Σάββατο 10 Αυγούστου 2019 - Κυριακή 11 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τζάμπα φασαρία

Οσο θόρυβο κι αν προσπάθησε να σηκώσει ο ΣΥΡΙΖΑ για το άσυλο, δεν μπορεί να κρύψει ότι ως κυβέρνηση έβαλε γερό «αγκωνάρι» για να μπορεί σήμερα η ΝΔ να παρουσιάζει περίπου ως αυτονόητη συνέχεια την κατάργηση του ασύλου. Ποιος δεν θυμάται για παράδειγμα το πόρισμα της επιτροπής Παρασκευόπουλου επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που χαιρέτισε ο τότε υπουργός Γαβρόγλου; Το πόρισμα αφενός προτείνει τη «χορήγηση υποκατάστατων ναρκωτικών ή ναρκωτικών για μείωση της βλάβης στους πανεπιστημιακούς χώρους», καλλιεργώντας την ανοχή στα ναρκωτικά και τελικά τη μετατροπή των ΑΕΙ σε χώρους κρατικής διανομής της πρέζας, αφετέρου βαφτίζει «ποινικό αδίκημα» τις φοιτητικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις, που αποφασίζουν μέσα από μαζικές συλλογικές διαδικασίες οι ίδιοι οι φοιτητές. Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα ζητούσε να φτιαχτούν επιτροπές επιβολής της «ηρεμίας» και «τάξης», μέσω των οποίων η αστυνομία και οι εισαγγελείς θα αποκτούσαν αποφασιστικό ρόλο στα ενδοπανεπιστημιακά ζητήματα, βαφτίζοντας μορφές πάλης που επιλέγουν οι φοιτητές «εγκλήματα χαμηλής ποινικής απαξίας», κάνοντας ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση του περιορισμού των φοιτητικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, ως προϋπόθεση ώστε να προχωρούν η επιχειρηματική λειτουργία μέσα στα Ιδρύματα, οι μπίζνες μεγαλοεπιχειρηματιών και εργολάβων. Με το ίδιο σκεπτικό, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Τζάκρη ζητούσε πριν από λίγο καιρό «να ακολουθούμε πολιτικές κοινής λογικής», επειδή «δεν είναι δυνατόν εν έτει 2020 μια αριστερή κυβέρνηση να μην έχει καταργήσει το άσυλο και να παραδίδει το αίσθημα ασφάλειας στη δεξιά...». Αμα έχεις τέτοιους υπερασπιστές του ασύλου, τι να τους κάνεις τους εχθρούς;

Γρανάζια

«Στήριξη στη Λευκωσία», «στήριξη στο δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιεί τον φυσικό της πλούτο», ακόμα και «ασπίδα στην Κύπρο με συμμαχία στην Ενέργεια»... Ετσι «είδαν» όλα ανεξαιρέτως τα αστικά ΜΜΕ το αποτέλεσμα της 1ης Ενεργειακής Υπουργικής Διάσκεψης Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, μαζί με τις ΗΠΑ (3+1). Στο κοινό ανακοινωθέν, βέβαια, δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά στην Τουρκία. Εκφράζεται μόνο η γνωστή «ανησυχία» για «τα πρόσφατα προκλητικά βήματα που έχουν γίνει στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», αόριστα και γενικόλογα, όπως κάνουν συστηματικά οι ΗΠΑ, κρατώντας ίσες αποστάσεις, που τελικά ενθαρρύνουν τις αμφισβητήσεις και την προκλητικότητα της Τουρκίας. Οπως τονίζεται μάλιστα, «οι ΗΠΑ επαναβεβαίωσαν επίσης τη θέση τους ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού θα πρέπει να διαμοιραστούν κατά δίκαιο τρόπο μεταξύ των δύο κοινοτήτων της Κύπρου στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης», σιγοντάροντας με κάθε τρόπο τις νέες διευθετήσεις που «ψήνονται» στην περιοχή, με όχημα αυτή τη φορά την «ασφάλεια» της Κύπρου και την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου. Αν κάτι επιβεβαιώνεται, επομένως, είναι ότι τόσο η ίδια η συνάντηση, όσο και συνολικά τα διακρατικά αυτά «σχήματα» με την ομπρέλα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, κάθε άλλο παρά εγγυώνται τα συμφέροντα των λαών, την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Το αντίθετο συμβαίνει. Αποτελούν το όχημα για να προχωρήσουν επικίνδυνοι για τους λαούς σχεδιασμοί, στα γρανάζια των οποίων μπλέκονται επικίνδυνα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου.

Δωράκι

Διαμαρτυρόμενος για την τροπολογία σχετικά με τις συντάξεις, που με απαράδεκτο τρόπο κατατέθηκε και ψηφίστηκε την Πέμπτη στη Βουλή, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε τη διαδικασία, την οποία όμως ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση είχε ακολουθήσει πάμπολλες φορές. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά βρήκε να κατηγορήσει τη ΝΔ ότι η τροπολογία που κατέθεσε ήταν πιστό αντίγραφο της διάταξης που είχε έτοιμη ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν πρόλαβε να την καταθέσει ως κυβέρνηση. Τέτοιο «δωράκι» ούτε στον ύπνο του δεν το φανταζόταν ο Βρούτσης, ο οποίος πήρε το λόγο και με τα ίδια επιχειρήματα (ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καθυστέρησε να καταθέσει την τροπολογία) δικαιολόγησε και το περιεχόμενο και την απαράδεκτη διαδικασία. Μετά απ' αυτά, πώς να μη συμπεράνει κανείς ότι και με τη συναίνεση, και με τους ψευτοκαβγάδες τους, το 'να χέρι νίβει τ' άλλο και τα δυο το ξεδίπλωμα της αντιλαϊκής πολιτικής...

Δεν το χωνεύουν

Νέα έρευνα της κοινής γνώμης στη Ρωσία δημοσίευσαν πρόσφατα οι «Τάιμς του Λονδίνου», όπου το 29% των ερωτηθέντων απαντάει πως οι σοβιετικές κυβερνήσεις βρίσκονταν «κοντά στο λαό», ενώ για την τωρινή κυβέρνηση την ίδια άποψη έχει το 8%. Τα υπόλοιπα κύρια χαρακτηριστικά των σοβιετικών κυβερνήσεων, σύμφωνα με τη γνώμη των ερωτηθέντων, είναι ότι υπήρξαν «ισχυρές», «δίκαιες» και «νομότυπες», σε αντίθεση με το 41%, που θεωρεί τη σημερινή κυβέρνηση της Ρωσίας «εγκληματική και διεφθαρμένη». Αν και το δημοσίευμα αναφέρει πως τα αποτελέσματα αντανακλούν ένα μέρος της δυσαρέσκειας του λαού για τους χαμηλούς μισθούς και την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αναγνωρίζει πως η «νοσταλγία» για τη σοβιετική εποχή παραμένει σταθερά υψηλή τα τελευταία 20 χρόνια. Επίσης, οι «Τάιμς» σχολιάζουν με λύπη πως «η επιθυμία για τη σιγουριά του κομμουνιστικού παρελθόντος» έχει οδηγήσει στη «σταδιακή αποκατάσταση του προσώπου του Στάλιν που πέθανε το 1953», αναπαράγοντας τις γνωστές βρωμιές για τα «εκατομμύρια θύματα του σταλινισμού». Τόσα χρόνια μετά τις ανατροπές, οι αστοί δεν μπορούν να χωνέψουν ότι τους κατατρέχει ακόμα το ισχυρό αποτύπωμα που άφησε στους λαούς η υπεροχή του σοσιαλισμού σε όλα τα επίπεδα...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 10 Αυγούστου

1809 Ο Ισημερινός (Εκουαδόρ) κηρύσσει την ανεξαρτησία του από την Ισπανία.

1884 Γεννιέται ο Παναΐτ Ιστράτι (Παναγής Βαλσάμης το πραγματικό του όνομα), ο επονομαζόμενος και Γκόργκι των Βαλκανίων, ελληνικής καταγωγής Ρουμάνος συγγραφέας.

1913 Υπογράφεται στο Βουκουρέστι η Συνθήκη μεταξύ των νικητών του Β' Βαλκανικού Πολέμου (Σερβία, Ελλάδα, Ρουμανία) και της ηττημένης Βουλγαρίας. Λίγο αργότερα (στις 29 Σεπτέμβρη 1913), υπογράφτηκε και η βουλγαροτουρκική Συνθήκη.

1920 Στην πόλη των Σεβρών υπογράφεται η ομώνυμη Συνθήκη μεταξύ των κρατών - νικητών του Α' Παγκοσμίου ιμπεριαλιστικού Πολέμου και της σουλτανικής κυβέρνησης της Τουρκίας. Η Συνθήκη των Σεβρών είναι η τελευταία απ' τις Συνθήκες του συστήματος των Βερσαλιών μεταξύ των νικητών και των ηττημένων του πολέμου. Η Συνθήκη των Σεβρών χαιρετίστηκε ως εθνική νίκη και προσωπικός θρίαμβος του Βενιζέλου. Τελικά, η Μικρασιατική Καταστροφή έβαλε τέρμα στη Συνθήκη των Σεβρών, η οποία ουσιαστικά ποτέ δεν εφαρμόστηκε.

1944 Τμήματα του ΕΛΑΣ Πελοποννήσου δίνουν σκληρή μάχη με τους Γερμανούς στο Βουρλιά Λακωνίας.

1945 Πεθαίνει ο Αμερικανός φυσικός Ρόμπερτ Γκόνταρτ, δημιουργός του πρώτου πυραύλου με υγρά καύσιμα.

1947 Δημοσιεύονται οι καταστατικές διατάξεις του Γενικού Αρχηγείου του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

1966 Το αμερικανικό «Λούναρ Ορμπιτερ 1» εκτοξεύεται από το ακρωτήριο Κένεντι και γίνεται το πρώτο διαστημόπλοιο που μετέδωσε φωτογραφίες για τα πιθανά μέρη προσεδάφισης στη Σελήνη. Το «Λούναρ Ορμπιτερ 1» καταστράφηκε στις 29 του Οκτώβρη όταν προσέκρουσε στην απομακρυσμένη πλευρά του πλανήτη.

1970 Η χούντα ανακοινώνει την απόλυση 500 πολιτικών κρατουμένων. Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, τονίζει ότι η απόλυσή τους αποτελούσε επιτυχία της σκληρής πάλης του ελληνικού λαού και της διεθνούς αλληλεγγύης, καλώντας σε ένταση της πάλης για την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων.

Κυριακή 11 Αυγούστου

1716 Γεννιέται ο κληρικός Ευγένιος Βούλγαρης, από τους κύριους εκπροσώπους του νεοελληνικού Διαφωτισμού.

1935 Στον «Ριζοσπάστη» δημοσιεύεται ο απολογισμός της αντεργατικής δράσης της κυβέρνησης Τσαλδάρη - Κονδύλη μέσα σε δύο χρόνια. Ανάμεσα στα άλλα δημοσιεύονται όλα τα ονόματα των απεργών που δολοφονήθηκαν υπερασπιζόμενοι το ψωμί τους. Οι δολοφονημένοι ανέρχονταν συνολικά σε 23: Ηράκλειο 7, Καλαμάτα 7, Αθήνα 3, Αίγιο 2, Πειραιάς 1, Παγγαίο 1, Αλιβέρι 1, Παγώνδα 1.

1943 Με διαταγή του Γενικού Στρατηγείου ο ΕΛΑΣ μετατρέπεται σε τακτικό στρατό.

1946 Χιλιάδες λαού με τα συνθήματα «Συμφιλίωση», «Ανεξαρτησία», «Ελευθερία», πραγματοποιούν στο γήπεδο του Παναθηναϊκού μια κυριολεκτικά συγκλονιστική συγκέντρωση. Στους συγκεντρωθέντες απευθύνονται εκπρόσωποι του ΚΚΕ και του ΕΑΜ.

1950 Εκδίδεται η απόφαση του Στρατοδικείου για τους 61 κομμουνιστές του Δημοκρατικού Στρατού Αθήνας. Καταδικάστηκαν δύο φορές σε θάνατο οι Παντελής Κιουρτσής, Ηρακλής Μποζατζίδης, Βασίλης Παπαγιαννόπουλος, Τηλέμαχος Μεταξωτός, Ι. Ισαρης και μία φορά σε θάνατο ο Χριστόφορος Σωτηράκος.

1956 Πεθαίνει ο Αμερικανός ζωγράφος Τζάκσον Πόλοκ, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του κινήματος του αφηρημένου εξπρεσιονισμού.

1962 Οι Σοβιετικοί «δίδυμοι του Διαστήματος» Αντριάν Νικολάγιεφ στο «Βοστόκ 3» και Πάβελ Πόποβιτς στο «Βοστόκ 4» διανύουν 2.600.000 χιλιόμετρα και 2.000.000 χιλιόμετρα αντίστοιχα πραγματοποιώντας περιστροφές γύρω από τη Γη σε μικρή απόσταση ο ένας από τον άλλο. Δοκιμάζουν την αντοχή του ανθρώπου στην έλλειψη βαρύτητας, καθώς και την αντοχή των διαστημοπλοίων και επιστρέφουν με διαφορά έξι λεπτών στην Καραγκάντα του Καζαχστάν.

1977 Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Παναμάς καταλήγουν σε συμφωνία βάσει της οποίας η υπό αμερικανική επικυριαρχία Διώρυγα του Παναμά θα περιερχόταν στη δικαιοδοσία της χώρας το έτος 2000.

1981 Πεθαίνει ο ζωγράφος Ανδρέας Γεωργιάδης.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org