουκουρέστι η Συνθήκη μεταξύ των νικητών του Β' Βαλκανικού Πολέμου (Σερβία, Ελλάδα, Ρουμανία) και της ηττημένης Βουλγαρίας. Λίγο αργότερα (στις 29 Σεπτέμβρη 1913), υπογράφτηκε και η βουλγαροτουρκική Συνθήκη.

1920 Στην πόλη των Σεβρών υπογράφεται η ομώνυμη Συνθήκη μεταξύ των κρατών - νικητών του Α' Παγκοσμίου ιμπεριαλιστικού Πολέμου και της σουλτανικής κυβέρνησης της Τουρκίας. Η Συνθήκη των Σεβρών είναι η τελευταία απ' τις Συνθήκες του συστήματος των Βερσαλιών μεταξύ των νικητών και των ηττημένων του πολέμου. Η Συνθήκη των Σεβρών χαιρετίστηκε ως εθνική νίκη και προσωπικός θρίαμβος του Βενιζέλου. Τελικά, η Μικρασιατική Καταστροφή έβαλε τέρμα στη Συνθήκη των Σεβρών, η οποία ουσιαστικά ποτέ δεν εφαρμόστηκε.

1944 Τμήματα του ΕΛΑΣ Πελοποννήσου δίνουν σκληρή μάχη με τους Γερμανούς στο Βουρλιά Λακωνίας.

1945 Πεθαίνει ο Αμερικανός φυσικός Ρόμπερτ Γκόνταρτ, δημιουργός του πρώτου πυραύλου με υγρά καύσιμα.

1947 Δημοσιεύονται οι καταστατικές διατάξεις του Γενικού Αρχηγείου του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

1966 Το αμερικανικό «Λούναρ Ορμπιτερ 1» εκτοξεύεται από το ακρωτήριο Κένεντι και γίνεται το πρώτο διαστημόπλοιο που μετέδωσε φωτογραφίες για τα πιθανά μέρη προσεδάφισης στη Σελήνη. Το «Λούναρ Ορμπιτερ 1» καταστράφηκε στις 29 του Οκτώβρη όταν προσέκρουσε στην απομακρυσμένη πλευρά του πλανήτη.

1970 Η χούντα ανακοινώνει την απόλυση 500 πολιτικών κρατουμένων. Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, τονίζει ότι η απόλυσή τους αποτελούσε επιτυχία της σκληρής πάλης του ελληνικού λαού και της διεθνούς αλληλεγγύης, καλώντας σε ένταση της πάλης για την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων.

Κυριακή 11 Αυγούστου

1716 Γεννιέται ο κληρικός Ευγένιος Βούλγαρης, από τους κύριους εκπροσώπους του νεοελληνικού Διαφωτισμού.

1935 Στον «Ριζοσπάστη» δημοσιεύεται ο απολογισμός της αντεργατικής δράσης της κυβέρνησης Τσαλδάρη - Κονδύλη μέσα σε δύο χρόνια. Ανάμεσα στα άλλα δημοσιεύονται όλα τα ονόματα των απεργών που δολοφονήθηκαν υπερασπιζόμενοι το ψωμί τους. Οι δολοφονημένοι ανέρχονταν συνολικά σε 23: Ηράκλειο 7, Καλαμάτα 7, Αθήνα 3, Αίγιο 2, Πειραιάς 1, Παγγαίο 1, Αλιβέρι 1, Παγώνδα 1.

1943 Με διαταγή του Γενικού Στρατηγείου ο ΕΛΑΣ μετατρέπεται σε τακτικό στρατό.

1946 Χιλιάδες λαού με τα συνθήματα «Συμφιλίωση», «Ανεξαρτησία», «Ελευθερία», πραγματοποιούν στο γήπεδο του Παναθηναϊκού μια κυριολεκτικά συγκλονιστική συγκέντρωση. Στους συγκεντρωθέντες απευθύνονται εκπρόσωποι του ΚΚΕ και του ΕΑΜ.

1950 Εκδίδεται η απόφαση του Στρατοδικείου για τους 61 κομμουνιστές του Δημοκρατικού Στρατού Αθήνας. Καταδικάστηκαν δύο φορές σε θάνατο οι Παντελής Κιουρτσής, Ηρακλής Μποζατζίδης, Βασίλης Παπαγιαννόπουλος, Τηλέμαχος Μεταξωτός, Ι. Ισαρης και μία φορά σε θάνατο ο Χριστόφορος Σωτηράκος.

1956 Πεθαίνει ο Αμερικανός ζωγράφος Τζάκσον Πόλοκ, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του κινήματος του αφηρημένου εξπρεσιονισμού.

1962 Οι Σοβιετικοί «δίδυμοι του Διαστήματος» Αντριάν Νικολάγιεφ στο «Βοστόκ 3» και Πάβελ Πόποβιτς στο «Βοστόκ 4» διανύουν 2.600.000 χιλιόμετρα και 2.000.000 χιλιόμετρα αντίστοιχα πραγματοποιώντας περιστροφές γύρω από τη Γη σε μικρή απόσταση ο ένας από τον άλλο. Δοκιμάζουν την αντοχή του ανθρώπου στην έλλειψη βαρύτητας, καθώς και την αντοχή των διαστημοπλοίων και επιστρέφουν με διαφορά έξι λεπτών στην Καραγκάντα του Καζαχστάν.

1977 Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Παναμάς καταλήγουν σε συμφωνία βάσει της οποίας η υπό αμερικανική επικυριαρχία Διώρυγα του Παναμά θα περιερχόταν στη δικαιοδοσία της χώρας το έτος 2000.

1981 Πεθαίνει ο ζωγράφος Ανδρέας Γεωργιάδης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ