Σάββατο 10 Αυγούστου 2019 - Κυριακή 11 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΒΔΟΜΑΔΑΣ
Με όλες τις δυνάμεις για την οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης

Με ένα μπαράζ ψήφισης αντιλαϊκών νομοσχεδίων μέσα στον Αύγουστο, με άθλιες αντεργατικές τροπολογίες που κατατέθηκαν ελάχιστα λεπτά πριν από την ψήφισή τους, με κινήσεις παραπέρα εμπλοκής στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή, όπως η πρόσφατη Ενεργειακή Διάσκεψη Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ - ΗΠΑ, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν χάνει ούτε λεπτό στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, στην προώθηση νέων μέτρων στήριξης της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων.

Κι αν η ΝΔ μπορεί σήμερα να κάνει με το «καλημέρα» μια τέτοια επίδειξη πυγμής στην εφαρμογή της στρατηγικής που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, αυτός που της έχει στρώσει τον δρόμο και της επιτρέπει να προχωρά έτσι είναι ακριβώς η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια.

Οχι μόνο γιατί διατήρησε όλα τα προηγούμενα αντιλαϊκά μέτρα, όχι μόνο γιατί πάνω σε αυτά πρόσθεσε και εφάρμοσε πλήθος άλλων βάρβαρων χτυπημάτων, δίνοντας «πάσα» και για τα επόμενα αντιλαϊκά πλήγματα από τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά και γιατί «νομιμοποίησε» όλους τους υποτιθέμενους «μονόδρομους» που τσακίζουν το λαό, «δικαίωσε» τις θυσίες δίχως τέλος για την καπιταλιστική ανάκαμψη», «νομιμοποίησε» και βάθυνε όλα τα αντιλαϊκά μέτρα για τη στήριξη του κεφαλαίου, «ξέπλυνε» το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και την εμπλοκή στους σχεδιασμούς τους που καθιστούν τη χώρα μαγνήτη κινδύνων.

Ενιαίος στόχος τους η παραπέρα θωράκιση του αστικού κράτους...


INTIME NEWS

Το ΚΚΕ με τις παρεμβάσεις του μέσα και έξω από τη Βουλή ανέδειξε την πραγματική στόχευση, την κόκκινη γραμμή που διαπερνά όλα τα νομοσχέδια που ψήφισε η κυβέρνηση ΝΔ μέσα σε λίγες μέρες.

Πίσω από την κυβερνητική φιλολογία που τα συνόδευσε, με διάφορες αναφορές σε «σύγχρονο κράτος» και «νέο τρόπο διακυβέρνησης», βρίσκεται ο στόχος της θωράκισης και της αποτελεσματικότερης προσαρμογής των θεσμών του αστικού κράτους στις νέες ανάγκες του κεφαλαίου, για την πιο αδιατάρακτη εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής που έχει ανάγκη, για τη θωράκισή του απέναντι στη λαϊκή πίεση και το ενδεχόμενο όξυνσης της ταξικής πάλης σε συνθήκες έντασης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και ολοένα αυξανόμενων προβλέψεων για το ενδεχόμενο εκδήλωσης μιας πιο βαθιάς και συγχρονισμένης οικονομικής κρίσης στο μέλλον.

Προπαγανδίζοντας το νομοσχέδιο για το «επιτελικό κράτος», ο πρωθυπουργός και τα κυβερνητικά στελέχη μιλούν για «αποτελεσματικό κράτος με καλύτερες υπηρεσίες», για «προσέλκυση επενδύσεων» που θα φέρουν τάχα «πολλές και καλές δουλειές για όλους» και για «βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη», όταν στην πραγματικότητα στόχος τους είναι η ακόμα καλύτερη υπεράσπιση και ενίσχυση των εκμεταλλευτών, η αποτελεσματικότερη υπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου, τα οποία είναι ασυμβίβαστα με τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες.


Eurokinissi

Δεν είναι τυχαίο ότι ο «επιτελικός» χαρακτήρας του αστικού κράτους ενισχύεται με το νομοσχέδιο σε τομείς όπως: Η διευκόλυνση των επενδύσεων, πάνω στο έδαφος των τσακισμένων εργατικών δικαιωμάτων και των προκλητικών προνομίων για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Η παρακολούθηση και τήρηση των δημοσιονομικών στόχων του κεφαλαίου, οι οποίοι προϋποθέτουν το διαρκές ξεζούμισμα των εργαζομένων και του λαού. Η εξωτερική πολιτική, πυλώνας της οποίας είναι η βαθύτερη εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους ανταγωνισμούς.

Αντίστοιχα, με την κατάργηση του ακαδημαϊκού ασύλου, τα κυβερνητικά στελέχη λένε ότι «χτυπούν την ανομία και την παραβατικότητα» και ότι με τον τρόπο αυτό «τα πανεπιστήμια ανοίγουν και διεκδικούν το κύρος τους». Στην πραγματικότητα βέβαια αυτό που επιδιώκουν είναι να διασφαλίσουν «σιγή νεκροταφείου» για το «Πανεπιστήμιο ΑΕ» που ενισχύουν συνεχώς, να διασφαλίσουν ότι η επιχειρηματική δράση που μεγαλώνει και εξαπλώνεται και μέσα στα πανεπιστήμια δεν θα συναντά κανένα εμπόδιο.

Ακόμα παραπέρα, η κατάργηση του ακαδημαϊκού ασύλου σηματοδοτεί συνολικότερα την επιχείρηση έντασης της καταστολής σε βάρος του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Πίσω από τους υψηλούς τόνους που σηκώνουν και σε αυτό το θέμα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρείται να «κουκουλωθεί» το γεγονός ότι το χτύπημα του ακαδημαϊκού ασύλου από την κυβέρνηση της ΝΔ παίρνει τη σκυτάλη από «τα έργα και τις ημέρες» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και στο ζήτημα της καταστολής: Παίρνει σκυτάλη από την απεργοκτόνα διάταξη Αχτσιόγλου, από το ξυλοφόρτωμα και τα χημικά σε βάρος εργαζομένων, συνταξιούχων, εκπαιδευτικών, φοιτητών και σπουδαστών σε εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις της προηγούμενης τετραετίας, από τις καταδίκες που μοίραζαν τα συνεχή «αγροτοδικεία» κ.ο.κ., ενώ ταυτόχρονα δίνει σήμα για τα «προσεχώς» αυτής της επίθεσης, με το απεργιακό δικαίωμα να βρίσκεται και πάλι πρώτο πρώτο στη λίστα των επόμενων χτυπημάτων από τη νέα κυβέρνηση.

...και η υπηρέτηση των αντιλαϊκών στρατηγικών στόχων του κεφαλαίου

Τον ίδιο ακριβώς στόχο, τη μεγαλύτερη συμβολή του αστικού κράτους στους στρατηγικούς στόχους του κεφαλαίου, υπηρετεί και το «νέο» σχήμα που εγκαινιάστηκε την προηγούμενη βδομάδα, με την 1η Ενεργειακή Διάσκεψη Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ - ΗΠΑ.

Με αφορμή την πραγματοποίηση της διάσκεψης στην Αθήνα, έγινε ξανά λόγος για «αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας», για «δίκαιο διαμοιρασμό» των ενεργειακών πόρων της περιοχής και «περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια», για «αμερικανική εγγύηση» απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα...

Αυτό που πραγματικά προωθείται ωστόσο είναι η ενίσχυση των κερδών μεγάλων κολοσσών της Ενέργειας και των επιχειρηματικών ομίλων που συνεργάζονται μαζί τους, με το λαό να μένει στην ενεργειακή φτώχεια. Για την υπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου όλες οι κυβερνήσεις του εμπλέκουν τη χώρα όλο και πιο βαθιά και επικίνδυνα στους εντεινόμενους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς γύρω από την Ενέργεια. Σε αυτό ακριβώς το φόντο τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου διαπλέκονται με το παζάρι ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και την Τουρκία, με προώθηση διευθετήσεων που τελικά δυναμιτίζουν ακόμα περισσότερο την περιοχή.

Σήμα για την αντιλαϊκή κλιμάκωση

Οπως έγινε και στις προηγούμενες κυβερνητικές εναλλαγές, η κυβέρνηση της ΝΔ, με προίκα το αντιλαϊκό έργο του ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται να βαθύνει την πολιτική που δυναμιτίζει τα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού.

Ο πρώτος μήνας της διακυβέρνησής της έδωσε το σήμα, ενώ έπεται και αντίστοιχη συνέχεια που έχει ήδη καταγραφεί στις προγραμματικές δηλώσεις της ΝΔ. Το μενού περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: Νέα επίθεση στο Ασφαλιστικό, με την προώθηση του συστήματος των «3 πυλώνων» για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Νέο χτύπημα στο απεργιακό δικαίωμα και επιπλέον αντιδραστικές αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο. Νέα προνόμια, απαλλαγές και διευκολύνσεις προς το μεγάλο κεφάλαιο, στη φορολογία του και σε άλλους τομείς...

Στη σύγκρουση με τη στρατηγική του κεφαλαίου η διέξοδος για το λαό

Απέναντι σε αυτήν την ενιαία αντιλαϊκή πολιτική στέκεται μόνο το ΚΚΕ, υπερασπιζόμενο τα λαϊκά συμφέροντα μέσα και έξω από τη Βουλή. Οπως και πριν, έτσι και μετά τις εκλογές, βρίσκεται σταθερά στο πλευρό των εργαζομένων σε κλάδους και χώρους δουλειάς, στο πλευρό συνδικάτων και φορέων που παλεύουν ενάντια στην απληρωσιά και τις απολύσεις, για αυξήσεις σε μισθούς, για Υγεία - Πρόνοια και αξιοπρεπείς συντάξεις.

Με τροπολογίες που κατέθεσε στη Βουλή, επανέφερε προτάσεις για τη στήριξη των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών, οι οποίες γι' αυτό ακριβώς το περιεχόμενό τους απορρίφθηκαν «ασυζητητί» από τη ΝΔ, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση δεν έβγαλαν τσιμουδιά...

Το ΚΚΕ ήταν αυτό που όλες τις προηγούμενες μέρες αποκάλυψε τον αντιδραστικό χαρακτήρα των νέων αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση στο κράτος, στα πανεπιστήμια, στη φορολογία, πατώντας στο έδαφος που της έστρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτόν το δρόμο συνεχίζουμε και δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις: Στην οργάνωση της πάλης στο εργατικό - λαϊκό κίνημα για τον πολλαπλασιασμό και τον συντονισμό των εστιών αντίστασης, για να μπουν εμπόδια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα, για να διαμορφωθούν προϋποθέσεις αντεπίθεσης, με οδηγό την πάλη για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων και του λαού.

Με όλες μας τις δυνάμεις, αξιοποιώντας και την πλούσια λαϊκή πείρα, αναδεικνύουμε το γεγονός ότι τίποτα δεν έχει να περιμένει ο λαός από τα «οράματα» της καπιταλιστικής ανάπτυξης, από τους «εθνικούς στόχους» της αστικής τάξης και τους «εκσυγχρονισμούς» του εκμεταλλευτικού κράτους της. Οπως δεν έχει τίποτα να φοβάται απέναντι στο ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας, εξαιτίας της αβεβαιότητας στην οικονομία και της όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Το ενδεχόμενο αυτό προσπαθούν να ξορκίσουν τα κόμματα του κεφαλαίου, παίρνοντας μέτρα θωράκισης του κράτους και του πολιτικού συστήματος απέναντι στους αγώνες του λαού και τις ανάγκες του.

Ο δρόμος για την ικανοποίηση των εργατικών - λαϊκών αναγκών περνά ακριβώς μέσα από τη σύγκρουση με τη στρατηγική του κεφαλαίου, μέσα από την πάλη για την ανατροπή της εξουσίας του, για την οικοδόμηση της οικονομίας και της κοινωνίας όπου στο τιμόνι της εξουσίας θα βρίσκεται η εργατική τάξη, μαζί με τους συμμάχους της, με κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής και στον πλούτο που παράγεται, με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο.

Αυτός είναι ο δρόμος της ελπίδας και της προοπτικής για τους εργαζόμενους και το λαό, αυτή είναι η δικιά μας κόκκινη γραμμή που διαπερνά όλη τη δράση μας ενάντια στην ενιαία επίθεση του κεφαλαίου, των κυβερνήσεών του, των κομμάτων του και των λυκοσυμμαχιών του.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ